*Nettavisen* Nyheter.

- Flere av Schengen-landene gjør ikke jobben sin

Flere land, blant annet Ungarn, før de stengte grensen, har ikke gjørt det de skal i henhold til Schengen-avtalen sier professor og senterleder Erik Oddvar Eriksen ved ARENA Senter for europaforskning Foto: Ognen Teofilovski/Reuters/UIO

Schengen-avtalen sier at yttergrensene skal kontrolleres. Det har ikke alle medlemslandene forholdt seg til.

26.10.15 13:39

Schengen-avtalen avskaffer grensekontroll av personer mellom medlemslandene. Den opprinnelige avtalen fra 1985 ble inngått mellom Tyskland, Frankrike, Belgia, Nederland og Luxembourg.

Før første verdenskrig kunne man reise fra Paris til Moskva uten pass. Friheten opphørte med krigen, selv om flere lokale frisoner ble etablert. Mellom Norge, Sverige, Danmark og Finland har det vært passfrihet siden 1952.

På begynnelsen av 90-tallet ble også Italia, Spania, Portugal og Hellas en del av Schengen-samarbeidet. Østerrike, Finland, Sverige og Danmark ble med mot slutten av 90-tallet.

Les også: Professor: - Ikke mulig å stenge grensen til Russland

Norge og Island fikk såkalt assosiert status til avtalen, siden vi allerede hadde passfrihet med Danmark, Finland og Sverige.

26 medlemsland

I 2001 var 15 land med i avtalen. I 2008 ble den utvidet med Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Malta og Sveits. Med Lichtenstein med i avtalen i 2012 var det nå 26 land som deltar i Schengen-samarbeidet.

Etter at Ungarn, som er ett av ytterlandene i Schengen, stengte grensene mot Serbia og Kroatia, prøver mange nå å ta seg gjennom Slovenia. Men strømmen er blitt for stor til å håndtere, og slovenerne har satt inn hæren for å styrke kontrollen.

Kypros, Irland, Storbritannia er blant landene som ikke er medlemmer. Tyskland nekter å ta med Bulgaria og Romania.

Nå vil Frp sette Schengen-avtalen til siden for en periode, på grunn av den store flyktningstrømmen.

(Saken fortsetter under.)Trenger ikke vise pass

Selve avtalen gjør at det ikke skal være grensekontroll av personer og gods mellom to Schengen-land. Det betyr at du ikke trenger å vise pass på disse grensene i teorien. Som nordmann må du som regel vise pass når du skal ut og fly, siden vi ikke har andre godkjente identifikasjonspapirer.

Skal du inn i Schengen fra et ikke-Schengen-land, må du vise pass. Et eksempel på det er reiser til og fra Storbritannia.


I Norge er det grensen mot Russland som er ytterpunktet til Schengen i nord. Schengen-landene samarbeider om å kontrollere og overvåke områdets ytre grenser, gjennom en avtale som kalles Schengen-grensens kodeks. Artikkel 7 krever en minimum-sjekk av personer som krysser de ytre grensene, deriblant identifikasjonspapirer og reisedokumenter.

På Frps landsstyremøte i helgen, sa Frp-leder Siv Jensen at de nå vil stramme inn på ordningene for asylsøkere, slik at det blir mindre attraktivt å komme til Norge. Jan Arild Ellingsen (Frp) mener det blir ekstremt vanskelig å få til et forlik om flyktninger på Stortinget.

- Flere land gjør ikke jobben sin

Professor og senterleder Erik Oddvar Eriksen ved ARENA Senter for europaforskning sier flere Schengen-land ikke har gjort det de skal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Professor og senterleder Erik Oddvar Eriksen. Foto: UIO

- Flere av medlemslandene i Schengen gjør ikke jobben sin. For eksempel Hellas, for de registrerer ikke flyktningene når de kommer inn i landet. Det var også problemer i Ungarn. Helt til de stengte grensene mot Kroatia og Slovenia. Schengen-avtalen sier at yttergrensene skal kontrolleres. Slik Norge må gjøre med strømmen fra Russland, som er en yttergrense til Schengen, sier han til Nettavisen.

Hevder de ikke har nok ressurser

Kommer asylsøkerne seg inn i Schengen er det lett for dem å reise videre. EU har ikke så mye å true med for dem som ikke gjør grensejobben.

- De kan sanksjonere, men landen sier de ikke har makt og ressurser til å gjøre noe. Landene har fått støtte til å opprettholde grensene, men problemene er for store. Nå settes et nytt tiltak i gang med mer penger og personell, sier Eriksen.

I tillegg til asylsøkerne kommer det også inn en rekke arbeidsinnvandrere fra land som Kosovo, Albania og Serbia som sansynligvis ikke har krav på opphold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

- Dramatisk og usolidarisk

- Frp vil sette Schengen-avtalen til side for en periode og stenge grensen. Bør det gjennomføres?

- I Schengen-avtalen er det en klausul som gjør at en kan stenge grensene for en periode, slik noen land har gjort. Men det er et veldig dramatisk og usolidarisk tiltak som trolig ikke vil fungere. De kan ønske det, men jeg tror ikke det er så mye realisme i det. Og jeg tror ikke de får med seg andre i regjering og storting.

- Og hvem vil de stoppe? Nordmenn som drar på handletur til Sverige? I stedet for å stenge grensen er det mulig å innføre strengere og oftere kontroller. Det har flere gjort.

- Store fordeler med Schengen

- Bør Norge melde seg ut av Schengen?

- Jeg har ikke hørt om et eneste parti som vil ut av Schengen. Ikke engang Frp. Det har vært store fordeler med Schengen-samarbeider frem til nå, sier Erik Oddvar Eriksen.

For asylsøkere med oppholdstillatelse i et Schengen-land er det lettere å reise til et annet Schengen-land. Det betyr også at myndigheter i Schengen-land kan avvise asylsøkere som har fått avslag på sin søknad i et annet medlemsland.

Det er også et utvidet politisamarbeid mellom medlemslandene. Det gjelder for eksempel bekjempelse av terrorisme, narkotikahandel og grov internasjonal kriminalitet. Det betyr for eksempel at politiet kan forfølge personer på tvers av landegrensene. Men de kan ikke arrestere noen i et annet land.

Ønsker du å diskutere Schengen, grensene og asylstrømmen kan du gjøre det her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.