RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Føler meg rettsløs og diskriminert

Foto: FRANCK ROBICHON (EPA)
Sist oppdatert:
Han har to barn med to kvinner og vil være mer pappa enn det han får lov til.

Romerikes Blad møter mannen hjemme. Her er mange spor etter barna, som begge er i skolealder. Pus sitter på trammen, hunden kommer logrende.

Et fotoalbum forteller om aktivt samvær mellom far, barn og to mødre. Skogsturer med fisking og bål, hjemmetid med bakst og matlaging, hverdager og festdager. Mye hygge. Men for faren, som er utdannet pedagog, er det likevel ikke nok tid med barna.

Tre runder
- Jeg er ikke ute etter å ta fra mødrene. Men begge har krevende jobber, og er avhengig av støtteapparat i hverdagen. Det er den tiden jeg vil ha mer av. Jeg har både tid og anledning. Ironisk nok opplevde jeg sterk støtte fra min eks nummer to da jeg lå i tvist med eks nummer en, sier faren. Tre runder i retten har ikke ført til resultater han er fornøyd med.

- Jeg har resignert, det tar mye krefter å kjøre rettssak. Jeg vil fokusere på det positive.

- Du har to samlivsbrudd bak deg. Hva sier mødrene om farsegenskapene dine?

- De mener faktisk at jeg er en god far. Det har vært uenighet om i hvilken grad sønnen min skal være vitne til jakt, men omsorgsevnen min har ingen av dem hatt innvendinger mot. Jeg opplever at rettsvesenet gir mødrene både makt og slingringsmonn når det gjelder barnas tid med meg, og hvordan tida skal tilbringes. Også besteforeldrene på min side lider under dette, sier han.

Har du opplevd noe lignende? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no her.

Storfamilie
I mandagens Romerikes Blad sier advokatene Beate Elvevold og Willy Saar Pedersen at mors fortrinn er på vei ut.

- Det har ikke jeg merket mye til. Jeg er overbevist om at hvis jeg hadde vært i akkurat samme livs- og arbeidssituasjon som jeg er i dag, men vært kvinne, ville jeg vunnet fram med kravet om mer tid med ungene mine. Jeg har bedre tid enn mødrene, og jeg har overskudd til å være far, sier tobarnsfaren, som nå bor alene i det opprinnelige hjemmet til barna.

- Hva slags forhold har du til mødrene i dag?

- Vi er på talefot, feirer familiedager sammen og kan også tåle hverandre noen dager på tur for ungenes skyld. Uansett hvordan man snur og vender på det, er vi jo bundet sammen for store deler av livet. Både ungene og mødrene og eventuelle halvsøsken står jo i et familieforhold.

- Hva kunne du gjort annerledes?

- Hadde jeg vært klar over hvordan systemet faktisk fungerer i praksis, ville jeg nok tenkt meg om to ganger. Jeg er veldig glad i ungene mine, men jeg var absolutt ikke forberedt på årelang kamp for å få være mest mulig pappa. Nå må jeg finne meg i at besteforeldre og nye partnere får tid med ungene mine som jeg mener at jeg skulle hatt.

- Ditt råd til andre menn?

- Pass deg for å få barn uten å ha juridisk bindende formaliteter på plass. Etter min mening skulle det være et krav at begge foreldre skriver under et skjema ved fødselen som sikrer barnet 50–50 samvær og likestilte foreldre, uansett hva som skjer med forholdet dem imellom.

- I noen relasjoner er det rus og vold som gjør den ene uskikket?

- Det er et mindretall. De sakene bør være rettens problem, i dag driver retten med fordeling av oppgavene mellom alminnelig oppegående foreldre. Og min erfaring er at der har likestillingen liten plass, sier tobarnsfaren, som mener dagens ordning med megling i retten like gjerne øker konfliktnivået mellom foreldrene og er god «mat» for advokater.

- Retten skal ta utgangspunkt i «barnets beste», men det stemmer ikke med min erfaring, sier mannen.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere