- Flere nordmenn får utenlandske partnere

Politiet undersøker området i nærheten av der to jenter ble bortført av maskerte menn ved Kongsvinger tirsdag ettermiddag.

Politiet undersøker området i nærheten av der to jenter ble bortført av maskerte menn ved Kongsvinger tirsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Det kan være årsaken til den høye økningen i antall barnebortføringssaker i Norge.

11.06.14 11:40

To tsjetsjenske søstre ble bortført av maskerte menn i Kongsvinger tirsdag ettermiddag. Politiet frykter jentene er fraktet ut av landet.

Statistikk som er utarbeidet av Justisdepartementet og Utenriksdepartementet, viser at det har vært en høy økning i antall barnebortføringssaker det siste tiåret.

- 74 barn bortført i fjor
I 2013 ble 74 barn, fordelt på 50 barnebortføringssaker, bortført fra Norge til utlandet. 22 av sakene er fortsatt pågående.

I perioden 1999 til 2013 ble 539 barn bortført fra Norge til utlandet fordelt på 385 saker. Totalt 44 av sakene er fortsatt pågående.

I gjennomsnitt har det blitt bortført 38,5 barn fra Norge til utlandet hvert år siden 1999 til 2013. Det betyr at det har vært en voldsom økning i barnebortføringssaker i samme tidsperiode.

Somaja Dudaeva (t.h), født 2006 og Rajana Dudaeva (t.v) født 2007 ble bortført av maskerte menn da de var på vei hjem fra skolen. Foto: PRIVAT/POLITIET

Årsakssammenheng
Kripos kan ikke forklare den voldsomme økningen i barnebortføringssaker, men henviser til en rapport utarbeidet av Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

- Kripos har ikke laget egne rapporter som ser på årsakssammenhenger. Vår rolle i barnebortføringssaker er å rådgi politidistriktene om hvilke tiltak som finnes, for eksempel knyttet til etterlysninger. Kripos er nasjonalt kontaktpunkt og bindeledd for internasjonalt politisamarbeid i slike saker, og vi kvalitetssikrer etterlysninger som besluttes av lokalt politi og påtalemyndighet, uttaler presseansvarlig i Kripos, Ida Dahl Nilssen , til Nettavisen.

Jentenes biologiske far, Mansur Mahasev, mistenkes for å ha stått bak bortføringen. Foto: Politiet

- Utenlandske partnere
I rapporten fra 2011 skriver Justisdepartementet og Utenriksdepartementet at: « Det er vanskelig å si noe om årsaken til økningen. Vi ser imidlertid at flest barn blir bortført til og fra land vi har stor innvandring fra og utvanding til. Det er derfor naturlig å tro at økningen skyldes at flere nordmenn finner seg partner fra og får barn med personer fra et annet land. Når forholdet tar slutt vil ofte den norske parten flytte hjem til Norge eller den andre parten vil hjem til sitt hjemland. I en del saker ser vi også at begge foreldrene kommer fra et andre land enn Norge. Paret har da ofte bodd en stund i Norge og når forholdet tar slutt så ønsker den ene av foreldrene å flytte hjem til sitt opprinnelige hjemland, mens den andre ønsker å bli i Norge.»

Statistikken viser at det er færre barn som blir bortført fra utlandet til Norge enn motsatt. I 2013 ble 29 barn, fordelt på 19 barnebortføringssaker, bortført fra utlandet til Norge. Åtte av sakene er fortsatt pågående.

I perioden 2000 til 2013 ble 246 barn bortført fra utlandet til Norge fordelt på 181 saker. Totalt ni av sakene er fortsatt pågående.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.