- Før jul frøs en i hjel

Foto: Privat (Tipser)

Kulden kan gi alvorlige følger for de hjemløse.

29.01.12 17:09

Den 19. januar møtte Nettavisen Kay (49) som er rusavhengig. Han bor vegg i vegg med 20–30 andre narkomane på Fagerborg hospits.

- Jeg prøver å komme meg vekk fra hospitsmiljøet. Det er helt for jævlig å bo der. Har du mye penger eller knark, så kan det plutselig komme tre-fire stykker å rane deg, sier Kay.

Han forteller at det kan bli veldig intenst på hospitsene til tider. Noen ganger blir det for mye. Da går han heller ut i kulda om nettene og tråkker rundt.

En evig nomadetilværelse
Selv om han i dag bor på hospitset som han månedlig betaler 4000 kroner for, er det bare noen år siden han levde en nomadetilværelse, konstant på leting etter et sted å sove.

- For noen år siden pleide jeg å sove i kjelleroppganger og boder i blokker rundt omkring. I garasjeanleggene ved Vika har jeg også ligget. Der kan det fort sove 10–15 stykker i slengen, sier Kay.

Men i mange parkeringshus patruljerer ofte vektere på nattetid. Blir de oppdaget, er det rett ut på gata igjen.

- Man er hele tida på leting etter et sted som er varmt. I en periode var det «in» å sove i nedgangen til Stortinget T-banestasjon. Der har du en rist som blåser ut varmluft. Der får man være i fred.

Kjenner du til noen som har slitt på samme måte? Tips oss her.

Foto: Nina Bjordal (Nettavisen)

Risiko for at noen fryser i hjel
Kirsten Frigstad er prosjektleder for gateklinikken 24Sju, som er et døgnåpent tiltak for narkomane. Her kan de hvile ut og bli tilbudt helsehjelp, mat, klær og trygghet. Hun understreker at kulden bare er ett av tilleggsproblemene i den livsstilen de har, men som likevel kan gi alvorlige følger.

- Det som er skummelt, er jo at en del av rusmidlene demper symptomer. Risikoen er større for å pådra seg alvorlige helseproblemer i denne kulda. Havner du et sted og ikke er i stand til å ta vare på deg selv, så fryser du i hjel. Sist før jul hadde vi en som frøs i hjel da han sovnet i kulda foran inngangsdøra til sin kommunale bolig, sier Frigstad.

Men aller verst står det til med de papirløse. Romfolket har per i dag ingen rettigheter eller tilbud om hjelp.

- De har det inhumant og umenneskelig. Men når gradestokken går under ti minus har Oslo, byen med det store hjerte, tillatt at Frelsesarmeen åpner dørene for disse.

Foto: Nina Bjordal

Hygienisk makeover
Til tross for dårlige forhold, mener Kay det er mange bra tilbud for narkomane.

- Man kan surfe litt fra sted til sted. Frokostsalen på Blå Kors er åpen til klokken 11, deretter er Frelsesarmeen åpen med matservering og tilbud om å smøre seg nistepakke. Vi kan også dusje og få vasket og byttet klær. Det er godt å kunne få en hygienisk oppussing. En liten makeover, sier Kay og smiler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Narkoman

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag