RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere bør testes

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Smittevernoverlege mener samfunnet er tjent med å teste flere for svineinfluensa.

Samfunnet ville ha tjent på at flere blir testet for svineinfluensa, mener smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus.

Hun mener det finnes flere grunner til at det er viktig å vite om pasienten er smittet av svineinfluensa. En grunn er rent samfunnsøkonomisk.

- Vi regner med at flere vil bli smittet utover høsten. Samtidig har vi en god del andre luftveisvirus som kan gi samme symptomer. Da hadde det vært en stor fordel å skille mellom denne typen influensa og andre sykdommer, sier Andersen til Dagsavisen.

Folkehelseinstituttet opplyser at flere gjerne skulle ha blitt testet, men at det handler om kapasitet.

I dag er det vanlig at legene gir diagnosen «influensalignende sykdom» på grunnlag av typiske symptomer som høy feber, tørrhoste, vondt i hodet og muskelsmerter. Bare unntaksvis blir det sendt inn prøver - hvis personen er i risikogruppen med hjerte-, luftveis- eller immunsykdommer. Et annet unntak er hvis den syke er pårørende til eller arbeider med mennesker i risikogruppen.

Til sammen har 1.752 pasienter hittil blitt testet og fått påvist svineinfluensa i Norge. Seks av dem er døde. Om lag hver tiende som blir testet har sykdommen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere