*Nettavisen* Nyheter.

- Føler meg hjelpeløs og forbannet

Foto: Steinar Frøyshov

Håkon Hval førte den fullpakkede politibåten mot Utøya. Nå snakker han ut om kritikken.

21.09.11 15:25

Politibetjent Håkon Hval førte den fullpakkede politibåten mot Utøya. Siden ble båten symbolet på kritikken mot politiet. Han synes det er urettferdig å ha blitt gjort til hoggestabbe, skriver Bergens Tidende.

Han satt på pauserommet på Hønefoss politistasjon 22. juli da han fikk en telefon. Det var en av ungdommene som ringte fra Utøya. Hval ga ordre til to politimenn om å dra til Utvika, der de ikke fant en eneste båt, bare en mistenkelig bil: Anders Behring Breviks.

- Få båten på sjøen så fort som mulig
Ifølge avisen løp Hval selv til politibåten, som var plassert på en henger utenfor politistasjonen.

Hval sier at det som sto i hodet hans da, var å få båten på sjøen så raskt som mulig, og at det uten tvil var best å sette den ut ved Steinsfjorden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Derfra var det fem kilometer til Storøya, og ytterligere 3,5 kilometer til Utøya.

Les også: - Politiet ba oss komme oss ut på fjorden

Les også: - Vi fulgte ingen plan

- Vi valgte Storøya fordi vi fra Hønefoss skulle komme oss raskest mulig ut. Det var ikke fordi beredskapstroppen skulle komme fra Oslo. Det fikk jeg først vite da jeg var på vei i båten. Hadde ikke beredskapstroppen kommet fra Oslo der og da, hadde vi reist ut alene. Planen var å samle så mange som mulig og komme oss over til Utøya, sier Hval til BT.

Da båten skulle legge til ved Storøya, havnet baugen oppå en stein som til slutt gjorde at båten tok inn vann. Da dette nådde drivstofftilførselen, stoppet motoren.

- Ellers hadde vi jo kommet fram. Jeg følte meg så hjelpeløs. Og forbannet. Det var den verst tenkelige situasjonen. Noen drev og skjøt på ungdommer, og vi lå der på fjorden, sier Hval.

Føler seg urettferdig behandlet
Han forteller at kritikken som har kommet mot politiet har skapt dårlig stemning på politihuset, og at mange føler seg urettferdig behandlet.

- Vi har følt at vi ikke kunne ha kommet ut raskere. Hadde forutsetningene vært annerledes, så kanskje. Om vi hadde hatt et helikopter på taket av politihuset på Hønefoss, hadde det gått fortere. Det har vi ikke, sier Hval til avisen.

107 jobbet med Utøya

I siste nummer av fagbladet Politiforum forteller Håkon Hval og flere av kollegene fra Nordre Buskerud politidistrikt om hvordan de opplevde 22. juli. Av 170 ansatte politidistriktet - politifolk og sivile - jobbet 107 med Utøya-saken på en eller annen måte.

Politiførstebetjent Håvard Gåsbakk, som var innsatsleder da politiet pågrep Anders Behring Breivik, sier dette til fagblaldet om kollegenes innsats:

- Jeg er stolt og ydmyk over mine kolleger som presterte i innsatsfasen. Det fantes ingen frykt, i hvert ikke på utsiden. Det var initiativ og guts hele veien.

Les også: - Vi fulgte ingen plan

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.