*Nettavisen* Nyheter.

- For Frp er dette veldig dårlig nytt

Vest-Agders stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) anklages for sex-trakassering av Frps bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand. Foto: (Begge foto: Frp)

Politiet går nå gjennom sexanklagene mot stortingspolitikeren.

Mandag ble stortingsrepresentant Henning Skumsvoll (Frp) fra Vest-Agder anmeldt for seksuelle overgrep av bystyrerepresentant Beate Helland i Kristiansand.

Helland har anmeldt sin partikollega for tre tilfeller av sextrakassering i 2008 og 2009. To av tilfellene skal ha skjedd på Farsund Fjordhotell - og ett på Frps landsmøte i 2009.

Les også: Anklager stortingsrepresentant for overgrep

Politiet vurderer saken
Agder politidistrikt bekrefter at de har mottatt anmeldelsen.

- Vi har nettopp fått anmeldelsen til vurdering, sier politiadvokat Ingrid Thorsen ved Agder politidistrikt til Nettavisen.

Politiet har ennå ikke bestemt seg for om de skal etterforske anklagene.

- Det vi gjør nå er å gå inn og lese og vurdere sakens opplysning, og så får vi ta stilling til hva anmeldelsen egentlig gjelder og om vi da skal iverksette noen etterforskning, og hvilke etterforskningsskritt som da vil være nødvendig, sier Thorsen, og legger til:

- Jeg regner med at vi vil få tatt stilling til det i løpet av morgendagen, sier hun.

Les også: - Det var stille fram til han vant 7,7 mill. i Lotto

- Dårlig nytt for Frp
Valgforsker og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jensen, tror saken vil skade Fremskrittspartiet.

- Min gjetning er vel at dette kan komme til å bremse den oppturen som Frp tilsynelatende nå hadde startet på, sier Todal Jensen, og fortsetter:

- De aller siste meningsmålingene har jo antydet at Frp var på vei opp igjen fra et bunnivå som har kommet sakte, men sikkert igjennom en periode på to år. Så for Frp er det antakelig veldig dårlig nytt det her, sier han.

Det er ikke lenge siden forrige overgrepssak mot en profilert Frp-politiker, da Frps ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger ble pågrepet og siktet for utuktig atferd mot unge gutter.

- De fikk jo en lignende sak før lokalvalget, og så dukker det opp enda en historie nå. Det er jo noe med at når partiet igjen går fram, så har de jo en mulighet til å være mer kritiske og offensive, men så dukkert det altså opp en sånn sak og feier det de hadde av gode utspill til side, sier Todal Jensen.

- Politikken drukner
Saken får Frps politiske utspill til å drukne, som utspillet de kom med tirsdag om at politiet har for mye penger, sier han.

- Nå blir de nødt til å svare på håndteringen av saken i stedet for å presentere nye utspill og eventuell ny politikk. Sånn sett så drukner politikken veldig fort i sånne saker som dette, sier professoren.

Han mener de mange overgrepssakene også legger noen føringer for partiet.

- Det legger noen føringer for hva Frp kan si framover. Det å bli det store lov og orden-partiet i forhold til seksuelle overgrep og voldtekter er kanskje noe partiet skal være litt forsiktig med framover. Det legger noen hindringer i veien for de veldig moralske sakene, sier Todal Jensen.

- Lurt av Siv å være taus
Frp-leder Siv Jensen har hatt noen stormfulle uker. I forrige uke måtte hun svare på anklagene fra Frp-nestor Carl I. Hagen etter vrakingen fra Nobelkomiteen.

Nå har hun fått enda en ikke-politisk sak på bordet - som hun så langt ikke har kommentert.

- For en partileder er enhver uke som går med til slike saker, en tapt uke i forhold til å drive politisk påvirkning og politisk arbeid, sier Todal Jensen.

- Hva tenker du om at Siv Jensen ikke har kommentert Skumsvoll-saken?

- Jeg vil jo tenkte at jo lavere profil en partileder har, jo bedre vil det være, sier han.

- Politisk karriere slutt
Todal Jensen er ikke i tvil om at Skumsvolls karriere står på spill, og at partiledelsen vil forsøke å skape en størst mulig avstand til han.

- Det vil ganske sikkert skape veldig store problemer og kanskje bli slutten på hans politiske karriere. Det er vel en av de tingene en ser, at partier ofrer politikere som kommer opp i slike saker som det her veldig raskt, sier han, og fortsetter:

- Selv om det ikke er en sak som er pådømt, og ikke er reist noen tiltale, vil jeg tro at partiet vil gjøre så mye de kan for å skape en så stor avstand som mulig mellom partiet og denne personen. Så i praksis betyr vel det at i alle fall på kort sikt så er hans politiske karriere slutt, sier Todal Jensen til Nettavisen.

Han påpeker samtidig at dersom det viser seg at saken blir henlagt, og han er uskyldig, så vil han antageligvis bli sluppet inn i varmen igjen.

Frp: - Det er en dårlig dag
Frp-nestleder Per Arne Olsen sier til Nettavisen at Skumsvoll har bedt om å bli fritatt fra sine verv inntil videre.

- Vi har registrert at det etter lang tid er levert inn en politianmeldelse, og da er det opp til politiet å avgjøre og se på fakta i saken. Når det gjelder våre interne retningsregler så er vedkommende som er anmeldt bedt seg permittert fra sine tillitsverv i partiet, og det er imøtekommet, sier Olsen.

Han sier at Frp nå avventer politiets konklusjon i saken.

- Vår håndtering nå er egentlig ikke annet enn å påvente hva politiet kommer fram til når de ser på fakta i saken, sier Frps nestleder.

- Hva tenker du om at Frp får nok en overgrepssak å håndtere?

- Enhver dag som jeg må svare på andre spørsmål enn i politiske saker, er en dårlig dag. Så sånn sett er det en dårlig dag, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.