RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

- Folk er livredde for å snakke om at ungene deres er overvektige

Sist oppdatert:
- Hvis vi ikke gjør noe nå, så havner vi i helvete, sier Espen Arntzen om overvektsproblematikken hos barn.

(SIDE2:) 1 av 5 norske barn er overvektige - denne trenden må snu og det raskt.

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Tabu å snakke om overvekt
Fedme og overvekt blant barn er økende i Europa, også her i Norge. For overvektige barn øker risikoen for sykdom i barnealder, men ikke minst i voksen alder. Det er ingen tvil om at dette er en av de største helseutfordringene i dagens samfunn.

- Det er klart dette er et kjempeproblem! Hvis vi ikke gjør noe nå så kommer vi i helvete, sier Espen Arntzen til Side2.

Han er utdannet naprapat og personlig trener. Espen er også grunnlegger og daglig leder på AFPT (Akademiet for personlig trening) og har blant annet 15 års erfaring innen forelesning og undervisning innen trening, helse og kosthold.

Nå er den personlige treneren lei av at ingenting blir gjort med den stadig økende overvektsproblematikken her i landet. Espen mener vi må slutte å være så redde for å tråkke hverandre på tærne.

- Folk er livredde for å snakke om at ungene deres er overvektig og de er også redde for å snakke med selve barna, men dette er på grensen til barnemishandling. Det er sikkert noen som vil føle at jeg overdriver nå og den støyten er jeg villig til å ta for nå noen må gjøre noe, sier AFPT-grunnleggeren.

Tidligere i år ble det rettet mye oppmerksomhet til temaet barn og overvekt i forbindelse med slankeoperasjoner hos barn. Trimekspert Kari Jaquesson var en av de som måtte tåle mye kritikk etter at hun i et blogginnlegg skrev følgende:

«Når en mor som hun i reportasjen ikke klarer å gi barnet sitt den omsorgen det er å sørge for riktig kost og aktivitet, burde helsetjenesten gripe inn. Har ikke omsorgssvikt vært tatt opp noen gang. Ingen alarmer fra helsestasjon, ingen bjeller som har ringt om å endre livsstil og be om hjelp»

LES: Føler seg uthengt som dårlig mor av Kari Jaquesson

Det er ingen tvil om at overvekt hos barn er et følsomt tema. Espen forstår at det er en utfordring å kommunisere med foreldrene fordi det handler om barna deres.

- Dette er en kommunikasjonsprosess i to ledd. Først må man finne ut hvordan man kan snakke til foreldrene om problemet og deretter må foreldrene vite hvordan man skal snakke med barna om situasjonen, men vi må uansett begynne å gjøre noe, forklarer naprapaten.

- Hvis for eksempel du hadde funnet ut at barnet ditt hadde begynt med narkotika, eller hadde blitt mobbet – hadde du latt være og sagt noe da? Hvor går grensen på hva som er lov til å si til barna? spør han.

Mislykket som forelder?
Man kan ikke se på en person om han eller hun er plaget av livsstilssykdommer som for eksempel diabetes type 2 eller hjerte- og karsykdommer. Overvekt handler derfor ikke bare om eventuelle antall kilo for mye eller om personen er tykk eller ikke. Espen tror mange foreldre gjør seg selv en bjørnetjeneste når de får god samvittighet hvis de i hverdagen gir barna godteri og usunne middager.

- Jeg forstår godt at det kan bli lett å ty til det som virker som den enkleste løsningen når man er stresset eller lever i en hektisk hverdag. Da setter man for eksempel barna foran TVen eller man gir de godteri for at det skal ro i hjemmet, sier Espen.

- Det å få barn er et privilegium og man ønsker seg vel at barna skal ha det bra? Det kan ikke være noe deilig å sitte med tanken om at det er din skyld barnet ditt har fått livsstilssykdommer eller muskel- og skjelettplager fordi det er overvektig og du ikke gjorde noe med det i barne- og tenårene. Det handler ikke om å være fanatisk, litt er selvfølgelig OK. Man skal ha lov til å gi barna lørdagsgodteri og å spise grillpølser hvis man har lyst på det, men da det tar overhånd blir det et problem, noe vi stadig får bevis på.

Den personlige treneren presiserer at foreldre og foresatte ikke skal føle seg mislykket selv om man har et barn som er overvektig, men at de må være klar over hvilke vaner man gir videre til barna.

- Det handler ikke om å sette barnet ditt på diett eller slankekur, det handler om å ta smartere valg. Mange er uvitende og derfor blir det så vanskelig samtidig som det egentlig er så enkelt. Foreldrene eller foresatte kjøper inn maten og det er faktisk de som bestemmer hva barna spiser. En fireåring kan ikke lage maten sin selv.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Espen tror også det er feil å bruke BMI og andre vektskalaer til å fortelle om barnet er sunt og har en god helse eller ikke. Han forklarer at det er bedre at et barn har en kilo eller to for mye og er i fysisk aktivitet i stedet for at barnet er inaktiv og har et dårlig kosthold.

- Studier viser at en gjennomsnittlig femtenåring i dag er mindre aktiv enn en gjennomsnittlig åttiåring. Folk snakker hele tiden om at barn og unge i dag er så mye slitne, ikke orker å gjøre noe, føler seg syke og så videre – hvorfor gjør vi da ikke noe med det? Vi må slutte å se på symptomene og heller se på årsaken til hvorfor mange opplever å ha det slik. Hva slags drivstoff gir du barna dine? spør Espen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øremerke midler
Espen hevder at den grunnleggende løsningen er et smart og sunt kosthold kombinert med fysisk aktivitet. Derfor skulle den personlige treneren ønske at flere kunne se alvoret og bruker begrepet «overvektsepidemi» i håp om at befolkningen og ikke minst at regjeringen skal kunne se alvoret.

- Vi må tvinge det igjennom. For at ting skal skje må man starte i toppen. Man lager så fine rammeverk og tiltaksplaner, men så lenge det ikke finnes penger til nettverket som er involvert så blir ingenting gjort. Man må få flere millioner til å forebygge og ikke minst øremerke disse pengene slik at de blir brukt til det som faktisk er sagt.

Videre tror den den personlige treneren at det trengs mer fysisk aktivitet i skolen og mer pensum med fokus på mat og helse. Han forteller at det handler om sunne matvaner og det å ha fysisk aktivitet i hverdagen.

Har du tips eller meninger om barn og overvekt? Tips journalisten her.

- Det hjelper det ikke å ha en gymtime en gang i uka. Samtidig er det mange fagpersoner som sitter inne med kunnskap, men ingen tør å gå ut å begynne å gjøre noe fordi man er redde for å si eller gjøre noe feil. Noen må fortelle sannheten og hvis ikke vi som fagpersoner gjør det, hvem skal gjøre det da? forklarer Espen.

- Derfor arrangerte AFPT i mai en gratis fagsamlig om barn og overvekt for å i det minste starte et sted. Neste steg blir å sette i gang debatter, delta i artikler og rett og slett fortelle fakta. Men tenk også om folk bare kunne gjøre noen endringer selv. Et hus har fire vegger og innenfor de fire veggene er det du som bor der som bestemmer. Man må huske på at barn overtar de vanene de blir oppvokst med, sier den personlige treneren og håper at folk forstår alvoret i utfordringen vi står ovenfor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere