*Nettavisen* Nyheter.

- Flink til å prate piss

Han synger drithøyt i bilen på vei til jobb og har vært «Play of the day» på CNN med over en halv milliard seere. Møt sportskommentator Jonas Greve.

08.09.08 21:53

(BiipMag): - Hemmeligheten på veien til drømmejobben er å lære seg å utnytte livets tilfeldigheter, mener actionsportkommentator Jonas Greve.

Litt flaks må man ha
- Har vært lidenskapelig opptatt av og drevet med brettsport helt siden jeg var liten. Begynte å skate i 1992, så det har vært en stor del av livet mitt. I 2003 begynte jeg å jobbe i nettportalen Tacky.no og dette ga meg etter hvert sjansen til å være speaker på snowboardkonkurranser rundt omkring i Norge. Jeg er tydeligvis flink til å prate piss!

- Plutselig bestemte NRK seg for å skifte ut den daværende snowboardkommentatoren sin, så de ringte meg og lurte på om jeg ville prøvejobbe for stillingen. Det ville jeg selvsagt, og nå jobber jeg som deres ekspertkommentator for actionsport. Litt flaks skal man vel ha, hehe.

- Har du alltid drømt om å bli kommentator eller var det tilfeldig at du ble det?
- Nei, det var ikke noe bevisst yrkesvalg fra starten, men jeg begynte jo etter hvert å skjønne mulighetene ettersom jeg ble flinkere til å kommentere på stevner og konkurranser. Jeg fikk flere kontakter i miljøet som etter hvert åpnet dører for meg. Litt tilfeldig til å begynne med var det vel. Livet er fullt av tilfeldigheter! Hemmeligheten er å lære seg å utnytte tilfeldighetene.

- Hvilke andre yrker har du hatt ambisjoner om å begynne i?
- Da jeg gikk ut av videregående sa jeg til meg selv at jeg enten måtte jobbe med bil eller snowboard, fordi jeg er så interessert i begge deler. En forutsetning for at jeg gjør en god jobb, er at jeg interesserer meg for det jeg driver med. Nå er altså snowboard jobb og bil blitt hobby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Olav Stubberud

- Finnes det noen utdannelse som er spesielt gunstig hvis du vil bli kommentator?
- Tror ikke det faktisk. Er i hvert fall ikke sikker på hva det skulle vært for min del.

- Thomas, som jeg kommenterer sammen med, har utdannet seg til journalist og fikk jobb hos NRK midt i studiet. Det er en vei å gå. Han kommenterer masse forskjellige ting, og ikke bare actionsport da.

- Ellers tror jeg man må ha enormt masse kunnskap om det man vil kommentere, stå på-vilje og aldri gi seg. En stor del av det å være flink kommentator er å være trygg på det man gjør, både faglig og personlig.

- Har sportskommentatorer noen hemmeligheter seerne ikke vet om?
- Jeg kan ikke uttale meg om sportskommentatorer generelt, men for min egen del varmer jeg ofte opp stemmen min før sendinger ved å synge drithøyt i bilen på vei til jobb.

Det er kanskje best at jeg er alene i bilen da, for det høres nok ikke bra ut!

- Hva er den morsomste episoden du har hatt på jobb?
- Det må uten tvil være da jeg kommenterte Terje Håkonsen i Artic challenge 2007 da han satte verdensrekord i høyde på quarterpipe med 9,8 meter fra kanten.

Jeg blir ofte engasjert og giret når jeg ser bra snowboardkjøring, men da tok det kaka. Jeg skreik og bar meg noe innmari. Ganske morsomt å høre på i ettertid.

Det klippet, med min stemme ble faktisk «play of the day» på CNN og ble sett av over en halv milliard mennesker. Det synes jeg er litt morsomt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øystein Sanne

- Hva er den største utfordringen du har stått overfor?
- Den største utfordringen for meg er å tørre å stole på deg selv og dine kunnskaper.

- Når man skal kommentere live på TV for 250.000 mennesker på NRK1 i beste sendetid på en lørdag er det greit å ha nervene under kontroll.

- Det har gått veldig fint, men merket at jeg var litt nervøs de første gangene. Etter hvert har jeg fått en masse gode tilbakemeldinger på den jobben jeg gjør, både fra NRK, utøvere og de som ser på. Det gjør at jeg får bedre selvtillit og forhåpentligvis gjør en enda bedre jobb neste gang.

- Når man skal kommentere live på TV for 250.000 mennesker på NRK1 i beste sendetid på en lørdag er det greit å ha nervene under kontroll.

- Hvorfor tror du at akkurat du fikk denne jobben? Hva er din styrke?
- Jeg fikk jobben fordi navnet mitt dukket opp i flere sammenhenger da NRK lette etter en arvtaker til forrige snowboardkommentator. Må rette en stor takk til Henning Andersen i Arctic Challenge som anbefalte meg for statskanalen.

- Min styrke ligger nok i kunnskapen om snowboard. Er vel en selvutnevnt snowboardnerd kan man si. Faglig tyngde er jo et must. Ellers prøver jeg mitt beste for å forklare på en slik måte at jeg underholder menigheten som kjenner dette veldig godt, samtidig som jeg engasjerer og skaper forventning hos dem som kanskje ikke kjenner snowboard så godt fra før.

- Klarer jeg det, har jeg gjort en god jobb! Ellers er engasjement og iver plusspoeng. Man kan gjerne la seg rive litt med også. Det er bare gøy. Husk å snakke tydelig!

- Alle som har en liten sportskommentator i seg som de vil realisere, hva har du å si til dem?
- Det kan være mange måter å nå et mål på, men vil man bli sportskommentator må man bare stå på, ikke være redd for å skrike høyt og begynne på gulvet.

FLERE INTERVJUER I SERIEN «MITT DRØMMEYRKE»:
HANS-KRISTIAN LARSEN: Serverte Michael Jackson
OLLE ABSTRACT: - DJ-er er som prester
MARIANN THOMASSEN: - Få som takler jobben min
ANJA STANG: - Norsk motebransje er jovial og folkelig
MARIA BODØGÅAARD: - Nesten-klining med Craig David
ANDREAS YGRE WIIG: - Viktig å leke

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.