RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fjelltopper med kongelige navn, er noe stort tull

(Aura Avis)
Sist oppdatert:
Steinar Wirum vil ikke ha nye kongelige navn på fjelltopper.

I et intervju i Aura Avis svinger virumdalingen Steinar Wirum pisken over forslaget fra Erlend S. Aarflot og Frode Nerland.

Aarflot og Nerland ønsker å invitere kongefamilien til Sunndal blant annet for at de skal delta i navnsettingen av to fjelltopper i Vinnumassivet.

Navna som de to foreslår, er Kronprinskrona og Kronprinsessediademet.

I høst gav Aarflot og Nerland ut boka Toppturer i Sunndal, en turguide i praktbokformat med beskrivelse av en lang rekke flotte turmål i sunndalsfjellene. Nå i ukene før jul er de to forfatterne travelt opptatt med å selge bøker, men i forlengelsen av bokutgivelsen har de likevel tatt seg tid til å tenke høyt, for å si det bokstavelig.

Ideen de to sunndalingene nå lanserer, springer ut av to faktiske forhold:

1. Det er to topper i fjellmassivet rundt Kongskrona og Dronningkrona som ikke er navnsatt.

2. I 2013 markerer Sunndal hundreårsjubileet for det moderne Sunndal, med oppstarten av Auraanlegget.

Bok til Slottet
Aarflot forklarer entusiastisk hva han og kollega Nerland nå har gjort og ser for seg av muligheter:

– Vi har sendt boka vår til Slottet med et brev der vi inviterer kongefamilien til Sunndalsøra under kulturfestivalen i 2013. I brevet forteller vi om de to navnløse fjelltoppene og navnene vi kan tenke oss å sette på dem og om musikkspillet, der vi ser for oss at de kongelige kan komme til premieren det året. Navnene vi har foreslått, er Kronprinsessediademmet og Kronprinskrona, og det vi håper på, er at kronprinsen kan tenke seg å bli med på en vårskitur til dette området, der en av toppene da forhåpentligvis vil være oppkalt etter ham.

Aarflot lokker de kongelige med spennende fakta som kan knyttes til dette eventuelle kongelige besøket:

Kong Haakon ble kronet til konge i Trondheim den 22. juni 1906.

A/S Aura fikk konsesjon 22. juni 1913.

Det kongelige besøket til Sunndalsøra kunne legges til 22. juni 2013.

– Det ville være fantastisk å få besøket knyttet til denne datoen, sier Aarflot.

- Dette er noe stort tull
Wirum liker slett ikke ideen og sier dette i intervjet:

- Jeg liker verken navna eller installasjonene de foreslår, navna har ikke noe der å gjøre. Kronprinsessediademet? Dette er noe stort tull, sier Wirum og spør:

- Hva slags mandat har Aarflot og Nerland til å foreslå nye navn i dette området og attpåtil invitere de kongelige til å delta i navnsettinga? Har de klarert dette med ordføreren? Har grunneierne noe de skal ha sagt?

Wirum begrunner sitt syn slik:

- Vi har her å gjøre med et unikt fjellområde som trekker til seg turgåere fra inn- og utland. Området har allerede nok navn. Kongen og Dronninga peker seg ut og dekker området godt nok. De toppene Aarflot og Nerland snakker om, er bare knauser på lik linje med mange andre i området, og det er ikke noe poeng å sette navn på dem.

Og – mener Wirum – forslaget blir ikke noe bedre av at det skal krones med installasjoner i aluminium:

- Et rør og annet krimskrams i aluminium, er det virkelig det turgårere ønsker å se når de kommer opp i dette området? Etter min mening vil slike ting innebære en forsøpling av området, sier Wirum.

Kongelige fjell
Det er for øvrig mer som knytter kongehuset til fjellene i Sunndal og året 1906: Det året var den britiske klatrepioneren W.C. Slingsby på klatreturer i Sunndal sammen med den lokale kjentmannen Johan Skjølsvik. De besteg de to høyeste toppene på Vinnufjellet. Slingsby navnsatte toppene Kongskrona og Dronningkrona til ære for kroningen av kong Haakon og dronning Maud i 1906.

– Jeg håper og tror at disse omstendighetene skal klare å lokke de kongelige til Sunndal, sier en optimistisk Aarflot.

Aarflot har også ideer om å utstyre den nydøpte fjelltoppen Kronprinskrona med noen dertil egnede regalier:

– Vi ser for oss at det settes opp et rør i aluminium, med ei krone på toppen. Her skal folk kunne stille seg opp, slik at de får krona på hodet. Aluminium ville passe med tanke på metallets betydning for Sunndal.

Allianse

Aarflot og Nerland har innsett at de må gå en rekke formelle veier for å kunne få realisert disse ideene. Derfor har de alliert seg med ordfører Ståle Refstie og Sunndal kommune, som vil sørge for å sende en formell invitasjon til Slottet til jubileumsfeiringen i 2013.

Også når det gjelder navnsetting på fjelltoppene, kreves det en ganske omfattende formell prosedyre, der kommunen vil være en naturlig medspiller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere