RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flertallet mot Obama

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Drama i Nobelkomiteen - men Thorbjørn Jagland (Ap) fikk viljen sin.

USAs president Barack Obama ble forrige fredag tildelt Nobels fredspris i 2009, men ikke uten drama.

Tre av de fem nobelkomité-medlemmene skal ha argumentert mot at USAs president, Barack Obama, skulle få Fredsprisen, skriver VG.

Både Inger-Marie Ytterhorn (Frp), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) hadde motforestillinger underveis.

Ytterhorn og Five skal ha vært sterkt i tvil om Obama virkelig ville klare å følge opp sitt sterke internasjonale engasjement, og at problemene på hjemmebane - som helsereformen - kunne sette de internasjonale spørsmålene i skyggen.

Da Nettavisen tok kontakt med Five mandag for å få en kommentar på om det hadde vært uenigheter internt, avviste hun bestemt å uttale seg om saken.

- Vanskelig, men...
Det gjorde imidlertid ikke Ågot Valle (SV), som innrømmet at avgjørelsen var «vanskelig»:

- Det å komme fram til et navn, det krever mange avveininger, men en komité kommer alltid fram til et enstemmig forslag, sa Valle til Nettavisen.

Valle, som har lang fartstid for SV på Stortinget og i siste periode var medlem av Stortingets utenrikskomité, sa at Obamas arbeid for atomnedrustning var den viktigste enkeltgrunnen for henne til å gi ham fredsprisen.

Hun røpet også at det som skjedde i FNs sikkerhetsråd 24. september, var tungen på vektskålen for komiteen.

- Nedrustning
- Han har jobbet med nedrustning i mange år, lenge før han ble president, og han reiste også dette spørsmålet i valgkampen. Da han kom til makten, kom han med en rekke forslag til nedrustningstiltak, blant annet å skrinlegge planene om rakettskjoldet i Øst-Europa, sa Valle, før hun dro følgende resonnement:

- Det var et alvorlig hinder for å få Russland med på en nedrustningsavtale. Så ledet han et møte i FNs sikkerhetsråd hvor han på eget initiativ fikk atomnedrustning på dagsorden og det ble en enstemmig resolusjon. Dermed ble det satt strek over de mistrøstige tiårene der verden har sovet mens opprustingen har fortsatt. Takket være Obama er det også grunn til tro at man lykkes med ikke-spredningsavtalen.

Valle er ikke overrasket over at mange er kritiske til årets valg av fredsprisvinner - og viser til at USA er tungt involvert i to kriger, i Irak og Afghanistan.

«Call for action»
- Alle de som er motstandere av krigen i Afghanistan, og jeg er virkelig blant dem, sier at dette er problematisk, men dette kan bidra til en debatt rundt krigen, ifølge SV-politikeren.

- Mange mener at USAs president allerede har et sterkt forventningspress på seg og at fredsprisen bare er stein til byrden i så måte?

- Obama selv beskriver prisen som et «call for action». Han vil at USA skal jobbe multilateralt. Da må også andre nasjoner svare positivt på de initiativene han tar, svarte Valle Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere