RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere nordmenn kan bli smittet

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det ikke er grunn til bekymring for at andre skal bli smittet av den ebola-smittede kvinnen.
Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det ikke er grunn til bekymring for at andre skal bli smittet av den ebola-smittede kvinnen. Foto: Christian Thomassen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Helsedirektøren sier myndighetene har kontroll på ebola-faren. Neste gang er det ikke sikkert det er så kontrollert.

- Vi er først og fremst nå opptatt av den smittede selv og familien, og vi ønsker å gi den smittede den beste behandlingen som vi kan tilby, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Nettavisen.

Tirsdag kom den ebola-smittede norske kvinnen til Norge, og helsedirektøren sier at de er godt forberedt.

- Det er gjort en grundig vurdering med tanke på både hvordan denne feltarbeideren kan få best mulig behandling, og hvordan vi gjør det sikkert og trygt i Norge, sier Guldvog.

Les også: 5 metoder kan redde ebola-smittet kvinne

- Grunn til å være urolig
Han vektlegger at Norge har god kompetanse til å håndtere denne typen situasjoner, både når det gjelder transport og behandling på sykehus.

- Vi er trygge på at risikoen som befolkningen utsettes for her, er uhyre liten, sier Guldvog.

- Så folk har ingen grunn til å være bekymret i Norge?

- Ikke for denne transporten og denne situasjonen, men når det gjelder ebola i tiden fremover så er det jo grunn til å være urolig. Ikke først og fremst for Norge, men for verdenssamfunnet som helhet, sier helsedirektøren.

Han sier vi nå har mulighet til å stanse virusutbruddet, men at det krever en samlet innsats fra hele verden.

- Hvis vi ikke gjør det så vil vi oppleve at dette sprer seg til stadig større deler av verden. Men det vil sannsynligvis ikke bli en veldig omfattende smittesituasjon i den vestlige verden, rett og slett fordi dette viruset ikke er så smittsomt som for eksempel et influensavirus, sier Guldvog.

I NORGE: Flyet med den ebolasmittede norske kvinnen landet på Oslo lufthavn tirsdag. Kvinnen, som jobbet for Leger Uten Grenser, er den første nordmannen som er smittet av ebola.


Les også: - Slutt å ringe familien
Les også: - Media er smittet av massehysteri

- Kan bli mindre kontrollert
Guldvog sier at smittesituasjonen i Norge er under «veldig god kontroll».

- Vi opplever ikke at det er noen stor risiko, sier han.

Han påpeker at vi må være forberedt på at flere nordmenn kan bli smittet.

- Nå er dette en person vi vet om, og som vi får kontrollert inn i landet. Det er ikke sikkert det blir så kontrollert hver gang, sier Guldvog, og legger til:

- Folk reiser mye i denne verden, og de kan bli smittet over større områder, spesielt i Afrika. Det betyr at vi må være forberedt på at vi også i Europa får smittede i løpet av det nærmeste året. Det kan skje i Norge, og det kan skje i andre vesteuropeiske land, sier han.

- Kan forekomme menneskelig svikt
Når det gjelder helsearbeiderne som skal behandle den syke kvinnen, gjøres nå alt man kan for å minimere risikoen til å være så lav som mulig.

- Det er alltid en risiko forbundet til å behandle denne typen pasienter, men det er en del av det å være helsearbeider og jobbe med infeksjonssykdommer, sier Guldvog.

Han sier at helsearbeidere som jobber med farlige smitte, er klar over at det er en risiko forbundet med arbeidet.

- De har gode rutiner for å jobbe med det, og vi anser det som trygt. Men det kan alltid forekomme menneskelig svikt, sier han.

Følg Nettavisens live-dekning:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere