- Flere syke må jobbe

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Vi må bort fra de gamle holdningene om at man blir frisk av å hvile, sier Høyres nye kronprins Bent Høie (38). Mandag svarte han leserne!

08.03.10 13:17

STORTINGET (Nettavisen): Stortingsrepresentant Bent Høie var mandag formiddag på nettreff her hos Nettavisen.

Les svarene nederst i saken!

Foreslått som nestleder
Torsdag kom valgkomiteen i Høyre med sin innstilling til ny partiledelse, og der foreslås Høie som ny nestleder etter tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae.

Vi møtte derfor rogalendingen på Stortinget, der han har vært stortingsrepresentant i ti år, for å høre hvilke saker Høyres nye kronprins er opptatt av.

- Gratulerer som foreslått ny Høyre-nestleder!

- Takk for det. Jeg synes det er veldig kjekt og hyggelig, og det er noe jeg har veldig lyst til, sier Høie fornøyd.

- Men det er jo landsmøtet i mai som skal bestemme dette, påpeker han.

- Blir ikke frisk av hvile
Som leder av Helse- og sosialkomiteen, er det mange saker som engasjerer Høie. Særlig er han bekymret for det høye sykefraværet.

- Det er behov for en holdningsendring både hos leger og pasienter. Vi må bort fra de gamle holdningene om at man blir frisk av å hvile, sier Høie bestemt.

- De færreste blir friske av å ikke gå på jobb, sier han, med langtidsfraværet i tankene.

Mange av dem som går sykmeldt, har lettere psykiske lidelser eller mindre skjelettplager.

- Mange disse vil bli verre av en passiv tilværelse hjemme, mener Høie.

- Legene må evaluere
Han mener legene bør se hverandre mer i kortene - for å få sykefraværet ned.

- Jeg har stor tro på forslaget om at leger skal evaluere hverandre på sykemeldingsbruk, at man da får bra statistikk og må diskutere sin praksis, sier Høie.

Han mener vi også bør se på modellen de bruker i Sverige, der de har en standard for sykmelding som legene kan bruke i møte med pasientene.

- Det må også legges inn strengere virkemidler opp mot arbeidsgiverne. For mange følger ikke opp de sykmeldte når regningen bare sendes til staten, sier han.

- Jeg er utrolig skuffet
I forrige uke signerte regjeringen og partene i arbeidslivet en ny avtale om Inkluderende arbeidsliv.

Et av de viktigste tiltakene i avtalen er innføring av graderte sykemeldinger. Regjeringens mål er å redusere det rekordhøye sykefraværet med 20 prosent.

Høyres helsepolitiske talsmann tror ikke tiltakene i avtalen vil få sykefraværet ned.

- Jeg er utrolig skuffet over at regjeringen og partene ikke var villig til å ta i bruk nye metoder for å få ned sykefraværet. Jeg synes det de har kommet fram til er veldig tamt egentlig, sier Høie

Han tror likevel sykefraværet vil reduseres noe i tiden som kommer.

- Jeg tror sykefraværet vil gå ned nå fordi all oppmerksomheten gjør at alle skjerper seg, både leger, arbeidsgivere og pasienter. Men så vil en i løpet av kort tid oppleve at det blir en negativ utvikling igjen, tror Høie.

- Et todelt helsevesen
Han påpeker at det er behov for å gjøre behandlingstilbudet bedre, for å få folk raskere i jobb igjen.

- Det er åpenbart ikke et godt nok behandlingstilbud. Det er altfor lange ventelister, sier Høyre-politikeren.

Denne uka kom det nye tall fra Helsedirektoratet, som viser at ventetiden i helsetjenesten fortsetter å øke. 253.000 pseienter står nå i helsekø.

Ifølge Høie har helsekøen økt med over 50.000 pasienter etter at Stoltenberg overtok regjeringsmakten. Han synes dette er alvorlig.

- Dette er i ferd med å skape et todelt helsevesen i Norge, for vi ser en økning i private helseforsikringer på 175 prosent, der folk som har god råd kjøper seg ut av helsekøen, mens de andre må stille seg bakerst, sier han.

Tallene viser også store forskjeller mellom ventetiden i de ulike helseforetakene.

Bekymret for ruspasienter
Høie er særlig bekymret for hva de økte ventelistene betyr for de gruppene som allerede har et dårlig helsetilbud, som rusmisbrukere og pasienter innen psykiatrien.

- Det vi ser av tallene er at ruspasienter er de som opplever lengst økning i ventetiden fra 2008 til 2009. Det er veldig skremmende, for nå har vi om lag 4000 rusavhengige som er motiverte til å ta behandling, og når de først får tilbud, kan motivasjonen være borte, sier Høie til Nettavisen.

- Det betyr at deres helsetilbud kommer til å bli forverret, sier han.

Høie ber derfor regjeringen gi pasientene rett til behandling i private klinikker med ledig kapasitet, for statens regning.

- Da vi satt i regjering kunne alle velge private sykehus. For samfunnet er jo det mye mer lønnsomt at folk får behandling, og det vil spare pasientene for unødvendige lidelser, sier Høie.

- Redd den vil skli ut i sanden
En annen aktuell sak på helsefronten, er den såkalte samhandlingsreformen, der målet er å få til bedre samhandling mellom stat, kommuner og fastleger. Saken kommer til Stortinget senere i måneden, men Høie er skeptisk.

- Jeg mener intensjonen i reformen er god, men innholdet og virkemidlene er for svake, sier Høie.

- Hvis regjeringspartiene er villige til å diskutere dette med oss, og endre innholdet, så skal vi gjøre dette til en vellykket reform. Ellers er jeg redd for at den bare vil skli ut i sanden, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.