*Nettavisen* Nyheter.

- Flytter fra Norge hvis de får makten

Foto: (Foto: Knut J. Meland)

Nettavisen har spurt folk på gaten om de politiske partiene.

23.08.09 12:25

ST. HANSHAUGEN (Nettavisen): Valget er nært forestående, og det er på tide å bestemme seg. Det er lett å se seg blind på ett parti, og vanskelig å få et fullgodt inntrykk av alle. Nettavisen tok noen stikkprøver på oslofolkets politiske overblikk.

Første par ut er Aina (23) og Eirik (35).

- Hva forbinder du med disse partiene?

Frp: - Hvis de vinner, så flytter vi ut av landet. Norge er ikke tjent med en politisk plattform der USA er idealet. Nå har de jo omtrent stabilisert seg som alternativet for rundt en firedel av befolkningen, og mange lar seg kjøpe når Frp kliner til med ville valgløfter, men de blir for radikale. Kan aldri se for oss at de får regjeringsmakt.

Ap: - Stabilitet. Jens Stoltenberg har gjort en god jobb, men de står nok litt på stedet hvil. Det trengs mer krutt for å trekke nye, og spesielt yngre, velgere.

H: - De trenger en ny leder, hvis det skal bli noe ordning på det partiet. For meg framstår Høyre som litt ute av takt.

V: - Besserwisserpartiet! Det er lett å stå på sidelinja og kommentere feil, men etter hvert framstår man som noe usympatiske. I bunn og grunn er det et godt parti, men de heller mer og mer mot Høyre, og det er ikke bra.

KrF: -Tja, hva skal man si? De blir helt uaktuelle for oss.

SV: - Håper de beholder makta. Det er SV som tar vare på oss i regjeringen nå. De passer på at det ikke sklir helt ut i høyrepolitikk.

Sp: - Det er viktig å ha med Sp, ingen er bedre skikket til å ivareta landbruket enn dem, men vi er nok ikke helt forført av helhetsinntrykket.

R: - De har en vaktbikkjefunksjon, men jeg tror mange Rødt-velgere er litt deprimerte, for partiet blir aldri stort nok. Men de virker som de får gjort mye i kulissene, og jeg tror de påvirker SV en god del.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Knut J. Meland)

Haldis (54) koser seg i sola på St. Hanshaugen, og etter litt overtalelse er hun villig til å dele sine tanker om de største partiene med Nettavisens lesere.

Frp: - Jeg blir litt redd når jeg ser Jensen. Innvandringspolitikken de fører er overhodet ikke akseptabel, og dessuten har jeg ingen tiltro til at de vil greie å gjennomføre det de lover dersom de får makta.

Ap: - Det er et parti jeg respekterer. De har levert godt og stabilt i lange tider.

H: - Jeg har dyp respekt for Kåre Willoch. Han er en intelligent leder, noe man neppe kan si om dagens Høyre-topp. Hun vaser for mye.

V: - Har svake følelser for dette partiet. Sponheim er avskrekkende. Dørum hadde mer greie på det.

KrF: - Jeg tenker rot og inkonsekvens i skjønn forening. Ikke et parti for meg. Men røykeloven kommer jeg til å være evig takknemlig for at Høybråten trumfet gjennom.

SV: - Jeg synes Halvorsen er utrolig dyktig, men hun virker til å være litt bakpå i denne valgkampen. Har stemt på dem før, men ikke i år.

Sp: - De får i alle fall bøndenes stemme. Jeg er jo gammel bondejente, jeg, men nå blir de litt for fjonge for meg, disse nye damene. Skjønt, jeg liker Navarsete langt bedre enn Haga.

R: - Vet ikke noe om dem. Har inntrykk av at de appellerer sterkt til de yngre velgerne, men for min del synes jeg de er nærmest usynlige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Knut J. Meland)

Eva-Cecilie (35) sliter også benkene på St. Hanshaugen, og hun har i alle fall bestemt seg i forkant av valget.

Frp: - He-he, jeg synes nesten det er dårlig gjort å nevne det partiet på en så fin dag som det her. Jeg vil helst ikke snakke om dem.

Ap: - Ja, det er mitt parti! Heldigvis er det mange som mener som meg. Jeg er selvfølgelig ikke enig i alt som kommer fra den kanten, men de er troverdige, og har gjort en solid jobb alle årene de har sittet ved makta.

H: - Da tenker jeg først på skattelette. Mye fornuftig, men ikke nok for meg.

V: - Sponheim overskygger hele partiet. Han er en for sterk karakter.

KrF: - Tja, hva skal man si? De blir helt uaktuelle for oss.

SV: - De har mista piffen, virker det til. Tipper de gjør et dårlig valg.

Sp: - De blir helt klart tredjeparten på lasset i den rødgrønne regjeringen, med ikke så mye de skulle ha sagt. Men de har mye bra å komme med likevel.

R: - Kjenner partiet kun gjennom hva de mener om enkeltsaker som for eksempel oljeutvinning. De slipper ikke helt til, virker det som.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Knut J. Meland)

Til en hver tid – ustanselig, uavlatelig, hele tiden – er det et brudepar som blir foreviget på den lille brua nederst i parken på St. Hanshaugen. Da Nettavisen gikk forbi var det Fredrik og Beate som smilte til fotografen. Vi fikk huka tak i brudgommen Atle (36) mellom blitzblinkingen.

Frp: - Det er en gruppe som heter «Folk Flest», som er dannet i opposisjon mot Frps utnyttelse av den formuleringen. Folk flest stemmer ikke Frp. Punktum finale. Mer har jeg ikke å si om dem.

Ap: - Velferd. Skole, barnehage, eldre. Det har blitt messet fram gjennom hele valgkampen.

H: - Et sympatisk parti, uten at jeg sympatisør med dem. De prioriterer næringslivet, utdannelse og forskning, og det er prisverdig, synes jeg.

V: - Har ikke noe forhold til dette partiet. Hver mann sin bør.

KrF: - Verdier. Familie. De kunne arbeidet bra med Ap hadde det bare ikke vært full splid i et par enkeltsaker. Et sympatisk parti, som kunne gjort en god jobb, men de er nok ikke noe for meg.

SV: - Skole. Et parti preget av intriger, til og med også gjennom valgkampen. Jeg tror ikke de får en ny runde i regjering. Det tør nok ikke Ap.

Sp: - Landbruk. De prioriterer småbygdene og lokalsamfunnene i byene. Fint nok, det.

R: - Et viktig parti. Nå ser det ut til at de kan vinne en plass også. Jeg er imponert av Folkvords brennende engasjement. Det er få som ham. Men ideologisk sett er de for drøye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.