RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Føler seg presset til utdanning

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)
Rebekka (20) og Fredrik (20) mener unge bør velge folkehøgskole før høyere utdanning.

(SIDE2) OSLO SPEKTRUM: Et år på folkehøgskole er ikke bare et år med store opplevelser. Det kan også være starten på din framtidige karriere, og du vil knytte vennskapsbånd som varer livet ut.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Lærer utrolig mye
På utdanningsmessen i Oslo Spektrum møter Side2 Rebekka Sirevåg Thomassen (20) fra Egersund og Fredrik Vatne (20) fra Grimstad. Begge er for tiden elever ved Rønningen folkehøgskole i Oslo.

- Folkehøgskole er noe alle kan dra godt nytte av. Dette er noe som passer alle, sier de til Side2.

- Mange unge føler seg kanskje presset av å gå rett videre til høyere utdanning etter videregående, det blir på en måte en fabrikkprosess hvor man kommer ut et sted og blir dyttet rett videre til et nytt utdanningssted. Et år på folkehøgskole blir et «pauseår» fra denne prosessen, mener Fredrik.

Tjueåringene forteller at selv om folkehøgskoler kan sees på som et avbrekk fra tradisjonell undervisning, så er det allikevel viktig å poengtere at det fortsatt handler mye om skole.

- På folkehøgskolen opplever jeg at man er mer fri som menneske, men du går jo fortsatt på skolen. Man lærer utrolig mye om seg selv og hva man har lyst til å studere videre, forklarer Fredrik.

Les også:

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Gjør det DU vil
Rebekka er også enig at folkehøgskole vil fungere som et godt springbrett for videre utdanning. Hun håper at de som er usikre uansett følger magefølelsen når det gjelder utdanningsvalg etter at man er ferdig på videregående skole.

I Norge finnes det 78 ulike folkehøgskoler som tilbyr 300 ulike linjer å velge mellom. Undervisningen er gratis, det du betaler for er kost og losji og utgifter som reiser og ekskursjoner.

folkehogskole.no står det at et folkehøgskoleår varer i ni måneder, fra slutten av august til midten av mai. De fleste elevene er mellom 18 og 25 år.

- Mange er forvirret over hva man ønsker å jobbe med i fremtiden og ikke minst hvor mange muligheter man faktisk har. Noen opplever kanskje at foreldrene kan være skeptisk til folkehøgskole, men her har man nettopp muligheten til å prøve og feile, påpeker elevene.

Hvilke yrker passer din personlighet?
Ta Side2s karrieretest her.

Sosialt
Men det er ikke bare det faglige og eventuelle reiser du vil sitte igjen med etter ett år på folkehøgskole. Som oftest bor man på internat, og det er kanskje dette som også mange forbinder med et år på folkehøgskole.

- Det er klart at det sosiale er en stor del av folkehøgskolelivet. På de fleste skolene bor man på internat og her møter man venner man har resten av livet, forteller Rebekka og Fredrik.

Mange av folkehøgskolene arrangerer også utenlandsturer i løpet av oppholdet. Fredrik og Rebekka forteller at skolen de går på har turer til blant annet USA, Brasil og Sør-Afrika.

- Det å reise trigger nok mange. Dette er en god mulighet til å sprenge sine egne grenser. Jeg har aldri snakket med noen som har sagt at de har angret på valget om å gå på folkehøgskole, sier Fredrik.

Les også:

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Rebakka trivdes så godt på folkehøgskolen at hun like gjerne valgte å fortsette ett år til.

- Ja, det er jo en grunn for at jeg nå går andre året. Livet på folkehøgskole er topp! Det er veldig sosialt og koselig, sier hun og smiler.

Rebekka opplyser at hun etter hvert har lyst til å studere videre på filmskole i Hollywood.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere