- Folk ble presset mot veggene

Foto: Hermann J. Knippertz (Ap)

Festivalsjef kunngjør slutten på Love Parade etter at minst 19 personer ble klemt i hjel da det oppsto panikk.

28.07.10 08:09

- Av respekt kommer vi ikke til å fortsette med arrangementet. Dette er også slutten på Love Parade, sier festivalsjef Rainer Schaller på en pressekonferanse søndag formiddag.

19 personer ble trampet i hjel da det oppsto panikk i en menneskemengde inne i en tunnel på teknofestivalen Love Parade i Duisburg nordvest i Tyskland. Det opplyser tysk politi til nyhetsbyrået DAPD.

Overlevende fra festivalområdet skylder nå på arrangørene, skriver BBC News.

Vitner sier at de på forhånd kritiserte arrangørene for kun å ha en inngang gjennom tunnellen til «Love Paradise», og skal visstnok ha advart politiet mot overbefolkning.

- Du kan ikke fengsle en million mennesker bak gjerder. Du må la de vandre fritt slik at uhell som dette ikke skjer, sier et vitne til en journalist.

Katastrofe
Det skal ha blitt drevet gjenopplivningsforsøk på ytterligere flere personer. Minst 300 mennesker ble i tillegg skadet, og dusinvis av disse alvorlig. På grunn av massive mengder med mennesker var det vanskelig for redningsmannskapet å komme til.

Tallet på omkomne er altså foreløpig 19.

- Dette er en katastrofe. Så langt har vi bare den informasjonen, sier en pressetalsmann for politiet til Die Welt.

Det rapporteres at panikken brøt ut da politimyndigheter forsøkte å stoppe tusenvis av personer som ville inn på området hvor paraden ble holdt.

- Det lå 25 personer i en haug
Ifølge nyhetsbyrået skal redningsarbeidere ha hatt problemer med å komme fram i folkemengdene. Ifølge Spiegel Online skal festivalen i år ha 1,4 millioner besøkende.

- Det lå 25 personer i en haug. Folk får ikke luft, skrek jeg. Jeg så døde. Jeg så en som var helt blek og ville gi ham vann. Men en av hjelpemannskapene sa til meg: Det er fånyttes, han er død, sier Kevin Krausgartner (19) til Die Welt. Han befant seg i tunnelen da det oppsto pannikk.

- Presset mot veggene
Marvin Niggeloh (19) var også blant de som var til stede. Til Die Welt sier han:

- Det var fryktelig, en forferdelig panikk. Folk ble presset mot veggene. Vi prøvde å dra noen kvinner ut, men det gikk ikke, sier han.

Mange av festivalgjengerne skal ha fortsatt festen uten å ha lagt merke til hendelsen.

Bedt om å gå hjem
Arrangørene fryktet at panikken skulle spre seg og valgte derfor ikke å evakuere resten av festivalområdet.
Ved 17.30-tiden stengte politiet ankomsten til festivalområdet, og folk som ikke var kommet innenfor ble bedt om å gå hjem. Utover lørdag kveld jobbet politiet med sakte å fjerne folk fra området.

Love Parade er en populær tysk musikkfest for teknologifrelste, og er en av de største i Europa. Festivalen første gang arrangert i 1989, men nå er det altså slutt.

- Jeg er forferdet og trist
Tysklands statsminister Angela Merkel er forferdet over hendelsen, skriver NTB.

- I disse vanskelige timene går tankene mine til ofrenes slektninger. Medfølelsen og sorgen min går ut til dem. Disse unge menneskene kom for å feire, men i stedet ble det dødsfall og skader. Jeg er forferdet og trist over lidelsen og smerten, sier Merkel lørdag kveld.

10 år siden Roskilde-katastrofen
Hendelsen som skjedde lørdag vekker ubehagelige minner fra katastrofen som skjedde på Roskilde-festivalen for 10 år siden. Den gang ble ni unge mennesker klemt i hjel foran scenen under en Pearl Jam-konsert.

Foto: Hermann J. Knippertz

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag