- Fjollete om private sykehjem

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Sørmarka (ANB): Ap-sekretær Raymond Johansen mener høyrepartienes rop om private sykehjem er skivebom.

06.09.10 06:00

- Denne debatten om konkurranseutsetting grenser til å være fjollete. Mange kommuner har jo bare noen få sykehjem i utgangspunktet. Da er det begrenset hvor mye konkurranse det kan bli med et privat sykehjem, sier Raymond Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I helgen var 130 Ap-tillitsvalgte fra hele landet samlet til skoleringskonferanse på Sørmarka utenfor Oslo. Her fikk de høre at Ap-sekretæren nå løfter fram eldreomsorg og sykehjemsplasser til alle som en av de store sakene som skal løfte partiet på meningsmålingene.

Penger på bordet
Johansen rister på hodet når Høyre og Fremskrittspartiet viser til at det var private som bidro til full barnehagedekning og derfor framhever private løsninger som svaret også når det gjelder å få full sykehjemsdekning.

- Det har vært private barnehager i mange år, ved siden av de offentlige. Men det ar først da vi fikk en regjering som la penger i potten at det ble full barnehagedekning, sier Johansen og peker på at bevilgningene til barnehager har blitt tredoblet på få år.

- Derfor blir dette et politisk retningsvalg. Det er når man faktisk velger å satse på sykehjem, at det får betydning, sier han.

Ambisiøst mål
- Det nytter ikke å gjøre det til en sak om private løsninger. Til syvende og sist dreier det seg om å prioritere velferd og sykehjemsplasser foran skattekutt og andre ting. Vi har satt oss et veldig ambisiøst mål om sykehjem til alle som trenger det innen 2015. Vi greide å gi barnehageplass til alle. Nå skal vi satse på sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Det blir en viktig sak ved siden av arbeid til alle og orden i økonomien, som jo er en forutsetning for ha en velferdsstat, sier Johansen.

- Det er ingen løsning å gjøre eldreomsorgen om til en arena for stoppeklokke og marked. Det lyder så enkelt når det sies at de eldre skal kunne velge et annet sykehjem hvis de ikke blir fornøyd. Men dette er en oppkonstruert situasjon, sier Johansen og peker på at mange kommuner bare har ett sykehjem. Da må høyresidens logikk ifølge Ap-sekretæren være at førsteetasjen og andreetasjen skal konkurrere mot hverandre, sier han.

Valgfrihet
- Men for eldre som trenger sykehjemsplass er det to ting som er nødvendig. Å få plass på sykehjem når du trenger det og ha valgfrihet til å bestemme når du skal legge deg og å kunne få vin til maten dersom du ønsker det, sier Johansen.

- Det er jo ikke slik at de som jobber på et offentlig sykehjem sitter på bakrommet med røyk og kaffe, mens de som jobber i private sykehjem deler ut kaffe latte til de eldre. I dag jobber de ansatte i eldreomsorgen som «mærra den blinde», sier Johansen.

Velferdsmodellen
- Er Erna Solberg frekk når hun framstiller Høyre som et velferdsparti?

- Jeg ønsker ikke å demonisere Høyre. Men når Høyre snakker om den norske velferdsmodellen så må de ta med seg alle de tre delene som er karakteristisk ved den norske velferdsmodellen. Det er et relativt høyt skattenivå, en stor offentlig sektor og samarbeidet mellom staten, arbeidsgiverne og fagbevegelsen. Det er det vi er unike på, slår han fast.

- Høyre har gjennom historien hatt mulighet til å støtte opp under dette, men har i stedet prøvd å svekke arbeidstakernes rettigheter og privatisere skolen. Høyre er opptatt av skattelettelser til de som har mest, som etter mitt syn betyr velferdskutt, sier Johansen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag