*Nettavisen* Nyheter.

- FN-soldater sviktet voldtektsofre

Foto: LIONEL HEALING (AFP)

FN anslår at over 500 mennesker, noen barn helt ned i sjuårsalderen, ble voldtatt øst i Kongo i juli og august.

08.09.10 13:51

New York (NTB-AFP-Reuters): FN-styrkene i Kongo har sviktet flere hundre kvinner og barna som er blitt voldtatt i landet de siste månedene, erkjenner en av lederne for FNs fredsbevarende operasjoner.

- Personlig føler jeg skyld overfor menneskene som har blitt utsatt for disse grusomhetene, sa visegeneralsekretær Atul Khare under et møte i Sikkerhetsrådet tirsdag.

Han understreket at det er myndighetene i Kongo som i første rekke har ansvaret for innbyggernes sikkerhet. Men FN-styrkene må og ta noe av skylden for det som har skjedd.

- Også vi har åpenbart mislyktes. Tiltakene våre var ikke tilstrekkelige, og resultatet ble disse uakseptable grusomhetene mot landsbyene i området, sier Khare.

FN anslår at over 500 mennesker ble voldtatt i provinsene Nord- og Sør-Kivu i den østlige delen av Kongo i juli og august. Noen av ofrene var barn helt ned i sjuårsalderen. Og i minst ti av tilfellene tilhørte gjerningsmennene Kongos egne væpnede styrker.

Storparten av ugjerningene skal det imidlertid være opprørere i området som står bak. Atul Khare ba tirsdag medlemmene av Sikkerhetsrådet om å innføre sanksjoner mot lederne av geriljaen FDLR, som består av etniske hutuer fra Rwanda. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.