Gå til sidens hovedinnhold

- Folk gambler med brannsikkerheten

Over halvparten av alle nordmenn vet ikke om huset de bor i er beskyttet mot overspenning.

Mer enn halvparten av alle nordmenn er ukjent med om boligen de bor i har overspenningsvern, viser en ny undersøkelse.

SELGE HUSET? Finn megler

55 prosent av de spurte vet ikke om boligen deres er sikret på denne måten, går det frem av en måling foretatt av YouGov Norge for Norges TakseringsForbund (NTF).

Bare 45 prosent kan svare ja på at de har kjennskap til dette.

– Svarene viser at kunnskapen om elsikkerhet i eget hjem er mye lavere enn den burde. Det er viktig å øke bevisstheten rundt dette, sier fagsjef Svein Hole i NTF.

Overspenningsvern er en sikkerhetsinnretning for å redusere faren for at elektrisk utstyr skal bli ødelagt eller starte branner ved tordenvær og lynnedslag, eller som følge av feil på elverkets anlegg.

– Rundt ti prosent av alle branner i Norge har sammenheng med slike forhold. Vern mot overspenning er vesentlig for å sikre hjemmene våre og hindre omfattende skader på elektrisk utstyr, sier Jon Henrik Leere, leder for ElsikkerhetsForbundet.

ElsikkerhetsForbundet legger nå opp til et nærmere samarbeid med takstbransjen for å øke bevisstheten rundt god elsikkerhet i norske boliger.

– Når det gjelder overspenningsvern spesielt kan eier selv sjekke boligens status. Informasjon om hvorvidt denne sikkerhetsinnretningen er installert skal fremgå av kursfortegnelsen som gjerne er montert på innsiden av døren til sikringsskapet, sier Leere.

Ved tvil råder han folk til å ta kontakt med fagfolk, helst en NEMKO- eller Veritas-sertifisert kontrollør.

– Hvis det er lenge siden forrige, brannforebyggende el-kontroll kan jo dette være en god anledning til å få foretatt en grundigere sjekk av boligens elsikkerhet, sier Jon Henrik Leere.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Les flere saker på NA24

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene