RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- For dårlig pensjon

Sist oppdatert:
Næringslivet mener pensjonsforliket er for dårlig.
Handels- og servicenæringsens hovedorganisasjon (HSH) er skuffet over det nye pensjonsforliket.

Etter lange og harde forhandlinger ble regjeringen onsdag enig med KrF, Høyre og Venstre om hovedinnholdet i pensjonsmeldingen. Et forlik som, ifølge Hill Marta Solberg, vil sikre trygghet og forutsigbarhet i pensjonssystemet for lang tid framover.

- Pensjonssystemet er for viktig til at det kan være en kasteball mellom partiene og ulike regjeringsalternativer. Derfor er HSH glad for at det lyktes å opprettholde et bredt forlik på Stortinget, sier administrerende direktør Vibeke H. Madsen i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

- Skuffet
Men Madsen og resten av næringslivet er ikke bare positive til forliket, selv om forlket innebærer en liten forbedring i forhold til stortingsmeldingen fra i fjor.

I en pressemelding sier Madsen at de er skuffet over at det blir en betydelig svakere ordning for privat pensjonssparing og et opptjeningstak som er for lavt.

Hun viser til at det er over 800.000 Individuelle pensjonsavtaler, som det ble innbetalt nesten åtte milliarder kroner til i 2005. Regjeringen innfører en ordning med skattefritak på årlige sparebeløp på inntil 15.000 kroner. Det er for lite, mener Madsen.

HSH-sjefen får støtte av Arne Skauge, leder for Finansnæringens hovedorganisasjon.


- For lavt
- Dette er etter vår mening for lavt, og bør forhøyes, sier Skauge, som er tilfreds med at det i det hele tatt ble et forlik mellom partene.

- Samfunnsøkonomisk er det av stor betydning at vi har et pensjonssystem som er bærekraftig for samfunnet. Samtidig betyr det at pensjonssystemet vil bestå ved skiftende flertall i Stortinget. Folk vil vite hva de har å forholde seg til, sier han i en melding.

Madsen mener også at inntektstaket for pensjonsopptjening på 7,1G (441 000 kroner) er for lavt og får støtte fra NHO-direktør Finn Bergersen jr.

- At taket bare er hevet fra 7 til 7,1 G i forhandlingene er for dårlig, sier han.


Utanning belønnes for dårlig
NHO-sjefen mener at det å ta utdanning belønnes alt for dårlig. NHO mener den beste måten å premiere utdanning på er å inkludere inntekter opp til 8 G i pensjonssystemet.

- Et tak på 7,1 G, kombinert med at flere må betale toppskatt og at alle inntektsår vil telle i pensjonsopptjeningen, gjør at de med høyere utdanning kommer dårlig ut. Det sender negative signaler til denne gruppen og er ikke i tråd med at Norge skal være en kunnskapsnasjon, sier Vibeke H. Madsen i HSH.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere