RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere leger gjør oss sykere

- Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet, sier Inge Lønning.
- Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet, sier Inge Lønning. Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven
Sist oppdatert:
Vi burde klare oss med jordmor og prest, mener Inge Lønning.

– Det aller beste er om vi kunne klare oss med jordmoren ved inngangen og presten ved utgangen til livet, sier Inge Lønning til Nettavisen

Onsdag talte han på Minervas og Civitas temafrokost om overbehandling i det norske helsevesenet.

Norge får stadig flere leger. Ifølge SSB har det blitt tilført minst 8100 flere legeårsverk i stat og kommune fra 1990 til 2010, og var i 2010 oppe i 21.600.

Overbehandling

Lønning mener at det ikke er noe tvil om at vi overbehandles i Norge. En del av grunnen skal være at pasientene har urealistiske forventninger til hva den medisinske kompetansen klarer

– De forventer at legene skal gjøre noe øyeblikkelig med alle bagateller. Sannheten er at mange dagligdagse plager går over av seg selv og ikke trenger medisinsk behandling i det hele tatt, sier han.

Tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen tok til ordet for flere leger i primærhelsetjenesten og at fastlegene må få mer tid til hver pasient noe som vil føre til færre henvisninger.

– Dette holder ikke stikk. Alle undersøkelser tyder på det motsatte. Vi må slutte å se på helsevesenet som et gode, men heller som et nødvendig onde, sier Lønning.

- Må stoppe opp

Ifølge Legeforeningen er det per 29. mai i år 24.755 leger i Norge som er medlemmer av foreningen. Det er også stor tilstrømning av leger til landet. Ifølge Statens autorisasjonskontroll for helsepersonell er 45 prosent av legene utenlandske.

Norge er også blant OECD-landene med høyest legedekning. Dessutten bruker eksempelvis Finland halvparten så mye penger som Norge på helsetjenester per innbygger.

– Det er ingenting som tyder på at vår folkehelse er dårligere enn i våre naboland. Vi stopper nesten aldri opp og spør hvorfor og passer på at myndighetene bruker legeårsverkene på en vettug måte, sier Lønning.

- Vi gjøres oss selv syke

Professor Lars H. Svendsen fra tankesmien Civita sier at områdene for det som vi oppfatter som sykt blir stadig utvidet, mens områdene for det som er normalt innsnevres.

Han sikter til Statens helsetilsyns og WHOs definisjon av helse: «Helse er en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære. Ikke bare fravær av sykdom og lyter».

– Det er jo ikke et menneske i verden som oppfyller disse kravene, sier Svendsen, og frustrerer seg over at stadig flere unge mennesker får en diagnose veldig tidlig i livet og ender opp i en permanent klienttilværelse i NAV.

Forfatter og filosof s Fredrik Händler Svendsen fikk 2008 ble han tildelt Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.

Han mener at behandlingen av lettere plager har fått en altfor stor del av kaka og at dette går på bekostning av behandlingen av alvorlige sykdommer.

– Plager som tidligere ble ansett som en del av et normalt menneskeliv blir i større grad gjort til noe sykt, sier han.

Svendsen sier at legemiddelbransjen, interesseorganisasjoner til ulike lidelser, politikere som lover mer til helse, alle disse er med på å drive den negative spiralen.

Skjult arbeidsledighet

Lege og forfatter Elisabeth Swensen mener dette gjør at antall uføretrygdede i Norge kunne ha godt vært lavere, og snakker om uføretrygd som skjult arbeidsledighet.

– En del av disse menneskene kunne godt ha hatt en jobb, og kanskje følte seg bedre hvis de hadde det. Men pasientene har store forventninger til sine leger og politikere lever av å selge forventninger til sine velgere, sier hun.

Hun legger til at interessen legemiddelbransjen viser for interesseorganisasjonene er spesielt skremmende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere