*Nettavisen* Nyheter.

- Født med jødisk etternavn

Foto: Vahid Salemi (AP)

Iransk president Mahmoud Ahmadinejad har jødisk opphav, skriver The Daily Telegraph.

04.10.09 14:44

Lørdag skrev den britiske avisen The Daily Telegraph at den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har jødiske røtter.

Dette skal avisen ha funnet ut ved å nærlese presidentens identitetskort, som han viste fram under valgkampen i 2008.

Familien var jøder
Ved hjelp av eksperter skal avisen ha oppdaget at Ahmadinejad tidligere het Sabourjian, som er et jødisk navn og betyr «tøyvever».

Navnet Sabourjian skal også finnes på det iranske innenriksministeriets liste over navn som er reservert for iranske jøder.

Sabourjian-navnet er tradisjonelt knyttet til den iranske presidentens fødeby Aradan. Familien skal ha endret navn da de konverterte til Islam og flyttet til Tehran på 50-tallet.

Jian-endelsen i navnet viser at Ahmadinejads familie aktivt praktiserte deres jødiske tro, uttaler en ekspert på iranske jøder bosatt i London til avisen.

Holder navnebyttet hemmelig
Den iranske presidenten har ikke benektet at hans familie har byttet navn. Men han skal heller aldri ha avslørt hva navnet ble endret fra eller hvorfor det ble endret.

The Daily Telegraph skriver at slektninger skal tidligere ha uttalt at en blanding av religiøse årsaker og økonomisk press skal ha tvunget Ahmadinejads far til å endre navn da Ahmadinejad var fire år gammel.

Ahmadinejad skal ha blitt presset til å erkjenne navnebyttet under en TV-debatt tidligere i år, men han ignorerte videre spørsmål omkring dette.

Det er tydelig at presidenten ikke ønsker spørsmål omkring hans opphav. En blogger på internett, Mehdi Khazali, ble arrestert i sommer da han krevde en utredning av Ahmadinejads røtter.

Benekter holocaust
Ahmadinejad har vakt oppstand med å benekte holocaust, og eksperter sier til avisen at hans hatske angrep mot jøder skyldes at han vil skjule sin bakgrunn.

- Enhver familie som konverterer til en annen religion, prøver å påta seg en ny identitet ved å fordømme den tidligere troen, sier Ali Nourizadeh ved Centre for Arab and Iranian Studies i London til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.