RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- FN-diplomater er sørpefulle på jobb

Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:

USA kritiserer fyllekultur i FN. - Før var det gangbart med martini-lunsjer, sier tidligere norsk FN-ambassadør.

USAs viseambassadør til FN, Joseph Torsella, hevder at fylla er i ferd med å ta overhånd i FNs hovedkvarter i New York. Nå krever amerikanerne at berusede diplomater stenges ute fra budsjettforhandlingene i FN, skriver Foreign Policy.

- Vi foreslår i all beskjedenhet at forhandlingsrommene i fremtiden skal være rusfrie soner, sier Torsella.

- Fulle på FN-møter
Kravet ble nylig fremmet i et møte i den såkalte Femte komité i FN, som har ansvaret for budsjettsaker.

- Det har alltid vært en god og ansvarlig tradisjon hvor litt alkohol forbedrer en forhandling, men her snakker vi ikke om en delegat som tar en slurk i baren, sier Torsella, som er amerikanernes talsmann i saker om angår styresett og reformer i FN.

Videre sier Torsella at han er bekymret for at fravær som skyldes fyll, kan føre til forsinkelser i arbeidet med viktige saker. Anonyme kilder vedgår at det er et økende problem med diplomater som stiller beruset opp i møter i FN-bygget.

- Noen av dem møter fram selv om de er så fulle at de nesten ikke greier å stå på beina, sier en anonym diplomat til nyhetsbyrået AFP.

Ved en annen anledning skal en referent i budsjettforhandlingene ha blitt byttet ut fordi han var for full, ifølge an anonym kilde.

Krever mer disiplin
Utenriksdepartementet sier det er andre faktorer enn alkohol som er hovedproblemet med budsjettforhandlingene i FN.

- Vi er kjent med innlegget til Joseph Torsella. Det som er viktig for oss, er at forhandlingene i FNs femte komité blir mer disiplinerte. Det vil si at de fullfører forhandlingene i sin normale arbeidstid. Vi er kjent med at forhandlingene foregår gjennom natten, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

Avviser FN-fyll
Nettavisen har snakket med to tidligere norske FN-ambassadører som avviser at det var mye fyll i FN-bygget på Manhattan.

- Denne amerikaneren må ha hatt særdeles uheldige erfaringer, sier Johan Ludvik Løvald, som var Norges FN-ambassadør fra 2003 til 2008, til Nettavisen.

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen. For å ta mitt eget eksempel, så har jeg i alle år hatt en reflektert omgang med alkohol. I min tid i FN drakk jeg nesten aldri. I FN må du være på alerten hele tiden, sier Løvald.

- Kildevann og appelsinsaft
Den tidligere FN-ambassadøren sier jobben i FN er altfor krevende til å kombinere den med fuktige lunsjer og middager.

- Hvis du går til lunsj og drikker vin, så må du være i form når du skal i møte etterpå. Så jeg har aldri drukket så mye godt kildevann som i min tid i FN. Og det gjaldt også mine nærstående kolleger i New York og FN. Det med alkohol var ikke sjenerende i det hele tatt, understreker Løvald.

- Kildevann og appelsinsaft var det jeg levde på, legger han til.

Three martini-lunsj
Hans Jacob Biørn Lian, som tjenestegjorde som Norges FN-ambassadør fra 1994 til 1997, kjenner seg heller ikke igjen i problemstillingen.

- Det er lenge siden jeg var der, men det jeg kan si er at jeg så aldri noen berusede mennesker i FN-hovedkvarteret sådan. Men det er klart at stilen og forholdet til alkohol var noe annet for 20-25 år siden enn det er nå. Da var denne berømte kulturen med Three martini-lunsj gangbar, men ikke for min egen del, sier Lian til Nettavisen.

- Men mitt inntrykk er at dette har gått i en moderat retning. Og når det gjelder dette med FN spesielt, så var det ikke mitt inntrykk den gang eller nå at dette med alkohol var et problem. Men det er noen år siden jeg var der, sier Lian.

Høy champagneføring
Livet i utenrikstjenesten har tidligere vært preget av myter om fuktige mottakelser med høy champagneføring. Løvald vedgår at det kan ha vært flere fuktige lunsjer blant FN-diplomater og diplomater generelt i gamle dager enn det er nå.

- Kanskje vi har blitt hederligere nå. I nyere tid føler jeg at multilateralt diplomati har blitt enormt arbeidsrettet for det store flertallet. Jeg føler at folk stort sett har holdt seg i skinnet, sier han.

Løvald sier norske diplomater har tydelige og strenge retningslinjer når det gjelder alkoholforbruk i utenrikstjenesten.

- UDs retningslinjer er helt klare. Har du et alkoholproblem, så blir du ikke værende i huset. Da sørges det for at du blir hjulpet tilbake på rett kjøl, sier han.

Kilder: Foreign Policy, NTB, AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere