RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folk bør få se pasientjournal på nett

Sist oppdatert:
Norge henger etter i utviklingen, mener Teknologirådet. Les saken - og se dagens notiser.

Elektronisk tilgang til journalene vil gi bedre informerte pasienter, større mulighet for egenomsorg og bedre kvalitetssikring av helseopplysninger. Dessuten kan snoking forebygges ved at pasientene får sjekke sine egne journaler, mener Teknologirådet.

- Også pasientenes ressurser bør mobiliseres når helsevesenet skal møte den store behovsveksten i årene som kommer. Tilgang til egen pasientjournal kan gi pasientene økt mulighet for deltakelse og egenomsorg, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet i en pressemelding.

Teknologirådet viser til flere studier som konkluderer med at tilgang til journal sammen med sikker e-post har ført til færre legebesøk, økt produktivitet og mer fornøyde pasienter.

- Danmark, Sverige og USA er allerede i gang. Norge bør følge etter. Men det trengs politisk vilje, og en tydelig forankring i en nasjonal plan med tilhørende midler, sier Tennøe. (©NTB)

Ap mest fram, men H og Frp fortsatt størst

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet går mest fram, med 3,7 prosentpoeng til 25,8 prosent, i en meningsmåling som Opinion har gjort for Avisenes nyhetsbyrå. Høyre og Fremskrittspartiet har likevel fortsatt flertall sammen.

I målingen er Høyre landets største parti med en oppslutning på 28 prosent, ned 0,3 prosentpoeng fra forrige måling i august. Fremskrittspartiet faller 1,5 prosentpoeng til 21,9 prosent på målingen. De to partiene har dermed flertall sammen, viser målingen.

Blant de rødgrønne partiene er det Arbeiderpartiets framgang med 3,7 prosentpoeng til 25,8 prosent som gjør størst utslag. Sosialistisk Venstreparti går fram 0,2 prosentpoeng til 5,6 prosent, mens Senterpartiet faller 0,7 prosentpoeng til 4,7 prosent.

Blant de øvrige partiene er det Kristelig Folkeparti som beveger seg mest, med en nedgang på 1 prosentpoeng til 4,7 prosent. Venstres oppslutning faller med 0,7 prosentpoeng til 5,4 prosent, og Rødt går tilbake 0,3 prosentpoeng til 2,1 prosent. (©NTB)

Norske politikere bekymret for mulig strøm av sigøynere

Oslo (NTB): Både regjeringen og Fremskrittspartiet er bekymret for at flere land kan gjøre som Frankrike og sende romfolk bort fra sine områder. Sigøynerne kan ende opp i Norge, mener de.

- Hvis flere land strammer inn slik Frankrike gjør, vil det øke belastningen på andre land, også Norge, sier statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet til VG Nett.

Frankrike har sendt 8.000 romer ut av landet. FN og EU mener tiltaket minner om rasisme. Justisdepartementet følger nøye med på det som nå skjer. - Jeg er veldig glad for at dette blir tatt opp på et høyt nivå. Dette angår også Norge, og vi ser at vi har utfordringer på dette feltet, sier Pedersen.

Utviklingen er bekymringsfull, mener Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

- Hvis det blir slik at flere følger Frankrikes eksempel, risikerer vi at Norge blir det nye fristedet for sigøynere. Det er viktig at vi også tar stilling til dette problemet. Jeg synes at en mulighet er igjen å forby tigging, sier Amundsen.

Frankrike rettferdiggjør utsendelsene ved å hevde at romfolk er en sikkerhetstrussel.

- Myndighetene har lov til å bestemme oppholdstillatelse på individuelt nivå. Likevel er det mye som tyder på at de har tatt en hel gruppe med bakgrunn i etnisitet. Det er rett og slett rasisme, sier politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty. (©NTB)

Kappkjører om 100.000 kroner fra Vestfold til Finnmark

Trondheim (NTB): Nærmere 20 biler deltar i en konkurranse som går ut på å komme seg raskest fra Revetal i Vestfold til Hammerfest i Finnmark. Politiet er svært bekymret.

Kappløpet er inspirert av 80-tallsfilmen The Cannonball Run der biler konkurrerer om å krysse USA først. Årlig blir det holdt ulovlige gateløp av denne typen både i USA og i Europa. Nå har konseptet kommet til Norge, bekrefter politiet i Trondheim overfor Dagbladet.no.

- Det er 17-18 biler som har dratt i gang en konkurranse om å kjøre fra Revetal til Hammerfest. Førstemann som kommer fram vinner 100.000 kroner, sier førstebetjent Gunnar Lillebo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Torsdag fikk politiet mange klager fra bilister som ble forbikjørt av konkurransedeltakerne.

- Det var veldig grisete kjøring fra Oppdal til Trondheim. Det var flere farlige forbikjøringer som medførte at vi måtte sette av ekstra ressurser til dette, sier Lillebo.

Politiet avskiltet en bil. En annen konkurransedeltaker mistet førerkortet. Men de fleste bilene kunne fortsette ferden.

UP-sjef Runar Karlsen er bekymret.

- Dette er ikke morsomt i det hele tatt. Hvis de planlegger å kappkjøre på vanlige, offentlige veier for å komme først fram og vinne en pengepott, vil vi behandle det hele som fartsovertredelse dersom vi skulle komme over dem. Kjører man altfor fort, kan jo også førerkortet ryke, sier han. (©NTB)

Mener norske bilister støtter afrikansk diktatur

Oslo (NTB): Bilister som fyller på tanken på Esso-stasjoner, kan være med på å støtte diktaturet i Ekvatorial-Guinea, ifølge Norwatch. Årsaken er at selskapet importerer råolje fra det afrikanske landet. Esso vil ikke kommentere saken.

Framtiden i våre henders nyhetstjeneste Norwatch skriver at Ekvatorial-Guinea i fjor eksporterte råolje til Essos raffineri ved Tønsberg for 1,2 milliard kroner. Dette utgjør en tredel av all olje som Norge importerte i 2009.

Det vestafrikanske landet er preget av dyp fattigdom, mens eliten får enorme inntekter fra oljeindustrien. Norwatch skriver at oljen som ankommer Tønsberg, stammer fra et felt som opereres av ExxonMobil, morselskapet til Esso Norge AS.

Raffineriet produserer bensin til Esso-stasjonene, samt fyringsolje. Mesteparten av petroleumsproduktene selges videre til andre land.

Esso Norge bekrefter importen fra Ekvatorial-Guinea, men vil ikke oppgi hvor stor andel av inntektene som har gått tilbake i form av skatter til regjeringen i landet.

- Jeg har sjekket, og det er blant de kommersielle opplysningene som vi ikke ønsker å gå ut med, sier Eirik Hauge i Esso Norge.

Han forklarer at det er utenfor hans mandat å snakke om ExxonMobils logistikkjede.

- Vi forholder oss ikke til Ekvatorial-Guinea eller andre land hvor råvarene kommer fra, sier Hauge. (©NTB)

Kviser kan gi depresjon

Oslo (NTB): Tenåringer med kviser har større risiko for å utvikle depresjon enn unge som ikke plages av kviser, viser en norsk studie.

Undersøkelsen som ble publisert torsdag i Journal of Investigative Dermatology slår fast at det ikke er medikamenter til bruk mot hudproblemene som fører til depresjon, men kvisene selv.

Forskere ved Universitetet i Oslo har undersøkt nærmere 4.000 ungdommer i 18- og 19-årsalderen. Om lag 14 prosent av dem hadde mange eller svært mange kviser. 25 prosent av tenåringene som oppga at de hadde mange kviser, har hatt selvmordstanker. Til sammenligning svarer kun 11 prosent av hele gruppen som er med i undersøkelsen, det samme.

- Det er en forholdsvis sterk og konstant forbindelse mellom kviser og symptomer på depresjon eller mentale helseproblemer, sier hudlege og forsker Jon Anders Halvorsen ved Universitetet i Oslo til nettstedet Drugwatch.

Om lag 80 prosent av tenåringene har kviser. Hver femte av dem har kviser som varierer fra moderat til kraftig utbredelse.

Ifølge studien har 52 prosent av tenåringene som lider mest av kviser, liten tilknytning til venner. De gjør det også dårligere på skolen og har ifølge undersøkelsen større problemer med å få seg kjæreste.

Forskerne understreker at selv om kviser kan føre til selvmordstanker, betyr ikke det at tankene fører til selvmordsforsøk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere