*Nettavisen* Nyheter.

- Folk grøsser bare du nevner navnet

Nord-Koreas leder Kim Jong-un avbildet tidligere denne måneden under en inspeksjon av et nytt boligkompleks i hovedstaden Pyongyang. Denne gangen er han avbildet med stokk etter en angivelig cysteoperasjon i høyre ankel. Foto: Rodong Sinmun (Afp)

Hevder titalls ble henrettet for å ha sett på såpeopera.

Nord-Korea skal ha henrettet 50 mennesker hittil i år for forbrytelser som blant annet innebærer å se på utenlandske såpeoperaer. Det hevder i hvert fall den nasjonale sørkoreanske etterretningstjenesten (NIS), ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Flere av de henrettede nordkoreanerne er angivelig offisielle tjenestemenn som tilhører Det koreanske arbeiderpartiet. Rundt ti offisielle tjenestemenn ble skutt og drept av en eksekusjonspelotong for å se på sørkoreanske såpeoperaer, skriver sørkoreanske medier denne uken.

Nord-Korea-ekspert sår imidlertid tvil om informasjonen fra sørkoreanske medier er korrekt og troverdig.

- Den tidligere amerikanske CIA-sjefen i Sør-Korea, Donald Gregg, som uttaler seg til media stadig, sa nylig at Nord-Korea er en stor svart boks for etterretningstjenester i både Sør-Korea og USA. Vi vet ufattelig lite om hva som foregår der. Det er mye ryktedannelser og konstruerte nyheter, sier leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, til Nettavisen.

Isolert fra omverden
Nord-Korea er så å si helt isolert fra omverden, og nordkoreanere flest har ikke muligheten til å se på utenlandske TV-kanaler eller TV-programmer. I hvert fall ikke helt lovlig. I tillegg er internettforbindelsen svært begrenset.

TV-serier fra Sør-Korea er bannlyst for Nord-Koreas 24 millioner innbyggere. Regimet frykter innbyggerne skal få impulser fra omverden som kan undergrave diktaturets ideologi, skriver sørkoreanske Yonhap.

Og enhver person som smugler eller distribuerer ulovlig videomateriale, risikerer å bli henrettet for forbrytelser mot staten, skriver den britiske anerkjente avisen The Independent.

- Skrekkpropaganda
- Jeg tviler sterkt på at det å kikke på sørkoreanske såpeoperaer fører til et én eller flere embetsmenn blir henrettet. Da ville i så fall hundretusener av nordkoreanere ha blitt henrettet, sier Helgesen.

- Det er ikke lenger et bambusteppe mellom Nord-Korea og omverden. Mange nordkoreanere ser på DVD-er fra både Kina og Sør-Korea, noe som myndighetene sikkert ikke er så begeistret for. Men at det skulle føre til henrettelser, er skrekkpropaganda som det er mye av, sier han.

- Nå har vi en situasjon hvor en dialog med Nord-Korea om menneskerettigheter foreligger som en mulighet, sier Helgesen og henviser til Nord-Koreas invitasjon til en rettighetsforsker og en FN-rapportør.

Den sjeldne invitasjonen kommer i stand i kjølvannet av at FN utga en omfattende og dyster rapport om menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jang Song-Thaek (67) avbildet da han ble dømt til døden bak lukkede dører i fjor. Foto: YONHAP

- Folk grøsser
Helgesen mener det finnes mørke krefter som ønsker å opprettholde Nord-Koreas isolasjonspolitikk.

- Men så er det en del krefter som vil hindre at sånn dialog kommer i gang. Det gjelder militærkrefter i Nord-Korea som vil at spenningsforholdet skal opprettholdes, sånn at militæret fortsatt vil ha en så stor funksjon, sier han.

- Det samme gjelder for krefter i Japan, Sør-Korea og USA. Nord-Korea er en beleilig fiende. Alle vet hvor «forferdelig» de er. Du trenger bare å nevne navnet Nord-Korea, så grøsser folk. Og det er veldig greit for amerikanerne i et område hvor Kina bare framstår som sterkere og sterkere. Da kan USA begrunne med at amerikansk tilstedeværelse er nødvendig, sier Helgesen.

- Elsker actionfilmer
En tidligere avhopper, som går under navnet Mr. Chung, fortalte i en TV-dokumentar at han smugler radioer, minnebrikker og DVD-er med såpeoperaer til Nord-Korea, skriver The Independent.

- Mennene foretrekker å se actionfilmer. De elsker det. Jeg sendte dem nylig «Skyfall» (James Bond red.anm.). Kvinnene foretrekker å se såpe og drama, sa han.

- Jo flere som blir utsatt for slike medier, jo større sannsynlighet for at de blir desillusjonert overfor regimet og ønsker å leve annerledes.

Ingen navngitte
Ingen av de angivelige henrettede er navngitt, men parlamentariker Shin Kyong Min, som deltok på en sørkoreansk etterretningsbriefing, hevder flere av dem var allierte til avdøde Jang Song-Thaek.

Sistnevnte er Kim Jong-uns inngiftede onkel, som ble henrettet i desember i fjor etter å ha blitt dømt for forræderi i en rettssak som gikk for lukkede dører.

Kim Jung-un var borte fra offentligheten i seks uker før han dukket opp igjen med stokk. Det gikk lenge rykter om det foregikk en intern maktkamp i det nordkoreanske regimet. Sørkoreansk etterretning hevder imidlertid at fraværet skyldes en cysteoperasjon i høyre ankel.

Ubåter med atomkapasitet?
Samtidig spekuleres det nå på om Nord-Korea tester ut kapasiteten til å avfyre missiler fra ubåter. Analytiker Joseph S. Bermudez mener en ikke skal ignorere Nord-Koreas eventuelle framtidige kapasitet til å avfyre ballistiske missiler fra ubåter.

- Om Nord-Korea skulle bestemme seg for å strebe etter slik kapasitet, vil det trolig ta flere år å utvikle og anvende en ubåtstyrke med missilkapasitet, skriver han i en analyse i 38 North.

- Mens utviklingen av ubåter med ballistiske missiler kan gi Nord-Korea muligheten til å overleve og slå tilbake med atomvåpen etter et første angrep, hvis en ser bort fra de teknologiske utfordringene, så formodes det at Nord-Korea ville betro et atommissil til en ubåtkaptein, som i krigstid trolig ville vært uten kommunikasjonsforbindelse med lederskapet.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.