RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere fryser i hjel

Foto: Lis M. Homdal
Sist oppdatert:
Leder ved Blåkors Jostein Hågan vet om flere episoder hvor uteliggere har frosset i hjel vinterstid.

Virksomhetsleder ved Blå Kors, Jostein Hågan, forteller til Nettavisen at de aller fleste uteliggere prøver å komme seg inn på en institusjon vinterstid.

- Men det er lange ventelister, og da er det ikke alle som klarer det, sier Hågan.

- Det er veldig få om ønsker å bo ute når det er iskaldt. Selv om noen av disse personene kan være litt aggressive, mener jeg at man likevel må ha steder som er tilpasset dem, sier Hågan.

Les også:- La han ligge, han fryser ikke i hjel

- Flere fryser i hjel
- Jeg vet om flere episoder hvor folk har frosset i hjel på gata. Gjestene våre på Blå Kors har fortalt til meg om slike hendelser, sier Hågan.

Hågan sier at det er typisk for disse menneskene at de prøver å finne seg et varmt sted å sove om natten. Det kan være i parkeringshus, eller at de ringer på i bygårder og later som om at de er pizzabud for å sove på loftet eller i kjelleren.

- Men det går jo ikke i lengden. Da blir man henvist til å sove for eksempel under en bru, eller ved ventilasjonsanlegg som blåser ut varmluft. Og noen ganger går det galt, sier Hågan.

Mange av uteliggerne blir jaget bort av vektere.

- Da er siste utvei å gå. Å gå, og gå og gå for å holde varmen. Men det er ikke alle som klarer det, spesielt dersom man går på heroin. Da blir man sløv, kjenner ikke kulda så godt, og må gjerne sette seg ned og hvile litt. Da risikerer man å fryse i hjel, sier Hågan.

- Fryst fast til betongen
- En annen jeg snakket med, fortalte meg om en episode hvor han ikke orket å gå mer. Det var 10 minusgrader, og han sovnet med hodet på betongen, forteller Hågan.

Da han våknet, hadde hodet hans fryst fast til betongen.

- Han skrek på hjelp, og etter hvert kom brannvesenet. De spylte han med kaldt vann for å få han løs. Det syntes jeg virker ubarmhjertelig. Men de hadde visst tilbudt han hjelp etterpå da, som varmt teppe, forteller Hågan.

Mange får ikke sovet mer enn 2 timer per natt, fordi de jages bort av vektere.

- Det er jo ikke mange steder å gå. Jeg ser at når folk kommer til oss om morgenen for frokost, så er mange så trøtte at de bare sovner over bordet, sier Hågan.

Han legger til: - Det er et beintøft liv. Man klarer ikke å sette seg inn i en slik situasjon, før man opplever det selv.

- Flere uteliggere i Oslo
Hågan forteller til Nettavisen at de en dag foretok en undersøkelse blant sine gjester i Hausmanns gate i februar 2008, hvor de spurte dem om bosted. Hver dag er det rundt 200 gjester.

- 30 prosent svarte da at de var uteliggere. Mange av dem hadde vært uten bosted i lang tid. Jeg tror det finnes mørketall her, sier Hågan.

Han forteller at de husløse ofte må reise til hjemkommunen for å få hjelp.

- Dette er et stort problem, for de reiser jo til Oslo. Her er det gjerne rimeligere rusmidler. Dermed faller disse personene mellom to stoler, påpeker Hågan.

Han forteller at det også er mange som tilhører Oslo kommune, som ikke får den hjelpen de trenger.

- Mange kastes ut på gata
Hågan forteller at det er mange som kastes ut fra hospitsene, enten på grunn av brudd på reglene, eller på grunn av rene misforståelser.

- En person fortalte meg nå nettopp, at en hadde stjålet nøkkelkortet hans på hospitset. Denne mannen hadde da tatt seg inn på rommet hans, og stjålet alle tinget og solgt de videre, forteller Hågan.

Vedkommende ble rasende da han fant ut av at tingene hans var stjålet.

- Han banket da opp denne fyren som hadde stjålet fra han. Problemet da, var at han selv ble kastet ut for å ha banket opp fyren, forteller Hågan.

Han legger til: - Han her ville jo ikke ha trøbbel, men slike personer kommer gjerne i trøbbel på grunn av omstendighetene rundt.

Les også: 500 kroner - på fire måneder

Lange ventelister
Hågan forteller at det finnes lange ventelister for bosted.

- Det har blitt gjort en del, og politikerne har fått øynene opp for problemet. Men det trengs en undersøkelse på hvor mange uteliggere som finnes i Oslo, for å finne ut av hvor mye ressurser som trengs. Slik det er nå, er det mange som faller mellom to stoler. Tilbudet kunne nok ha vært bredere, sier Hågan.

- Ikke lett å holde på leiligheten
- Det er ikke lett for en med rusproblemer å holde på for eksempel en kommunal leilighet. Det er mange som nettopp har kommet ut fra institusjon, og blir oppsøkt av gamle venner, eller oppsøker dem selv. Da kan man lett få naboklage, som fører til at man kastes ut, forteller Hågan.

I tillegg etterlyser Hågan et bedre system for ettervernet.

- Mange faller tilbake til gamle vaner når de kommer ut fra institusjonen. Det er klart for politikerne at dette er et område som må satses på. Man trenger et bedre system, for hvordan disse personene skal få jobb, nye venner og bosted. Dette er en viktig nøkkelfaktor for å bryte den onde sirkelen, påpeker Hågan.

Han legger til: - Det er spesielt bindeleddet mellom spesialistene i helsetjenesten og de kommunale tilbudene som trengs å styrkes. Her er det en jobb å gjøre.

Han forteller at gjestene på Blå Kors har fortalt at det gjerne er mye bråk på hospitser.

- Jeg kan forstå de som heller velger å bo på gata enn her. Jeg har hørt at det er mye bråk i gangene, mye vold, rus og trusler. Man vet ikke hvor ille det er, før man har tilbrakt en natt på et slikt sted selv, sier Hågan.

- Jula er verst
- Jula er verst. Mange her sier de gruer seg til jula. Det som er med rusavhengige, er at de bruker rusen til å flykte fra virkeligheten. De ønsker ikke å tenkte på hvor vondt de har det nå, og de ønsker heller ikke å tenke på hvor fint de hadde det før med familien. Med jula blir de tvunget til å tenke på det. Det er veldig trist å se, forteller Hågan.

Han vektlegger at det heldigvis finnes frivillige organisasjoner som lager juletilstelninger for de hjemløse.

- Dette er med på å gjøre julen så bra som den kan være for disse menneskene. Det er rørende på slike julebord, sier Hågan.

Lange matkøer hver tirsdag
Blå Kors har matvareutdeling hver tirsdag, hvor folk får en matpose med innhold de selv vil ha. Det pleier å stå rundt 200-250 stykker i kø her hver tirsdag morgen.

- Vi deler også ut mat til julaften. Da er det også en lang kø med rundt 250 stykker. Dette er et bra tiltak, for da slipper de rusavhengige å gå i butikker og stjele, sier Hågan.

Han forteller at Blå Kors er heldige som får gratis mat fra butikker og grossister.

3 uker uten mat
- Vi henter hele tiden med bilen vår. Vi har merket at vi fikk mindre da finanskrisen kom, men samtidig ble mindre butikker klar over at det fantes folk som hadde lite, og kontaktet oss. Mange ble mer klar over at mat som kastes, kan andre ha bruk for.

I forrige måned måtte Blå Kors stenge matutdelingen i tre uker for å fylle opp lagrene igjen.

- Da ble det oppstyr. Vi får jo ikke penger til å kjøpe mat, så vi er helt avhengige av å få matvarer. Når noe slikt skjer, rammer det alle. Det er jo ikke så mange som deler ut mat her i Oslo. Det var veldig trist å gå ut og si til folk at det ikke fantes noe mat å gi da. Vi har mat nå, men vi skulle jo gjerne hatt mer, forteller Hågan.

- Blir sett på som dyr
Hågan forteller at det er mange som er opptatt av å få tak i penger til rus.

- Det er så fort gjort å bli frastjålet tingene sine. I rusmiljø har man ingen virkelige venner, man vet ikke hvem man skal stole på. Det er mange som kommer hit og sier «noen stjal alt jeg eier i natt». Det er trist at noe slikt skal komme i tillegg til den vanskelige bosituasjonen, forteller Hågan.

Han legger til at det finnes også de som ikke ønsker å stjele fra andre for å få penger til rus.

- De setter seg ned og tigger. De kan sitte i time etter time, uten å få de pengene de trenger. Gjestene her sier at det har blitt verre etter at de utenlandske tiggerne kom, forteller Hågan.

- De prøver å la være å stjele på grunn av sin samvittighet. Det er tøft. Når de tigger, ser folk ned på dem, og de mister all selvtillit. Folk ser gjerne på dem som om de var dyr, og de jages fra plass til plass, uten et sted å sove. Det er virkelig et tøft liv, sier Hågan.

- Det finnes senger
- Det skal alltid finnes en seng, og det finnes alltid steder som er åpne. Det skal ikke være mangel på soveplass, forteller informasjonsmedarbeider i Rusmiddeletaten Annlaug Lia til Nettavisen.

- Vi vet at det er mange som har en ustabil bosituasjon, gjerne i kombinasjon med rusproblemer. Det er nok en del som føler at de ikke får det tilbudet som passer dem, og derfor ikke benytter seg av sengeplassene vi kan tilby, forteller Lia.

Hver uke oppdaterer Russmiddeletaten sine nettsider med oversikt over hvor det er ledig sengeplasser.

- Vi har egne institusjoner, og vi samarbeider med private steder, forteller Lia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere