*Nettavisen* Nyheter.

- Folk glaner åpenlyst

Jørgen Foss. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Jørgen Foss (21) opplever ubehagelige situasjoner daglig.

(SIDE2): - De fleste mener at det er min egen feil at jeg er så stor som jeg er, sier leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss til Side2.

Overvekt er tabu, og det kan virke som mange ikke tenker over at overvekt og fedme oftest er et komplekst og sammensatt problem.

Foss opplever nemlig å bli diskriminert i hverdagen.

- Folk ser på meg hvis jeg kjøper en sjokolade. Jeg hører folk fortelle barna sine at de ikke må stirre. Jeg hører folk hviske på bussen når jeg bruker mer enn ett sete fordi jeg er stor.

Dette er bare noen av de tingene han opplever hver dag, og det går ikke en dag uten at han hører kommentarer.

Foss er blant annet kjent fra den norske filmen «Pitbullterje», som kom ut i 2005.

Det drøyeste han opplevde en gang var da en dame rappet sjokoladen ut av handlevognen hans på butikken.

- Jeg hadde kjøpt en sjokolade og lagt i handlevogna, da kom det en eldre dame bort, plukket opp sjokoladen og sa: «Denne skal vel ikke du ha!» Så la hun sjokoladen tilbake i hylla. Da smalt det noen gloser fra meg, sier Foss.

- Mye verre nå
- Jeg tror mange mener vi overvektige kan skylde oss selv, at vi koster samfunnet for mye penger og at vi rett og slett bare burde stoppe å spise så mye.

Foss mener veien å gå er å øke prisen på usunn mat og gjøre sunn mat billigere. Og han påpeker at dette bør være et tiltak som er bra for alle. Overvektig eller ikke.

- Alle har godt av å spise sunt. Siden jeg meldte meg inn i fedmedebatten i 2003 så har det vært liten fremgang. Jeg vil nesten si det er blitt verre fordi reklamen for usunne alternativer er tidoblet. Sukkerindustrien er så mektig og handelsnæringen tjener penger på at vi alle stapper i oss tomme kalorier, sier Foss.

Foss deltok på utdelingen av Fedmeprisen 2010. En pris ernæringsfysiolog Camilla Andersen delte ut til Narvesen, torsdag.

Les saken her: - Narvesen gjør nordmenn fete

Bensinstasjoner er verstinge
Foss syns det er bensinstasjonene i landet som burde skjerpe seg aller mest.

- Bensinstasjonene er kriminelle. Du står der ute i kulda og tanker opp bilen så får du kanskje lyst på en varm kaffe - og da følger det gjerne med en bolle til en billig penge. Jeg skulle ønske noen kunne gi meg et eple når jeg fyller bensin på bilen. Da hadde jeg blitt glad.

Foss ønsker ikke å bli påprakket pølser og boller. Men han blir fristet av gode tilbud, som alle andre.

- Dette er ikke noen pekefinger for de overvektige, men heller en pekefinger mot bedriftene som tjener penger på å gi oss tomme kalorier. Jeg sier ikke at det kun er deres ansvar, enkeltmenneske har selv et ansvar. Men det bør ligge et ansvar både politisk og hos handelsnæringen, mener han.

Også skolene får det glatte lag av Foss og han syns syns det er rart at det bare serveres boller og kaker på en skole.

- Skolekantinene serverer bare dritt. Boller og brus er ikke hjernemat og det er i oppveksten de gode rutinene legges, mener han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.