RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Føler seg tvunget til å møte opp i familieselskap

– Selv om noen synes det ville ha vært godt å slippe, er det et sosialt press om at du skal være sammen med andre i jula, sier daglig leder for Mental helses hjelpetelefon Aslaug Timland Dale.
– Selv om noen synes det ville ha vært godt å slippe, er det et sosialt press om at du skal være sammen med andre i jula, sier daglig leder for Mental helses hjelpetelefon Aslaug Timland Dale.
Sist oppdatert:
Mental helse merker at mange føler et forventningspress i jula.

Daglig leder for Mental helses hjelpetelefon, Aslaug Timland Dale, sier til Telemarksavisa at det er en forventning i dagens samfunn om at alt skal være perfekt.

Vellykket

– Det er forventet at du har kontroll med ribba og alle julegavene. Du skal helst leve et så vellykket liv som mulig. Mange opplever at jula gjør dette forventningspresset større, sier Dale.

– Selv om noen synes det ville ha vært godt å slippe, er det et sosialt press om at du skal være sammen med andre i jula. Derfor blir mange dratt ut og er sammen med folk som de nesten aldri ser ellers i året.

Må stille

– Hvis noen ringer og inviterer deg på julemiddag, er det vanskelig å si nei. De gjør dette for å være hyggelig, og da føler mange at de må stille opp, sier hun.

Dale sier det er noen som ikke har så mye penger, og har ikke råd til å kjøpe så dyre gaver. Men det er forventet at du gir gaver på julaften.

Det er særlig i dagene før jul Mental helses hjelpetelefonen merker at folk ringer eller skriver til dem om disse utfordringene.

– Det er en del mennesker som har en del utfordringer med jula. For noen vekker jula dårlig minner helt fra barnsbeins av. De opplevde kanskje at begge foreldrene var fulle i jula, og har ikke de hyggelige minnene som vanligvis forbindes med jula.

Alltid åpen

Innringerne sier de er glade for at Mental helse alltid er tilgjengelig. Mental helses hjelpetelefon er åpen 24 timer i døgnet hele året. Det er gratis å ringe, og en kan være anonym hvis en ønsker det.

– De sier dere er der alltid. Når resten av samfunnet og hjelpeapparat stenger i julehøytida, har vi bestandig åpent. Vi er et supplement til det offentlige hjelpeapparatet.

Både politiet, leger, psykiatere og helsevesenet henviser videre til Mental helses hjelpetelefon når de selv holder stengt i helgene og i høytidsdager.

Selvmord

I tillegg opplever Mental helse også en del mennesker som er i krise og vurderer å ta sitt eget liv. Dale anslår at de får mellom tre og fem telefoner i uka fra personer som vurderer selvmord.

– Våre veiledere har fått kurs og er trent på å takle personer som er i «dødssonen». Vi prøver å henvise dem videre til politiet og helsevesenet. Politiet gjør en viktig jobb med tanke på sporing av samtaler.

– Vi har et godt samarbeid med politiet og har forhindret mange fra å ta selvmord. Vi får også blomster og takk i ettertid for dette, sier Dale.

Landsbasis

Mental helses hjelpetelefon betjener hele landet med base på Frogner hovedgård i Skien. De er 38 veiledere på hel- eller deltidsstillinger.

Mental helses hjelpetelefonen ble etablert for 22 år siden med Einfrid Halvorsen som initiativtaker. Mental helse får 16 millioner kroner i statstilskudd.

I år har Mental helses hjelpetelefon besvart 65 000 telefoner. Dale sier de kunne ha besvart enda flere hvis de hadde hatt flere linjer og veiledere.

Les flere saker fra Telemarksavisa her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere