Gå til sidens hovedinnhold

- Fjern muligheten til tvungen lønnsnemnd

Partiet Rødt kaster seg inn i debatten om forbud som bør fjernes.

Rødts ungdomspolitiker Joe Røed Skårderud (27), som er 1. vara til bystyret i Trondheim, kaster seg nå inn i debatten om hva som bør være lov i Norge.

Lederen i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, startet en stor diskusjon om forbud i Norge, etter sin liste om forbud som bør oppheves.

Blant annet kastet AUF-leder Eskil Pedersen seg inn i debatten, og lanserte sin egen liste.

Les også:

Forrige helg ga Skårderud støtte til en lang rekke av forslagene til Unge Venstre-lederen, men langt ifra alle.

Les også: Mannen bak antiforbudet

Vil ha mer fokus på tillatelser

I et leserinnlegg skisserer han hva han mener Rødt skal jobbe for å tillate i Norge.

- At politikere bør fokusere mer på hva som bør være tillatt er likevel noe vi burde gjøre mer av og jeg tenkte å ta utfordringen. Her er noen av tingene jeg vil jobbe for skal bli lov i Norge, skriver han.

- Ingen reell streikerett
Spesielt ønsker han å endre Voldsgiftloven og Lønnsnemndloven for å ta fra staten muligheten til å innføre tvungen lønnsnemnd, slik at partene streiker til de er ferdige. Skårderud foreslår at partene kan pålegges å ta hensyn til liv og helse under streik.

Bakgrunnen for det særnorske fenomenet, som tvungen lønnsnemnd er, kan du lese her.

- Det at tvungen lønnsnemnd blir brukt i tilfeller hvor det ikke skulle ha blitt brukt, gjør at vi egentlig ikke har reell streikerett i Norge, sier han til Nettavisen.

- I oljestreiken ser vi at arbeidsgivere spekulerer i tvungen lønnsnemnd ved å sette i gang lockout. De gjør de fordi regjeringen tidligere har brukt tvungen lønnsnemnd til å gjøre ende på brysomme streiker, hvor det egentlig ikke er fare for liv og helse, legger han til.

- Stol på fagforeningene
I dag er det staten som har ansvaret for å unngå fare for liv og helse under en streik. Men terskelen for hva som menes med fare for liv og helse blir stadig utfordret, mener Rødt-politikeren.

- Den har i det siste blitt ganske lav. Ettersom voldsgiftloven misbrukes, så mener vi at den bør fjernes, konstaterer Rødt-politikeren.

Han mener at fagforeningene klarer fint selv å sørge for at det ikke er fare for liv og helse.

- Alle fagorganiserte er enige i at man ikke vil streike noen til døde, de tar av natur hensyn til dette, sier han.

- Kultur er felleseie
Et annet av forslagene går ut på å gjøre fildeling lovlig i Norge.

- Lovgivningen vi har i dag gjør store deler av befolkningen til kriminelle. Internett har gitt oss utrolige muligheter til å dele og oppleve kultur og det nytter ikke å stanse det med lovgivning som gjør store deler av befolkningen til kriminelle.

- Kultur er felleseie. Fri fildeling vil dessuten ikke gå ut over kunstnerne, men ramme større industrier som film- og plateindustrien. Kunst har eksistert lenge før denne industrien, og vil fortsette å leve lenge etter, legger han til.

Her er Skårderuds liste over ting som bør tillates:

1: Arbeidstillatelse til papirløse flyktninger.

2: Reell streikerett - la partene streike til de er ferdige. Partene kan heller pålegges at man plikter å ta hensyn til liv og helse under streik.

3: Heroinassistert behandling for tunge rusmisbrukere.

4: Lovlige graffitivegger.

5: Gratis reise med kollektivtrafikk på valgdager.

6: 14 dager politisk skolefravær i året - også på ungdomsskolen.

7: Stemmerett for 16 åringer.

8: Arbeidstakere skal kunne velge sine egne sjefer.

9: Hus som står tomme kan okkuperes, og okkupantene får bo tillatelse hvis de har bodd der mer enn 1 år.

10: Ved alle forslag på grunnlovsendring, eller avgivelse av nasjonal suverenitet skal det avholdes folkeavstemning hvis et parti på Stortinget eller hvis 100.000 stemmeberettigede krever det.

11: Full ytringsfrihet om sitt arbeidsforhold og innsynsrett i alle forhold som angår arbeidsplassen, bortsett fra slikt som kommer inn under vanlig taushetsplikt.

12: Gjør fildeling lovlig.

Nei til EU

- Denne listen er selvfølgelig ikke utfyllende. Man kan støtte eller være imot disse forslagene, men den viktige forskjellen på Sveinung og meg, er at hvis jeg får bestemme vil det fortsatt være norske velgere som bestemmer hva som skal være lov eller ikke i Norge, skriver Skårderud, som er sterk motstander av EU og påvirkningen der ifra.

Skårderud mener at Venstres Rotevatn understreker paradokser i Venstre.

- Samtidig som Rotevatn ramser opp ting han vil tillate, jobber han aktivt for at Norge skal bli en del av EU. Blir Norge medlemmer i EU vil nordmenns mulighet til å bestemme hva som skal være lovlig eller ikke redusert til en brøkdel. Norge ville hatt 13 av 754 plasser i EU parlamentet, skriver Rødt-politikeren.

- For det andre vil Venstre støtte en regjering som kommer til å motarbeide en rekke av forslagene til Rotevatn, påpeker Skårderud og trekker fram at Frp i regjering vil neppe gi arbeidstillatelse til asylsøkere.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene