RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folk vil dø på grunn av Snowden

Foto: Uncredited
Sist oppdatert:
Spionsjefer går hardt ut mot Edward Snowden, mens andre vil skjenke ham fredsprisen.

(Nettavisen): Leder for etterretningsbyrået i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, generalmajor Michael Flynn, forteller til Senatets etterretningskomité at Snowdens lekkasjer vil kunne bidra til tap av amerikanske menneskeliv på slagmarken.

- Vi vil trolig stå overfor tap av menneskeliv på morgendagens slagmark, eller et sted hvor vi vil utplassere våre militærstyrker, sa Flynn under en høring onsdag.

Generalmajoren får støtte fra USAs spionsjef, National Intelligence-direktør James Clapper, som omtaler Snowden-lekkasjen som det «mest massive og skadelige tyveriet av etterretningsinformasjon gjennom tidene». Clapper mener terrorister og andre fiender av USA bruker den lekkede etterretningsinformasjonen til å styrke sin posisjon.

Norsk forsker er imidlertid uenig med USAs spionsjefer.

- Dette er ikke avsløringer av den grad som Bardley Manning avslørte. Manning avslørte konkret etterretning som identifiserte kilder og som kunne sette liv i fare. Det er ikke den type informasjon Snowden har lekket, så vidt jeg har fått med meg, sier leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås, til Nettavisen.

- Har indirekte satt liv i fare
Dokumentene Snowden har lekket avdekker først og fremst massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

- Men man kan begrunne påstanden med at i den grad Snowden har avslørt kapasitet som USA har hatt, så kan det føre til at motstanderne forbedrer sine metoder som gjør at USA fanger opp mindre etterretning enn tidligere. Da kan man si at han har indirekte satt liv i fare, sier Lurås.

- Med tanke på at USA er involvert i krigen mot terror, så kan de (avsløringene red.anm.) potensielt ha forårsaket at noen dør som kanskje ellers ikke ville ha dødd - i den forstand at USA er blitt mindre i stand til å avverge aksjoner enn tidligere. Det er mulig, sier SISA-forskeren.

Onsdag ble det kjent at SV-toppene Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen har nominert varsleren Edward Snowden til Nobels fredspris. SV-toppene begrunner nominasjonen med at Snowdens avsløring har bidratt til tillit mellom stater og mennesker, hvilket de mener er nødvendig for fred.

- Én av de beste kandidatene
Nobel-ekspert er enig i at Snowden fortjener en fredspris for avsløringene.

- Fredsprisen er en overordnet idé om å si nei til våpen og militarisme, og ja til fredelig samarbeid. Nobel ønsket å støtte et grunnleggende annerledes veivalg for menneskeheten. I den sammenheng har Edward Snowden levert et utrolig viktig bidrag av å se konsekvensene av opprustning og militære maktspill. Så han er absolutt én av de beste og mest relevante kandidatene. Han har levert et betydelig anslag mot militarismen, sier juristen Fredrik S. Heffermehl, som har utgitt flere bøker om Nobels fredspris, til Nettavisen.

- Nobel hadde også et syn på hvordan man skulle få til en global nedrustning. Løsningen var et samarbeid mellom alle nasjoner om å avskaffe alle våpen. Det var denne fremgangsmåten han kalte «nasjonenes forbrødring» i testamentet. Så ved en veldig streng forståelse, så er ikke Snowden aktuell, sier Heffermehl.

- Men Nobelkomiteen har skapt total forvirring om hva Nobel ville at prisen skulle handle om - den slenges ut i alle retninger - og det opprinnelige, visjonære formål Nobel hadde, sier han.

Snowden befinner seg for tiden i eksil i Moskva.

Fakta om Edward Snowden
* Edward Snowden (30) arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).
* I mai 2013 forlot han USA og tok med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter.
* Dokumentene, som han har delt med ledende medier verden over, avdekker massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.
* Snowden befinner seg for tiden i Moskva, der han er innvilget midlertidig asyl.
* USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert. (NTB) (©NTB)

Fakta om NSA
* National Security Agency (NSA) er den største av USAs 16 etterretningsorganisasjoner.
* Bekreftet for to år siden at de hadde over 30.000 ansatte bare i hovedkvarteret i Maryland.
* NSA har i tillegg en rekke anlegg for innhenting og analyse i andre land, blant annet i Storbritannia, Australia, Canada, Japan, New Zealand og Tyskland.
* Dokumenter fra avhopperen Edward Snowden har avdekket at NSA driver massiv overvåking av tele- og datatrafikk verden over.
* USA bruker i dag 310 milliarder kroner i året, eller rundt 35 millioner kroner i timen på å drive sivil etterretning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere