- For mange partier i Norge

Foto: Bård Ove Molberg (Nettavisen)

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) vil ha færre politiske partier i Norge. Tidligere SV-leder Erik Solheim er langt på vei enig.

For en uke siden høstet Frp-formann Carl I. Hagen storm for et tilsvarende utspill.

Folk har sluttet å tro på politikerne. Ni av ti velgere stoler ikke på at politikerne holder valgløftene, var en av konklusjonene i maktutredningen som nylig ble lagt fram.

- Politikken blir i dag for tilfeldig. Det er en systemkrise, der systemet produserer løftebrudd. Vi har for mange partier, og det fører til at man ikke får samlet noen handlekraftig regjering. For da skjer dette at opposisjonen bruker opp alle pengene på sine saker, og så blir det umulig for regjeringen å gjennomføre sine løfter. Det er uheldig og det svekker tilliten til politikerne, sa Kåre Willoch i RedaksjonEN på NRK mandag kveld.

Fra dag til dag

Den tidligere statsministeren fikk støtte fra en gammel politisk motstander. Fredsmekler og tidligere SV-leder Erik Solheim mente at systemkrisen er selve hovedproblemet når valgdeltakelsen synker og tilliten fordufter:

- Vi har veldig svake mindretallsregjeringer som ikke får gjort noe annet enn å tenke på hvordan de skal overleve fra dag til dag. Dermed blir det umulig å legge opp et løp fire år fram i tid. Det blir ikke plass til visjoner og lange tanker, sa Solheim.

Hagen-storm

For en uke siden sa Frp-formann Carl I. Hagen at et "toblokk"-system med Frp og Høyre på den ene siden og Ap og SV på den andre siden, ville kunne skape større stabilitet i norsk politikk. Det ble det bråk av.

Nå får Hagen uventet støtte. Men Kåre Willoch mener at Hagen var utaktisk med sitt utspill.

- Hagen gikk for langt i sine reformforslag, blant annet med å navngi hvilke partier han vil bli kvitt. Men det vil være klokt å gjennomføre endringer i valgloven som over tid gir oss færre partier, slik at det blir mulig å danne regjeringer som har flertall bak seg i Stortinget, sier Willoch.

Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen deltok også i TV-debatten, og ga uttrykk for noe av det samme som Willoch og Solheim.

- Skiftende mindretallsregjeringer de siste årene har vist at selv om viljen til å gjennomføre løftene er der, så er ikke handlekraften der. For i Stortinget må man inn i forhandlinger og inngå kompromisser, og sånn er politikken, sa Simonsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.