*Nettavisen* Nyheter.

- Flott av Karita

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Karita Bekkemellem får ros for sin åpenhet rundt ektemannens kreftsykdom.

23.10.09 18:53

(SIDE2:) - Jeg synes det er veldig flott at Karita står frem og forteller. Ikke bare i forhold til å få frem sykdommen kreft, men også for å se saken fra de pårørendes perspektiv. Denne siden er ofte underkommunisert fordi det er alltid den syke som er i sentrum, sier Bengt Eidem (31) til Side2.

Han ble kjent over hele landet da han i 2005 startet en kampanje for å verve flere blod- og beinmargsgivere. Eidem har selv bekjempet kreften to ganger, og roser Bekkemellem for å stå frem offentlig med ektemannens sykdom.

Sto frem med sykdommen
Karita Bekkemellem forteller i fredagens Se og Hør at ektemannen Stein Røsberg ble rammet av tykktarmskreft tidligere i år. Den tidligere barne- og likestillingsministeren skriver om mannens sykdom i sin kommende bok «Mitt røde hjerte».

– Det kom som et sjokk, og jeg var ikke forberedt på den beskjeden i det hele tatt. Å få en slik beskjed oppleves som helt uvirkelig. Selv om statistikken sier at én av tre kommer til å få kreft i løpet av livet, så klarer du ikke å forholde deg til det, sier Bekkemellem til Se og Hør.

Les mer: – Vi skal vinne over kreften

– Faller mellom to stoler
Eidem mener det er på tide med en debatt rundt de pårørende, samt deres rolle og viktighet for den syke.

– Jeg tror forståelsen er høy for at både de syke og pårørende har det tøft i en slik sak, men jeg tror ikke det er stor nok forståelse for hvor hardt det er å være pårørende. Det er ikke godt nok anerkjent, understreker Eidem.

Store forventninger til pårørende
Han reagerer på at det forventes at de pårørende skal fungerer normalt, mens noen de har kjær ligger for døden.

– Min erfaring er at de pårørende ofte har det verst. Den syke har en viss kontroll over sykdomsforløpet, mens de pårørende vet ikke hva godt de kan gjøre. De faller på en måte mellom to stoler. Den syke får jo sykemelding, mens pårørende blir forventet å gå på jobb og fungerer normalt i dagliglivet. Ved død er det jo de pårørende som sitter igjen med det å ha mistet noen, sier Eidem.

Det er en påkjenning også for den syke å se de pårørendes smerte, noe Eidem mener det er for lite fokus på.

– De gangene jeg hadde det aller mest vondt var den største smerten det å se mine nærmeste, og det helvete de gikk igjennom, forklarer han.

– Bidrar til å fjerne tabuer
Terje Mosnesset, pressesjef i Kreftforeningen, er glad for at kjente personer forteller om sine erfaringer med kreft.

– Det er positivt at han står fram, noe som må være opp til hver enkelt. Det at kjente mennesker står fram gjør at oppmerksomheten blir større og at folk forstår at dette er en sykdom som kan ramme alle, sier han til Side2.

Når folk leser om kreft i mediene, kan de også føle at det blir lettere å snakke om sykdommen.

– At han står fram og forteller om sine erfaringer og viser åpenhet om sin situasjon, er med på å alminneliggjøre sykdommen og bidrar til å fjerne tabuer rundt kreft, sier Mosnesset.

Lite omtalt kreftform
Røsberg var rammet av en kreftform det har vært snakket lite om. Mosnesset syns derfor det er positivt at også denne kreftformen blir omtalt.

– Tykktarmskreft er en av de kreftformene som rammer flest nordmenn, men er en diagnose som har fått lite oppmerksomhet i forhold til omfanget, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.