*Nettavisen* Nyheter.

- Flytt eller bytt utdanning

Emilie Nyheim og Zofie Bachleda fikk brev om at de likevel ikke får fullføre utdannelsen sin i Bodø. Foto: Trude Landstad (AVISA NORDLAND)

Helt på tampen av skoleåret fikk elevene beskjed om at utdanningen deres var lagt ned.

04.06.11 14:20

For en uke siden fikk Zofie Bachleda (17) på vg1 design og håndverk brev fra Nordland fylkeskommune der hun gis ni dagers frist til å forandre søknaden sin. Zofie går på Bodø videregående skole og har et stort ønske om å bli syerske. Nå når hun er i ferd med å avslutte første året har hun fått beskjed om at vg2 design og tekstil legges ned. Hun kan søke en annen type utdanning, eller hun kan håpe å komme inn på den utdanningen hun har valgt – i Sandnessjøen, skriver Avisa Nordland.

- Jeg har ikke fått noe hint om at det var usikkert om tilbudet ble opprettholdt i Bodø, sier Zofie. Hun brenner for det yrket hun har valgt og vil ikke starte på en ny utdanning. Samtidig synes hun det er vanskelig å plutselig skulle bestemme seg for å flytte til Sandnessjøen.

Fem timer
- Ikke kjenner jeg noen der, ikke aner jeg noe om jeg får plass å bo eller om jeg har råd til det. Det er fem timers reisevei med tog eller båt og for dyrt å ta fly hjem i helgene, sier Zofie. Tekstil og design blir lagt ned både i Bodø og Mo i Rana samtidig. Zofie har brakt på det rene hva søkertallene er de forskjellige stedene og kan ikke skjønne at det ikke går an å opprettholde tilbudet på én av skolene.

- Om det så ble Mo i Rana, er det mye kortere og rimeligere enn om jeg må flytte til Sandnessjøen.

Like skuffet og opprådde er Anette Nilsen (17), Emilie Nyheim (17) og Lene Sommarset (18) på vg 2 interiør og utstillingsdesign på Bodin videregående skole. For knappe to uker siden fikk også de beskjed om at de ikke får fullføre utdanningen sin i Bodø. De har søkt på vg 3 interiør.

Trondheim
- Tilbudet er lagt ned i hele Nord-Norge. Vi må søke i Trondheim. Jeg synes det er så feil at de har latt oss begynne på et utdanningsløp og så – en måned før skoleslutt – får vi beskjed om at vi ikke får fullføre hvis vi ikke flytter ut av landsdelen, sier Anette. Hun og de andre fikk under to ukers frist til å bestemme seg for om de ville søke i Trondheim.

- På den tiden skulle vi ha økonomien i orden, sted å bo og være klar til å gjøre noe helt annet enn det vi har vært forespeilet, sier Anette. Lene føler at hun har fått ei dør midt i ansiktet.

- Vi har jobbet hardt. Nå vet jeg ikke hva jeg har jobbet for. De sier at det er så viktig å beholde de unge i Nordland og at altfor mange dropper ut av videregående skole. Vi gjør så godt vi kan, men så blir vi altså møtt med dette, sier hun. For henne er det av ulike årsaker utelukket å flytte til Trondheim.

Jobb
- Jeg får prøve å få meg jobb neste år, og så må jeg bare håpe på at skoletilbudet er tilbake i Bodø neste høst.

- Jeg føler at jeg har fått ei dør midt i ansiktet. Lene Sommarset (18)

Skjønner
Fylkesutdanningssjef Jorulf Haugen sier det er altfor få søkere til linjen. Og at søkningen ligger langt under minimums- grensene vedtatt av fylkestinget. Han opplyser at søkningen til design og tekstil vg2 er det seks søkere, mens det er fire søkere til interiør vg3. Begge klassene har plass til 15 elever.

- Vi skjønner naturligvis frustrasjonen hos dem som opplever at tilbud de har søkt, ikke blir igangsatt, sier Haugen. Han bekrefter at det settes i gang et tilbud på Sandnessjøen skole for vg2 design og tekstil.

- Med hensyn til interiør vg3 viser det seg at tilbudet er nedlagt både i Troms og Nord-Trøndelag, men vi har fått kjøpt plasser i Sør-Trøndelag innenfor samarbeidet i opplæringsregion nord. Han legger til at design og håndverk er et problematisk utdanningsprogram.

- Kunnskapsdepartementet har derfor til vurdering om det må gjøres endringer i strukturen for å bidra til å sikre rekrutteringen.

Fylkesråd for utdanning, Unni Gifstad, sier at søknaden til studiet beklageligvis er lav i hele fylket og følger en nasjonal trend. – Det er flott at disse jentene ønsker å ta denne utdanningen. Jeg ønsker dem lykke til, sier Gifstad.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag