*Nettavisen* Nyheter.

- Fjernet den ukrainske marinesjefen på Krim

En ukrainsk marineoffiser forlater hovedkvarteret til den ukrainske marinen i Sevastopol på Krim mens en gruppe uniformerte russere ser på. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)

Ukrainsk marinebase på Krim er under russisk kontroll.

19.03.14 12:31

(NTB-Reuters-AFP): Prorussiske styrker sier de har fjernet sjefen for den ukrainske marinen etter at hovedkvarteret til Ukrainas marinebase på Krim-halvøya ble overtatt av russiske styrker.

- Vi sperret for ham slik at han ikke kunne komme seg noe sted. Han ble tvunget ut og fraktet vekk, sier Igor Jeskin, lederen for de russiske styrkene som har inntatt marinebasen.

Øyenvitner i havnebyen Sevastopol sier at de har sett flere ukrainske soldater forlate basen – uten våpen. En av soldatene gråt idet han passerte de russiske flaggene som samme dag ble heist ved inngangen, melder nyhetsbyrået AFP.

Stormet basen
Tidligere onsdag ble det meldt at flere hundre russiskvennlige aktivister hadde tatt seg inn i marinebasens hovedkvarter i Sevastopol, der også Russland har sin svartehavsflåte

Meldingene tyder på at det dreide seg om en godt organisert aksjon, der russiske soldater eller såkalte prorussiske selvforsvarsgrupper inntok basen samtidig som hundrevis av ubevæpnede aktivister stormet hovedkvarteret og begynte å forhandle med de ukrainske offiserene.

Senere kom det også melding om at ukrainske soldater hadde barrikadert seg i en av bygningene, men ingen skudd skal ha blitt løsnet – verken av den ene eller andre parten.

Ingen skyting
Aksjonen ble gjennomført dagen etter at Russlands president Vladimir Putin erklærte at Krim-halvøya innlemmes i Russland.

En talsmann for den ukrainske marinen sier at aktivistene som først tok seg inn i basen, var ubevæpnet, og at de ukrainske soldatene heller ikke løsnet skudd mot inntrengerne.

- Det var om lag 200 av dem, noen av dem maskert med finlandshetter. De var ubevæpnede, og det ble ikke avfyrt noen skudd fra vår side, sier en talsmann for den ukrainske flåten, Sergij Bogdanov.

Senere onsdag meldte den ukrainske regjeringen i Kiev at prorussiske styrker hadde angrepet nok en ukrainsk militærbase vest på Krim-halvøya.

- Militær konflikt
Tirsdag skal en annen ukrainsk marinebase ha blitt stormet av væpnede menn i byen Simferopol, som er Krim-halvøyas administrative senter. Både en ukrainsk soldat og et medlem i en russiskvennlig selvforsvarsgruppe skal ha blitt drept under aksjonen.

Like etter at soldaten ble meldt drept, ga det ukrainske forsvarsdepartementet i Kiev ordre om at ukrainske soldater på Krim-halvøya skal bruke våpen for å forsvare seg selv.

Ukrainske styrker har til nå ikke tatt til våpen mot prorussiske styrker på Krim-halvøya. Det er første gang at en ukrainsk soldat blir drept under konflikten, og Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sa tirsdag at drapet betyr at konflikten har gått over fra en politisk til en militær fase. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag