*Nettavisen* Nyheter.

- Folk har sluttet å ta vare på hverandre

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Sjefen for natteravnene er bekymret for ungdomsfylla.

27.11.13 21:34

Tirsdag fortalte Liv Ingeborg Leonhardsen til Nettavisen om tapet av sin datter, som drakk seg i hjel. Hun advarte andre mot å drikke for mye nå i førjulstida.

- Jeg skal ikke løfte pekefingeren og si at man ikke skal drikke alkohol, men jeg håper at når ungdom er ute og fester så er de forsiktige og passer på hverandre, sa Leonhardsen.

Les saken: Nina drakk seg i hjel på fest

- Alene og overstadig beruset
Og det er all grunn til å advare, for daglig leder i Natteravnene, Lars Norbom, beskriver en skremmende utvikling.

- Vi har sett en økning av antall berusede ungdommer, og da spesielt blant unge jenter. Det var ikke så vanlig tidligere, sier Norbom.

Han har selv vært natteravner i 23 år, og har sett det meste når det gjelder fyll. Men nå har det altså blitt verre.

- Jeg er bekymret for utviklingen, sier han.

Norbom er særlig bekymret for at vi ikke passer på hverandre når vi drikker.

- Vi ser nå at man ikke tar vare på hverandre lenger. Vi kommer stadig vekk over jenter som er alene og er overstadig beruset, sier han.

Les også: Her er Oslos voldeligste gater

Klikk på bildet for å forstørre.

- Kjører 2-3 turer til Legevakten
Han forteller at de har sett en gradvis økning i alkoholbruken blant unge de siste fem årene.

- Vi treffer spesielt på mye unge jenter som har drukket mye. Det er også gutter som er mer fulle, og det er spesielt utfordrende nå som det er kaldt, sier Norbom.

I tillegg til patruljering av gatene i Oslo sentrum, har Natteravnene en bil som brukes ved behov.

- Vi kjører både fulle jenter og gutter til Legevakten for medisinsk bistand. I julebordstrafikken, når det er mye folk ute, har vi 2-3 turer per natt i helgene. Ellers i året har vi i gjennomsnitt en tur i løpet av en natt, forteller han.

- Blir du sjokkert over det du ser?

- Jeg har jobbet med rusmisbrukere, har vært fengselsbetjent og har jobbet i Natteravnene i 23 år, så det skal en del til for å sjokkere meg. Men jeg er bekymret, sier han.

- Ikke drikk så mye at du ikke vet hva du driver med
Norbom har to klare råd til de som er ute og drikker:

- Punkt 1: hold sammen, og punkt 2: ikke drikk så mye at du ikke vet hva du driver med. Det er spesielt en oppfordring til unge som ikke er så vant til å drikke, som kanskje gjør det for første gang - spesielt i en utesetting, sier han.

Han råder de unge, som kanskje ikke vet konsekvensen av drikkingen, til å debutere med alkohol hjemme.

- Første gang de drikker alkohol bør være hjemme, i stedet for å dra rett ut på byen og bøtte i seg store mengder med sprit, sier Norbom.

Nordbom mener også at foreldrene må ta mer ansvar.

- Selvfølgelig må også foreldrene ta et ansvar. Om de bor hjemme, og selv om de er 18 år, så har de et ansvar for dem, påpeker han.

I tillegg er rådet hans at man følger hovedferdselsåren på vei hjem fra byen, og går i gater som er opplyst og hvor det er mye folk.

- Voksne som tidsinnstilte bomber
Han forteller om personer som har frosset i hjel fordi de beruset har sovnet ute.

Men vektlegger at det langt fra er bare unge personer som drikker for mye, særlig i julebordsesongen.

- Den store utfordringen med julebordstrafikken er at det er en del mennesker som ikke er ute til vanlig. De har kanskje høyere stillinger i samfunnet, og har sikkert sittet og lest om vold i avisen og tenker at de er ganske mye bedre enn andre, sier han, og legger til:

- Så er de fulle, og er tidsinnstilte bomber som kommer i konflikt med andre mennesker - og da blir det voldsepisoder. I julebordstrafikken er det vel så mange voksne mennesker som skaper problemer, og som tror de eier verden, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.