*Nettavisen* Nyheter.

- Folk må gå ut å tisse i skogen

Abdel Jabbar og Daniel Aleyu som bor på Tverlandet mottak synes allerede boforholdene på mottaket er dårlige. De håper ledelsen gjør noe før flere beboere skal flytte inn. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

Det er dokrise på mottaket, slår beboerne fast.

09.05.14 21:49

20 nye personer skal flytte inn på Tverlandet mottak. Beboerne frykter det blir elendige toalettforhold, skriver Avisa Nordland.

Mottaket har hoveddriften på Tverlandet, men har også bosteder i Bodø sentrum og på Mørkved. I forbindelse med endringer fra UDI har ledelsen bestemt at dem som er bosatt i sentrum, skal flyttes til Tverlandet og enkelte til Mørkved. For de 90 som allerede bor på Tverlandet er det vanskelig å skjønne hvordan de skal få plass til tjue nye personer der.

– Det er ikke mulig å gå på toalettene om morgenen. Når det er mye kø, må folk gå ut og tisse i skogen, sier Daniel Aleyu som bor i en etasje med to toaletter og plass til 27 personer.

Abdel Jabbar fra Sudan samtykker og forteller at han er oppgitt over situasjonen. Det finnes toaletter i de andre bygningene, men ifølge flere beboere AN har snakket med er det til tider vanskelig å finne et ledige toaletter.

– Toalettene er det viktigste

Ildsjel Shirley Bottolfsen har snakket mye med beboerne, og har engasjert seg i omleggingen. Særlig når det gjelder sanitærforhold og det hun hevder er mangel på privatliv for asylsøkerne.

– Det viktigste er at toalettforholdene skal være menneskelige. Jeg ønsker at toalettforholdene kommer opp på et verdig nivå og at de får sitt eget skap hvor de kan ha sine private ting, mener Shirley Bottolfsen.

Hun har vært i møte med mottaksleder Are Skancke Andreassen og var til stede på mottaket da AN var på besøk i går.

– Om jeg så må gå til kongen, så skal jeg få ordnet toalettene for dem.

En av ideene er at Tverlandet mottak installerer urinaler på toalettene.

– Har aldri vært et problem

Mottaksleder Are Skancke Andreassen var med og møtte Bottolfsen. Han forteller at det ikke bør bli noe problem å skaffe urinaler.

– Skjønner du at beboerne reagerer på toalettforholdene?

– Jeg har forståelse for at det er en utfordring med to toaletter fordelt på dem, ja. Men vi har blitt enig om at vi skal installere urinalene som er tatt ned og da sier folk at de er fornøyd med de sanitære forholdene, hevder han.

Skancke Andreassen sier at det er 13 toaletter på mottaket og at det aldri har vært et problem. Urinalene ble i sin tid tatt ned fordi disse ikke ble vedlikeholdt og hadde begynte å lekke.

– Er det slik at de ønsker urinaler igjen, og de blir tatt vare på, så er det ikke noe problem å installere nye, hevder han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Shirley Bottolfsen har vært i kontakt med mottaksleder Are Skancke Andreassen (t.h.). Her sammen med miljøarbeider Esmail Kaker. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)


– De sier at folk må gå ut i skogen for å gå på toalettet?

– Jeg klarer ikke helt å se for meg at dette har vært en realitet. Vi har drevet i fem år og det er første gang jeg har hørt at dette har vært en utfordring, sier han.

Ikke fullstappet

Mottakslederen forteller at de har årlig tilsyn fra UDI og at de aldri har hatt noe å utsette på boforholdene. Ledelsen har fått kritikk fra beboere og Shirley Bottolfsen for at de plasserer for mange på ett sted. Skancke Andreassen hevder dette ikke stemmer.

– Kontrakten er redusert og da er vår hoveddrift organisert rundt Tverlandet og Mørkved. Hvis vi skal kunne drive mottaket, så må vi utnytte kapasiteten vår. Vi har ikke mulighet til å leie boliger i Bodø i tillegg, for å sikre overkapasitet, forteller mottakslederen.

Per dags dato har de 170 beboere i hele Bodø. Innen juni skal tallet være under 150, og det skal skje på følgende måte:

– 20 beboere skal til Tverlandet og en del familier må overflyttes til Mørkved og et annet mottak i Bodø. Noen blir også bosatt i andre kommuner eller flytter ut fra mottaket, forklarer han.

Store kutt

Are Skancke Andreassen synes det er bra at Shirley Bottolfsen engasjerer seg for beboerne. Men påpeker at de må forholde seg til at arbeidsgiveren UDI reduserer kapasiteten deres fra 250 til 150 beboere.

– Det er ikke noe artig å måtte flytte beboere til andre mottak og fra velfungerende hus. Det er synd for beboerne, og vi har ansatte som er blitt sagt opp i denne prosessen, forteller mottakslederen.

Angående kritikken om manglende privatliv, så understreker han at flere skap fra Bodø sentrum blir tatt med til over Tverlandet, men at det er begrenset med plass på rommene. Etter praten med Shirley Bottolfsen er planen at mottakslederen skal møte beboerne i dag og bli enig om hvordan de skal møte framtiden.

- Sliter på folk

Generalsekretæren Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener forholdene i mange mottak sliter på folk. Hun forteller at sanitærforhold og mangel på privatliv gjør livet vanskeligere for mange.

– For mennesker som bor tett, barn som vokser opp og enslige kvinner, så er det veldig viktig for dem å kunne ha noenlunde sanitære forhold og oppleve et minimum av privatliv, sier Austenå.

NOAS jobber for asylsøkernes rettigheter og mener at irritasjon over fasiliteter forverrer livskvaliteten.

– Det er en slitasjefaktor, når de egentlig skal være i en fase der de skal etablere seg på nytt i Norge, videreutvikle seg, lære landet å kjenne og få seg en jobb. Da blir de gående i en fase der helt enkle ting blir vanskeliggjort.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag og kjenner ikke til situasjonen på Tverlandet mottak. Generalsekretæren skjønner at det kan oppstå enkelte problemer.

– Jo flere man putter sammen på redusert kapasitet på toaletter, dusj og bad, dess lettere kan det oppstå situasjoner og frustrasjon i en situasjon som er vanskelig for mange asylsøkere i utgangspunktet. De kunne brukt tid og krefter på å integrere seg i det norske samfunnet istedenfor, avslutter Ann-Magrit Austenå i NOAS.

UDI hadde ikke anledning til å kommentere saken da Avisa Nordland tok kontakt.

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.