RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sol, Sommer, Sommervær
Sol, Sommer, Sommervær Foto: Karlsen, Anette

- Folk på Østlandet er dårlige til å utnytte været

Til tross for det en meteorolog vil kalle en «normal» sommer, er folk langt fra fornøyde med årets sommervær.

Temperatur og nedbør er én måte å måle været på. Men det fins også andre, såkalte «ikke-meteorologiske værindikatorer» som kan si noe om folks oppfatning av været.

- Vi gjorde f.eks. en gang en undersøkelse for et bryggeri vedr. volumet av ølsalg ut over faste utsalgssteder i Oslo, i praksis vil det si det væravhengige utepilsmarkedet. Her fant vi for sommerperioden en meget stor sammenheng mellom målt temperatur i Oslo og salget av utepils, sier statsmeteorolog John Smits til Nettavisen.

- Været, og alltid været
En annen indikator er passasjertrafikken på båter til Oslo-øyene. Erfaringsmessig betyr godt vær flere passasjerer. Og i år har trafikken vært temmelig dårlig.

- Nå er det jo slik at meteorologene kun måler selve været, ikke alle disse andre tingene, sier Smits.

I løpet av juni, juli og august har Ruter registrert rundt 320.000 passasjerer. Dette er en nedgang på hele 50.000 fra året før.

- Det er været, og alltid været, er den kontante forklaringen fra Ruters informasjonskonsulent Ole Mjelva.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

Gjennomsnittlig sommer
Men sommeren som helhet var ganske gjennomsnittlig, kun 0,2 grader kjøligere enn normalen. Det kom riktignok 45 prosent mer nedbør i løpet av sommeren, men den var konsentrert i noen få dager. 9 prosent av hele sommernedbøren på 31 mill kom i løpet av én dag, den 11. juli. Smits tror slike regnskyll kan ha gjort et varig inntrykk.

August-temperaturen var derimot 0,9 grader høye enn normalen og nedbøren ble på 97,9mm som er 8 mm over normalen.

- Årets sommer ligger på snittet. Fjorårets sommer var mye dårligere enn årets. Men det har likevel vært mye klaging. Det burde ha vært enda mer klaging i fjor, og det burde også ha slått ut på båttrafikken, påpeker Smits.

- Skal vi sammenligne somrer nå og for 100 år siden må vi bruke de tallene vi har om gjennomsnittlig temperatur og total mengde regn. Disse totaltallene sier ikke noe om alt regnet f.eks. falt om natten. Folk vil nok oppfatte det som en god sommer, selv om det skulle ha kommet dobbelt så mye regn som normalt. Det samme gjelder temperaturen, legger han til.

(Saken fortsetter under bildet)

- Timing
En annen ting som østlendinger har merket seg er at det har regnet spesielt ofte i helgene i juni, juli og august. Dette er også noe som kan ha gitt folk et dårlig inntrykk av sommeren.

- Det har nok noe med timing å gjøre. Jeg har blitt spurt av folk som spør om «er det noe nytt at det nå regner bare i helgene», sier Smits.

Smits tror at mangel på virkelig gode dager, med mye sol og temperaturer langt over snittet, er det som har spolert sommeren for østlendinger flest.

- Det som sannsynligvis har skilt seg ut i negativ retning er at det har vært færre penværsdager enn normalen og dermed selvsagt flere overskyede dager. Og at det har vært få dager med 25 grader eller mer. Antakelig er sol og høy temperatur viktige triggere for uteliv og badeliv, sier han.

Trege østlendinger
Men fine soldager virker ikke til å være nok til å gi østlendinger et godt inntrykk av været. Disse dagene må i tillegg komme flere ganger på rad. Dette er en annen innstilling enn det Smits har merket seg fra da han oppholdt seg i Nord-Norge.

- Min erfaring er at folk på Østlandet er litt treige med å utnytte været. Først når det har vært finvær i tre-fire dager begynner folk med fritidsaktiviteter. I Nord-Norge er det helt annerledes. Med én gang de ser at det blir sol den ettermiddagen, går de tidlig fra jobb, svinger innom butikken for å kjøpe pølser og grill og henter unger i barnehagen. Virker som om de har mye raskere «responstid» enn folk her sørpå, sier han.

Les også disse sakene i Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere