RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flystyrten kan knyttes til pilotens tretthet

En redningsarbeider gjennomsøker flyvraket i Margalla Hills.
En redningsarbeider gjennomsøker flyvraket i Margalla Hills. Foto: FAISAL MAHMOOD (Reuters)
Sist oppdatert:
Det er flere mulige årsaker bak flyulykken i Pakistan onsdag. At piloten kan ha vært utmattet er en av dem.

Pakistanske myndigheter bekreftet onsdag at 152 mennesker omkom i det som betegnes som den verste flyulykken i landets luftfartshistorie. Et passasjerfly av typen Airbus 321, som tilhører det private flyselskapet Airblue, styrtet i en fjellside ved Margalla Hills like nord for den pakistanske hovedstaden Islamabad onsdag morgen.

En talsmann for Airblue, Raheel Ahmed, opplyser overfor CNN at piloten var kaptein Pervez Iqbal Chauhdary, som Ahmed omtaler som en av flyselskapets beste piloter med 35 års erfaring og mer enn 25.000 timer i luften.

Formannen i den pakistanske pilotorganisasjonen PALPA, Sohail Baloch, tror flyulykken kan ha en sammenheng med pilotens tretthet. Baloch antyder at piloten har gjort noen særdeles spesielle valg til tross for sine mange års erfaring.

- Kan ha vært utmattet
- Flystyrten kan ha en sammenheng med pilotens tretthet. Piloten kan ha lidd av utmattelse siden piloter ikke får tilstrekkelig nok hvile mellom flyturene, sier Baloch til en lokal nyhetskanal, ifølge The Express Tribune.

Pakistan er under sin årlige regntid, og Islamabad var preget av tykk tåke og monsunregn onsdag. På tross av det dårlige været satte flyet likevel kursen mot Islamabad. Piloten i et kinesisk fly, som skulle landet omtrent på samme tidspunkt, valgte å vende om ruten og heller lande i Lahore med hensyn til sikkerheten på grunn av de vanskelige værforholdene.

Baloch påpeker at også denne avgjørelsen ble tatt av piloten, men legger til at det kan være andre årsaker til ulykken, som vil bli avdekket av etterforskningen.

Siste kontakt med piloten
Det pakistanske luftfartsverket har offentliggjort noe av det som ble sagt mellom piloten og kontrolltårnet på flyplassen i Islamabad like før flyet styrtet.

Den siste samtalen mellom piloten og kontrolltårnet før kontakten ble brutt foregikk slik:

Kontrolltårnets første advarsel: - Du beveger deg bort fra rullebanen.

Piloten: - Vi kan se rullebanen.

Kontrolltårnets andre advarsel: - Sving til venstre øyeblikkelig, du er på vei mot Margalla Hills.

Piloten: - Vi kan se det.

Dårlig sikt og for lav høyde
De pakistanske luftfartsmyndighetene har nå samlet den første granskingsrapporten etter den tragiske ulykken.

Ifølge rapporten som er sendt til det pakistanske Forsvarsdepartementet, er dårlig sikt og det at flyet fløy under den gitte høyden, foreløpig årsak til hendelsen, skriver The Express Tribune.

Den skotske flyekspert, Jim Ferguson, understreker at ulykken ikke skulle ha skjedd uansett vær.

- Monsunen kommer hvert år til Pakistan, det er ikke noe som er nytt for luftfarten. Spørsmålet er om værforholdene var verre enn det flyet var beregnet for, og om piloten hadde noen annen mulighet i forhold til at det tok av fra Karachi.

- Men fram til flyets ferdskriver og taleregistrator er funnet, kan vi ikke være sikre på årsaken, sier han.

- Vanskelig destinasjon
Hashim Raza Gardezi, en tidligere kollega av Pervez Iqbal Chaudhry, sier til AFP at slik flyplassen i Islamabad ligger til er den en vanskelig destinasjon å fly til, ifølge dawn.com.

Gardezi, som er pilot fra Pakistan International Airlines (PIA) beskriver Islamabads vær som «en av de verste værforholdene i verden» og forklarer at den uforutsigbare vinden som omgir Margalla Hills kan gjøre det ekstremt vanskelig for piloter å fly der.

Han understreker også at den avdøde piloten var svært profesjonell.

- Chaudhry tok aldri unødvendige risikoer i løpet av sin profesjonelle karriere.

Fortsatt uvisst om nordmenn var om bord
Raheel Ahmed i Airblue opplyser til CNN at det var 110 mannlige og 29 kvinnelige passasjerer om bord i tillegg til fem barn og to spedbarn.

Det antas å ha vært flest pakistanere om bord i ulykkesflyet, men en talsmann for den amerikanske ambassaden i Pakistan opplyser overfor Reuters at to amerikanere var blant de omkomne.

UD jobber fremdeles med å finne ut om det var noen nordmenn om bord i ulykkesflyet.

- Vi kan foreløpig ikke konkludere med noen ting ennå, men vi har ikke fått inn noen meldinger om at nordmenn er involvert. Vi har heller ikke fått inn noen bekymringsmeldinger, men kan ikke utelukke at nordmenn var om bord riktig ennå, sier UDs pressevakt Bjørn Svenungsen til Nettavisen onsdag ettermiddag.

Torsdag forteller han at det ikke er noen endring av gårsdagens status.

- Men det er lite som tyder på at nordmenn var om bord i flyet, selv om vi ikke kan konkludere endelig ennå. Angivelig var det ikke oppført nasjonalitet på passasjerlistene, og da tar det naturlig nok litt lengre tid å finne ut av.

Regnet skaper problemer
Den voldsomme nedbøren i Islamabad skaper problemer både for letingen etter ferdskriveren og taleregistratoren til flyet og i arbeidet for å hente ut levningene etter de 152 passasjerene.

Bin Yameen fra det pakistanske politiet forteller Reuters at arbeidet for å hente ut restene etter ofrene er satt på vent på grunn av kraftig regnvær og tykk tåke.

- Vi venter på at regnet skal gi seg. I dette været kan verken helikoptre fly eller redningsarbeidere gå opp til ulykkesstedet.

Etterforskere kan heller ikke gå opp til flyvraket på grunn av dårlig vær. Det bekrefter Ayaz Jadoon i luftfartsmyndighetene overfor Reuters.

Hele landet i sorg
Den pakistanske statsministeren, Yousaf Raza Gillani, har erklært landesorg i Pakistan, og både han og hans regjering uttrykker dyp sorg over den tragiske hendelsen.

Pakistan har det siste døgnet mottatt mange kondolanser fra andre nasjoner, og også den amerikanske presidenten Barack Obama har uttrykt sin dype medfølelse.

- Jeg sender mine dypeste kondolanser til familier og venner av de omkomne. Våre tanker og bønner går til alle de som er berørt av ulykken. Det amerikanske folket står sammen med det pakistanske folket i denne tragedien, sa Obama i en uttalelse fra Det hvite hus, ifølge ARY News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere