*Nettavisen* Nyheter.

- Folk hadde sex til høyre og venstre

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Felicia Feldt vokste opp med «verdens beste mamma».

26.01.13 14:35

(SIDE2): - Gå inn på rommet ditt. Jeg kommer om en stund, og da har jeg tenkt ferdig. På hvilken straff du skal få.

Felicia er bare 14 år, og har akkurat fortalt moren sin at hun har hatt sex for første gang og er redd for at hun kanskje kan være gravid. Moren røyker og er borte fra rommet en halvannen time, før hun kommer tilbake og gir datteren en skikkelig ørefik.

- Det var veldig farlig når mamma ble sint, forteller Felicia Feldt (45) til Side2. .

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)

Det er på ingen måte en skjør kvinne som sitter i den fargerike stolen i kafeen i Cappelen Damms lokaler. Blikket er varmt og sterk, hun er foroverlent.

Det er ett år siden boken kom ut i Sverige og skapte brudulje rundt «verdens beste mamma», hele landets superbarneekspert Anna Wahlgren. Sjokket satte seg i folket og debatten raste. Det hører med til historien at Feldts to yngre søsken på 32 og 35 år har sagt at de overhode ikke kjenner moren i Feldts historie, fem søsken har avstått fra å kommentere boken.

Kunne virkelig kvinnen bak den populære «Barneboken» lest av svært mange siden den kom ut for 30 år, ha vært en slik mor? Javisst, hadde hun hatt kontroversielle utsagn som at barn ikke burde i barnehagen før de var tre år (noe som skapte debatt i tiden da kvinnefrigjøringen sto sterkt). Anna snakket høyt og varmt om sine gode tips til barneoppdragelsen til sine ni barn. Var det slik at det hele hadde vært løgn?

- Problemet var bare at hun ikke fulgte sine egne råd. Hun sa en ting i det offentlige og gjorde noe helt annet hjemme, sier Felicia.

Alkoholen var viktig for til moren. Hun drakk jevnt og trutt, og festene var uendelige i huset. Alkoholen skremte datteren. Det i kombinasjon med utfresningen var noe av det aller verste for henne.

FRYST UT
En nærmest psykologisk krigføring ble utøvd mot den store ungeflokken, og det var ingen steder å gjemme seg. Hvis noen av barna hadde gjort noe moren ikke likte, ble de regelrett fryst ut, hevder Felicia.

- Jeg var så redd for å havne utenfor flokken, og derfor ble det en veldig sterk og effektiv straff. Ingen av søsknene snakket til en og det var som man ikke fantes. Det var ingen mormor eller farmor eller pappa, så når man havnet utenfor var det veldig skremmende. Avstraffelsene var nøye planlagt, det var aldri gjort på en impuls med et slag eller noe, man måtte vente. Det ble jeg veldig redd for, forteller 45-åringen.

Felicia vokser opp i en familie med åtte søsken. Hun er tredje eldst. Moren, nå 72 år, har hatt sju ekteskap og sju skilsmisser bak seg. Barna har hun med fire forskjellige fedre.

Og det var mange menn i Annas liv, og hennes seksuelt utsvevende liv ble en del av hverdagen i de mange hjemme Felicia og søsknene bodde i.

Ektemann nummer fem, Stellan, fyller år. Året er 1982 og siden han elsker sprit står det på menyen i store mengder denne dagen. Til slutt slukner han. Moren er også beruset og bestemmer seg for å leke litt med ham – foran barna.

Hun kjæler med kuken til Stellan og ser på meg. – Se! Den er steinhard!

Felicia sukker.

- Det var grenseløst denne frie seksualiteten. Folk lå med hverandre til høyre og venstre. Det var åpent hus, og det unormale ble det normale. Vi levde i en bohemsk atmosfære, forteller hun. Menn kom og gikk og de unge døtrene fikk sin del av kåte mannfolk etter seg, uten at det ble stoppet i den grad det burde ha blitt.

- Det ble mulig fordi det var så mye fest og alkohol. Det var ingen kontroll. Å ikke bli sett, ikke trodd og at man ikke setter barna først – men seg selv først hele tiden. Det kan få så overstigende konsekvenser, sier Felicia.

Les også:

Hvorfor er det ingen våkne voksne rundt familien som tar grep om de åpenbare problemene? I hennes første 18 leveår har Felicia 19 adresser. Det tror hun kan være en årsak til at de aldri ble plukket opp i systemet.

- Det finne så mange situasjoner som var så gale jeg ikke kan forstå at ingenting ble gjort. Naboer har fortalt meg at de ikke turte, eller ble skjelt ut i forsøket. Noen må vel ha anmeldt noe?

Felicia har søkt etter rapporter og anmeldelser i flere kommuner, men uten å få svar på grunn av hemmeligstempling.

SEKS ÅR ER BORTE
Når lillebror Simon dør i 1975 kommer vendepunktet i familien. I seks år går moren og barna inn i et evig mørke.

- Det var da min barndom opphørte. De seks årene er forsvunnet, og jeg vet at jeg, selv om jeg ikke kan snakke for alle min søsken, ikke er alene om å ha mistet dem. Det er derfor boken har tittelen «Felicia forsvant». Fordi jeg opplevde at det barnet forsvant.

Moren sank ned i dyp sorg over å ha mistet en sønn.

- Vi hadde en mamma som var mer død enn levende. Hun gjorde det hun skulle, men hun holdt også på å forsvinne i sin sorg, og det gjorde at min sorg ikke fikk plass. Jeg ble voksen raskt fordi jeg ikke ville at at hun skulle dø, hun måtte ikke bli sint sint og jeg måtte ikke gi henne en anledning til å slutte å leve for vår skyld.

BLE SOM SIN EGEN MOR
Felicia er mor til fire, og ble gravid første gang da hun var 17 år.

- Jeg ville ha barn og planla det. Det var helt naturlig for meg, og jeg kan forstå at jeg ville ha barn fordi jeg hadde hatt det ansvaret for egne søsken i så mange år. Jeg fant en identitet i det.

Men morsrollen blir ikke slik hun trodde. 23 gammel innser hun at hun er blitt sin mor. Da har to barn kommet til verden.

- Det var smertefullt å innse det. Jeg hermet etter henne, skrek, truet og gjorde dem redde. Akkurat det har jeg vanskeligheter med å tilgi meg selv for. Fordi den redselen jeg følte som liten har jeg overført til mine to eldste barn, sier hun og ser ned.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)


Felicia satt strek for lengst. Smellen kom midt på 2000-tallet, deretter bearbeidelsen. Hun har tatt et oppgjør, gått i terapi og har i dag ingen kontakt med moren. Hun er den eneste i søskenflokken som har brutt relasjonen.

- Det magiske er at etter en har skrevet det ned, så blir minnene borte. Man legger ifra seg minnene og bildene.

Et nytt og nært forhold til faren har også gjort at hun selv har blitt en bedre forelder.

- Jeg fikk oppleve å få igjen noe av barndommen min da, sier hun.

Men hva sier moren boken?

- Hun har nå selv skrevet en bok på 500 sider. En følelsesladet protest der hun kaller min bok en løgn, og meg syk og mytoman.

Felicia er imidlertid ikke overrasket over utspillet fra morens side. Det følger mønsteret fra barndommen.

- Jeg forventet meg en reaksjon, og så for meg tre mulige scenarier. En var i bokform eller som artikkel eller at hun vill komme med utspill på TV, eller politianmeldelse. Det var stille lenge, men jeg visste det ville bli som avstraffelsene da vi var små. Det vil ta tid, men det kommer, sier Felicia med en latter.

«Felicia forsvant» er nå på norsk og gis ut på forlaget Cappelen Damm.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.