- Fjerner tusenvis av atomvåpen

Foto: SCANPIX Sverige (SCANPIX)

USA og Russland vurderer å ruste ned atomvåpenarsenalet med 80 prosent.

President Barack Obama skal ha satt ambisiøse mål om å få på plass en ny nedrustningsavtale med Russland, skriver The Times.

Initiativet innebærer at Russland og USA ruster ned antall utplasserte stridshoder fra 5000 til 1000.

Fremstøtet kan være det mest ambisiøse av sitt slag noensinne.

- Hvis det er riktig at Obama ønsker å ruste ned til omkring tusen utplasserte stridshoder, så er det svært ambisiøst i forhold til tidligere avtaler, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Halvor Kippe, til Nettavisen.

Nedrustningssamtaler mellom USA og Russland har de siste årene ligget brakk som en følge av George W. Bushs planer om å utplassere et rakettskjold i Polen og Tsjekkia.

Russland hevdet rakettskjoldet ville utgjøre en trussel for landets suverenitet, og truet med å rette raketter mot Europa som et mottiltak. Dette har surnet forholdet mellom de tidligere erkefiendene betraktelig.

Lite fremskritt de siste årene
START-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty) mellom Russland og USA, som ble signert i 1991, utløper i desember. Avtalen har sørget for at de to landene har redusert atomvåpenarsenalet fra 10.000 til 5000 stridshoder, men det har vært lite fremskritt når det gjelder å erstatte START med en ny avtale.

Men Obama skal ha gitt signaler til Russland om at han inntil videre vil legge rakettskjoldplanene på is, noe som åpner for ny nedrustningssamtaler.

- START la et tak på 6000 strategiske stridshoder utplassert på maksimalt 1600 langtrekkende missiler eller fly. Moskva-avtalen, kalt SORT, flyttet denne grensen til mellom 1700 og 2200 utplasserte, strategiske stridshoder. Men den inneholdt ingen mekanismer som kan etterprøves. SORT har derfor blitt sett på som et svakt alternativ til en ny START-avtale, sier Kippe.

- START inneholdt nemlig et gjensidig verifikasjonsregime. Vi får håpe at avtalen partene nå angivelig søker å erstatte START med, også vil inneholde et tilsvarende verifikasjonsregime, så de kan forvisse hverandre og verden om at de faktisk har fjernet disse våpnene fra sine leveringsmidler. Ideelt sett burde det også inkluderes forpliktelser om å uskadeliggjøre disse kjernevåpnene for godt, framfor bare å plassere dem i lagre, sier Kippe.

Godt mottatt av Russland
Initiativet til Obama blir svært godt mottatt av russiske myndigheter.

- Vi er positive til den nye Obama-administrasjonens utspill om at de er rede til å inngå samtaler som skal være ferdige innen ett år, og signeringen av en russisk-amerikansk avtale på en nedrustning av strategiske angrepsvåpen, sier Russlands visestatsminister Sergei Ivanov til The Times.

- Vi er også klare for dette, utvilsomt, sier Ivanov, som tidligere var ansett som en svært aktuell presidentkandidat i Russland.

Obama kan derimot møte motgang på hjemmebane når det gjelder å avvikle planene om et rakettskjold. Rakettskjoldet skulle i utgangspunktet beskytte Europa mot eventuelle atomvåpenangrep fra Iran. Men Irans satellittoppskytning denne uken har skapt ny frykt for at landet streber etter å anskaffe atomvåpen.

Les også: - Dette skal spre læren om Gud

Ifølge Kippe er det antatt at det finnes mellom 25.000 og 26.000 kjernevåpen av ulike typer i verden i dag, hvorav omkring 10.000 antas å være klare til bruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag