*Nettavisen* Nyheter.

- Flere må få KOLS-hjelp

På tross av at flere kutter røyken er KOLS fortsatt et gedigent helseproblem.

19.11.08 15:14

(ANB): KOLS-utfordringene står fortsatt i kø, hevder lungespesialist. Onsdag markeres KOLS-dagen over hele verden.

Omkring 200.000 nordmenn har KOLS. Og til tross for mye fokus på KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) de siste årene, mer KOLS-forskning og mindre røyking står fortsatt utfordringene i kø i Norge, hevder leder av Nasjonalt KOLS-råd, lungespesialist Olav Kåre Refvem.

– Det er langt igjen på KOLS-området. Det viktigste er å få diagnostisert de mellom 50.000 og 100.000 personene som har KOLS, men som fortsatt ikke har forstått det selv og som ikke har fått diagnosen. Dette er viktig for å kunne tilby dem hjelp, sier Refvem, til daglig administrerende direktør ved lungesykehuset Glittreklinikken i Akershus, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Ny skrekk-kampanje for røykere

Fastlegen viktig
Det er hos fastlegene jobben med å se tidlige symptomer på KOLS må gjøres, mener Refvem.

– Det er hos fastlegene de fleste vil komme i kontakt med helsevesenet. Fastlegene bør bruke spirometri, som er en lungefunksjonstest, i større grad enn i dag, påpeker Refvem.

KOLS skyldes i hovedsak røyking, som står for mellom 70 og 80 prosent av sykdomstilfellene. Men mellom 10 og 20 prosent av de norske KOLS-tilfellene skyldes trolig industriarbeid der ansatte puster inn støv, ifølge Refvem, som minner om at slett ikke alle får KOLS, siden det er forskjell på hvor sterkt man er disponert. Refvem sier forskning viser at også hasjrøyking kan gi KOLS.

– Hasj ser ut til å være en faktor vi må begynne å regne med. Man ser tilfeller av unge helt ned i 35 år som har røykt hasj i en årrekke og som har begynt å utvikle spesielle former for KOLS, sier Refvem.

Les intervju med en KOLS-pasient: - Alt ble et slit

Siden røyking er hovedårsaken til at KOLS utvikles, må det også satses mer på røykeforebygging, mener Refvem, som tidligere i år uttalte under et møte med daværende helseminister Sylvias Brustad at røykeforebyggingen bør starte allerede i barnehagen.

– Rollemodeller i skolen og barnehagen er viktig, og vi ønsker å innføre røykfrie arenaer for både elever og ansatte, sier Refvem.

Satse på rehabilitering
KOLS-dagen markeres onsdag over hele verden i regi av WHO. Nasjonalt KOLS-råd mener dette er tiltak det bør satses på i Norge:

- Flere rehabiliteringsplasser.

- Pilotprosjekt med rehabilitering i primærhelsetjenesten med en enkel modell der trening, røykeavvenning og kunnskap om sykdommen er det viktigste.

- Bedre samhandling mellom de ulike nivåene i helsevesenet.

Rådslederen markerte den internasjonale KOLS-dagen med å tale da Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som eier Glittreklinikken, delte ut sin ærespris til professor og lungespesialist Amund Gulsvik på Haukeland Universitetssykehus i Bergen. (ANB)

Tekst til bilde nr 20081119-081: – Det er langt igjen på KOLS-området, sier lungespesialist Olav Kåre Refvem. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Fakta om KOLS:

- WHO regner med at 210 millioner mennesker har KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) verden over.

- WHO mener KOLS kan utvikle seg til å bli den tredje hyppigste dødsårsaken i den vestlige verden i løpet av de neste 10-15 årene.

- I Norge er omkring 200.000 personer rammet. Flertallet har tradisjonelt vært menn, men tallene begynner nå å utjevnes. Opp mot halvparten av KOLS-tilfellene er imidlertid udiagnostisert.

- KOLS inntreffer som oftest først ved 40-50 års alder.

- Kvinner er mer sårbare for de skadelige effektene av tobakksrøyking og utvikler derfor lettere KOLS enn menn.

- Symptomer på KOLS er hoste (gjerne morgenhoste) med seigt slim fra lungene. Etter hvert utvikles også tegn til dårlig kondisjon ved at man blir andpusten ved anstrengelser, piping i brystet og har tungt for å puste.

- KOLS er kronisk, men røykeslutt kan forhindre at lungefunksjonen blir ytterligere forverret.

(Kilder: Helsedirektoratet og leder i Nasjonalt KOLS-råd, Olav Kåre Refvem (ANB))

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.