RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flyet endret kurs før det forsvant

UTVIDER SØK: Søket etter det savnede flyet er utvidet. Bildet viser det vietnamesiske luftforsvaret som deltar i søket.
UTVIDER SØK: Søket etter det savnede flyet er utvidet. Bildet viser det vietnamesiske luftforsvaret som deltar i søket. Foto: Hoang Dinh Nam (Afp)
Sist oppdatert:
Militærradar antyder at det savnede passasjerflyet hadde et avvik fra sin planlagte flyrute.

(Nettavisen): Et passasjerfly fra Malaysia Airlines forsvant sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing fredag kveld, norsk tid.

Fire døgn senere har letemannskaper fortsatt ikke funnet noen vrakdeler. En militærradar viser nå at flyet trolig endret kurs vestover, bort fra den planlagte ruten, før det forsvant sporløst, melder BBC.

Flyekspert sier dette styrker teorien om tekniske problemer.

- Jeg tenker at det kan tyde på at et eller annet ikke var som det skulle være. Det kan være et teknisk problem som førte til at de ville returnere til nærmeste flyplass. Et annet alternativ er at det var kapret, men den teorien ser ut til å være tynn for øyeblikket, sier flygesjef i Norwegian, Tomas Hesthammer, til Nettavisen.

- Det jeg stusser over, men med alle mulige forbehold fordi jeg ikke kjenner området der, er at de har gjort en vending uten å informere bakkekontroll. Men det kan skyldes at de har fått kommunikasjonssvikt, sier Hesthammer.

Stjålne pass
Søket etter vraket har blitt utvidet. Tidligere er det blitt knyttet mye spenning til to passasjerer som reiste med stjålne pass om bord i flyet.

Det ble blant annet spekulert på at passasjerene kunne kobles til terrorisme.

Malaysisk politi opplyste imidlertid på en pressekonferanse tirsdag at begge ser ut til å ha vært iranere på vei til Nord-Europa for å søke asyl.

den ene mannen var en 19-åring fra Iran som reiste på et østerriksk pass som tidligere er meldt stjålet i Thailand.

Politiet sier at det ikke er mistanke om at mannen er knyttet til terror. De mener i stedet at han var på vei til Tyskland for å søke asyl.

Myndighetene har vært i kontakt med 19-åringens mor, som ventet på ham i Frankfurt. Han er identifisert som Pouria Nour Mohammad Mehrdad, opplyser etterforskningsleder Khalid Abu Bakr.

Flyet som forsvant natt til lørdag, er ennå ikke funnet. Det var på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 227 passasjerer og et mannskap på tolv.

Malaysisk politi har frigjort bilder av de to passasjerene som reiste med stjålne pass om bord i det savnede flyet. Bildet til venstre er den 19 år gamle iranske asylsøkeren Pouria Nour Mohammad Mehrdad , og til høyre er det en uidentifisert mann. Politiet tror ikke passasjerene er knyttet til terror.


Ventet i Malmö
Malaysisk politi undersøker fortsatt identiteten til den andre mannen som sjekket inn på flight MH270 fra Kuala Lumpur til Beijing med et stjålet italiensk pass.

Mye tyder på at også denne mannen var iraner, ifølge Aftonbladet. En mann i Malmö har oppgitt til avisen at en slektning hadde sjekket inn på flyet med et italiensk pass, og at han var på vei til Malmö for å søke om asyl.

Svensk politi har mottatt opplysningene og sendt dem videre til Interpol.

– En person har gitt beskjed om at en fjern slektning trolig befant seg om bord på ulykkesflyet. Vi har skrevet et varsel om en forsvunnet person som vi har sendt til Interpol, som får håndtere det, sier Torbjörn Edvinsson ved politiet i Göteborg til Aftonbladet.


Kjøpt i Pattaya
Det har tidligere kommet fram opplysninger om at begge de to personene som reiste på stjålne pass hadde kjøpt billettene sine via iranere i den thailandske byen Pattaya.

Aftonbladets kilde i Malmö sa allerede lørdag at hans slektning var om bord på flyet og at han reiste på et pass med navnet «Luigi Maraldi».

Kilden har også gitt detaljerte opplysninger om slektningens reiserute, at han skulle reise fra Kuala Lumpur til København via Beijing og Amsterdam.

Flight MH370: Bildet er publisert av flightradar24 og viser Flight MH370 på Flighttracker etter at det tok av fra Kuala Lumpur klokken 16:41 UTC-tid. Flyet forsvant fra flighttracker klokken klokken 17:22 UTC-tid. På kartet er flyet merket i rødt og ruten det tok før det forsvant er merket med en lilla strek.


Mannen, som var i 30-årene, skal ha benyttet seg av menneskesmuglere. Grunnen til at han reiste via Malaysia, var at iranere ikke trenger visum der.

- Jeg er sikker på at han var om bord i flyet. Ingen har fått kontakt med ham siden ulykken, sier mannen i Malmö til avisen.

Ulike teorier
Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, og det pågår nå en storstilt leteaksjon etter flyvraket utenfor kysten i havområdet utenfor Malaysia, Thailand og Vietnam.

Malaysisk politi sier de har fire ulike teorier om årsaken til at flyet forsvant.

I tillegg til at flyet enten kan ha blitt kapret eller utsatt for sabotasje, blir bakgrunnen til både passasjerene og besetningsmedlemmene sjekket nøye for å finne ut om noen av dem enten hadde psykologiske eller personlige problemer, opplyser etterforskningsleder Khalid Abu Bakar.

Etterforskningen er også rettet mot fem mennesker som sjekket inn på flyet, men som aldri gikk om bord.

De fem personene sjekket inn hver for seg, opplyser en malaysisk tjenestemann til Wall Street Journal. Ingen av dem er pågrepet, og etterforskningen av dem omtales som ren rutine.

I henhold til internasjonale luftfartsregler skal bagasjen til personer som ikke går om bord i flyet, fjernes fra flyet før det letter, og malaysiske luftfartsmyndigheter sier at dette ble gjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere