- FNs klimapanel må reformeres

Foto: Gurinder Osan (AP)

Granskere anbefaler dyptgripende endringer.

31.08.10 07:06

Konklusjonen er at det må tas flere grep for å unngå at det sniker seg inn feil i klimapanelets rapporter. Dette til tross for at granskerne understreker at panelet i hovedsak har vært vellykket.

Ifølge granskingsrapporten bør det innføres strengere regler for hva slags materiale som kan danne grunnlag for rapportene.

Les også: Klimaforskere frifunnet i ny rapport

En tydelig kritikk av IPCCs ledelsesstruktur var også blant det som den uavhengige komiteen presenterte i FNs hovedkvarter i New York mandag. Det melder Forskning.no.

Et av tiltakene som anbefales er at det utnevnes et hovedstyre for organisasjonen, som også bør ha representanter utenfor IPCC-systemet - og utenfor hele klimaforskningsfeltet.

- Dette for sikre klimapanelets troverdighet og at evnen til å fatte beslutninger blir opprettholdt, ifølge komiteens leder Harold Shapiro.

Ingen lederdebatt

Klimapanelet ble sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore, tildelt Nobels fredspris for 2007.

IPCCs femte hovedrapport (Assessment Report 5; AR5) er under utarbeidelse og er planlagt publisert i 2014.

Det vil bli den femte rapporten der panelet søker å sammenfatte det som foreligger av vitenskapelig, teknologisk og samfunnsøkonomisk informasjon om klimaendringer, hvilke virkninger disse vil ha og hvilke muligheter verdenssamfunnet har til å motvirke eller tilpasse seg endringene.

Komiteen mener IPCC-ledere ikke bør sitte lenger enn tiden det tar å utarbeide én rapport, og at dagens maksgrense på to seksårsperioder er for lang. Komiteen tar ikke stilling til spørsmålet om hvorvidt klimapanelets nåværende leder, Rajendra Pachauri, bør gå av. Han har styrt panelet siden 2002.

- Positiv rapport

Miljøminister Erik Solheim (SV) understreker at rapporten frikjenner klimapanelet for beskyldninger om forskningsjuks. Han mener resultatet av evalueringen alt i alt er svært positivt for FN-organet.

Samtidig mener han rapporten vil spille en viktig rolle for å forbedre panelets arbeid.

- Det er viktig å få en bedre kvalitetssikring av kommentarer og kritiske innspil til klimapanelet, sier Solheim til NTB.

CICERO direktør Pål Prestrud hilser forslagene til forbedringer velkommen.

- Det er bra at også denne komiteen finner at Klimapanelet har vært en suksess og at sammenstillingen de gjør av forskningen er robust. Men også panelet har sine svakheter. Når det blir stilt stadig strengere krav til klimaforskningen så trenger vi en sterkere organisasjon som kan ivareta hensyn til styring og åpenhet. Mange av disse anbefalingene vil styrke Klimapanelet og heve standarden på arbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag