*Nettavisen* Nyheter.

- Folk har blitt flinkere enn før

Nettavisens sjefredaktør har sendt dette bildet fra sin skitur til Spåtind i Oppland. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Røde Kors melder om en udramatisk påske.

20.04.14 16:40

Søndag med sol og høye temperaturer over hele norgeskartet setter punktum for påskeferien. Det er tid for oppsummering hos vaktsentralen til Røde Kors.

Sammenlignet med tidligere år, har de hatt en rolig påske med forholdsvis få oppdrag.

- Den sene påsken har ført til lite snø mange steder og dermed har det ikke vært like mange folk i løypene. Vi har hatt en del hendelser og skader, men altså ikke det store tallet. Folk har blitt flinkere enn før til å ta forholdsregler, sier en fornøyd vaktleder ved informasjonssentralen på Gol, Ole Gladsø til Nettavisen.

Forebyggende effekt

Ikke ble det den store skredpåsken heller, slik mange hadde trodd.

- Vi har registrert fem skred, men det har gått stort sett bra. Folk har vært flinke til å ikke gå inn i områder som er farlige. Oppmerksomhet rundt dette har tydeligvis hatt en forebyggende effekt, sier han.

Skal du kjøre hjem fra ferie i dag?Følg påsketrafikken her!

Selv om det har vært en udramatisk påske, relativt sett, betyr ikke det at det har vært lite å gjøre for mannskapene. Mange har ringt og fortalt at de har gått seg bort under skituren eller mistet en turkamerat.

- Husk solkrem

Heldigvis har det gått bra og kort tid etterpå har «alt i orden»-telefonen kommet. Stort sett er det på veien hjem, at ulykkene skjer. Sulten, tørst og med slitne bein er det fort gjort å gå seg bort, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er helt fantastiske forhold på fjellet i dag. Fra Spåtind kan du se helt til Jotunheimen, sier Gunnar Stavrum. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Selv om det er palmesøndag er ikke påsken helt over for Røde Kors. Vaktlederen tror at mange påsketurister kommer til å benytte anledningen til å ta sesongens siste skitur i godværet og han minner om at den stekende solen kan være farligere enn man tror.

- Vi har hatt et titalls henvendelser fra folk som har trengt hjelp eller veiledning på grunn av solrelaterte skader. Mange opplever forbrenning og solblindhet. Husk å bruke nok solkrem og ta på deg gode solbriller før du går ut i solen, oppfordrer Gladsø.

Temperaturstigning betyr også at du bør være ekstra på vakt for skred. Ifølge NTB er skredfaren størst i sør. Det er derfor viktig å være forsiktig i bratte solvendte heng, særlig utover dagen.

Stavrum: - En av de fineste dagene på mange år

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum er en av mange som har valgt å tilbringe dagen i skiløypene fremfor å stampe i trafikken på vei hjem fra fjellet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gunnar Stavrum er glad han ikke valgte å bli i byen i påsken. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Det valget angrer han ikke på.

- En av de fineste påskedager på mange år. Syv grader på toppen (1414 moh) og 16 nede i bygda, skriver han i en SMS fra Spåtind.

Vær-pessimismen før ferien har ført til at mange nok valgte å bli hjemme i stedet for å dra på fjellet. Det var en feilvurdering, sier han.

- Det er mange folk i løypene, men ikke overfylt. Vil tro mange har valgt bort fjellpåske i frykt for dårlige forhold, men det var bom. Mye snø i fjellet i flere uker ennå, men det er selvsagt klisterføre, sier Nettavisen-redaktøren.

Følg påsketrafikken direkte:

HTML EMBED


Les også:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag