RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jupiterimages (Getty Images/Polka Dot RF)

- For mye fokus på kaloritelling og veiing

Sist oppdatert:
NIH-forskere mener overvektige barn og unge får feil behandling.

(SIDE2): Stadig flere barn og unge sliter med overvekt og fedme. Forskere fra Norges Idrettshøgskole mener at dagens behandlingstilbud til disse barna i verste fall kan bidra til større skade og at mange unge får feil oppfølging.

- Behandlingen fungerer ikke

Førsteamanuensis Gro Rugseth og professor Gunn Engelsrud fra Norges Idrettshøgskole er bekymret over hvordan samfunnet og mange behandlere møter barn med fedme og familiene deres. De to forskerne mener både barn og foreldre i noen tilfeller får feil behandlingsopplegg med alt for stort fokus på veiing og kaloritelling.

Ifølge Rugseth er det godt dokumentert at livsstilsendringsprogrammene ikke virker etter intensjonen.

- Svært mange pasienter dropper ut av behandlingsoppleggene, og blant dem som fullfører er flere etter kort tid tilbake på samme spor, sier hun til forskning.no.

I løpet av sin forskning på voksne overvektige har Rugseth ofte møtt mennesker som mener fokuset på måling og telling av vekt, kalorier og aktivitet bare gjør forholdet til mat og kropp enda vanskeligere. Forskeren tror at det å gjøre barn og unge opptatt av vekt og veiing i seg selv, er med på å forsterke problemene de kommer for å få hjelp til.

Hun mener det er på tide å prøve andre innfallsvinkler. Blant annet sier forskeren at overvektige må få holde opp med å telle og måle, men i stedet få hjelp til å finne ut hva maten betyr for dem.

- Hvis vi går ut ifra at overvektige barn har et problematisk forhold til mat, så er det kanskje mer konstruktivt å arbeide med dette forholdet sammen med barnet enn å være opptatt av kaloriinnholdet.

Det samme gjelder for fysisk aktivitet. Rugseth forklarer at hvis man mener den overvektige bør bevege seg mer, så bør man også bli med i utforskningen av hva det betyr for dem, hva det innebærer å være fysisk aktiv, erfaringer og hva slags mening det har i deres liv.

Ikke enig

Samira Lekhal, seksjonsoverlege fra Senter for sykelig overvekt i helse Sør-Øst seksjon for barn og unge ved Sykehuset i Vestfold, er ikke enig i uttalelsene fra forskerne på Idrettshøgskolen.

Hun mener det er forsket for lite på effektene av denne type behandling, men at man ser tydelig at livsstilsbehandling har noe for seg.

- En oppsummering av forskning i 2012 viser at behandlinga gir litt lavere vekt og bedring av metabolsk profil, altså lavere risiko for sykdom, blant annet på grunn av lavere kolesterol, lavere blodtrykk og bedre glukosenivåer, sier Lekhal.

Samtidig påpeker seksjonslegen at det er viktig å forske mer på fedmebehandling og at det finnes mange barn og unge som ikke får riktig hjelp.

Lekhal sier også at hun ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av det store fokuset på telling og måling.

- Ved vårt senter handler det slett ikke bare om det. Tvert imot må vi jobbe med bakgrunnen og skammen som mange bærer på, forklarer hun.

Videre forteller legen at mange av barna har foreldre som selv sliter med overvekt og vaner som trøstespising og kjedespising. Ofte er maten en erstatning for andre ting i livet.

Hun tror det er viktig å hjelpe pasientene å bygge opp forståelse og motivasjon og et ønske om å velge annerledes.

Lekhal mener forskningen viser at kost- og aktivitetsveiledning i kombinasjon med adferdsterapi er den tilnærmingen som synes å gi best effekt ved behandling av fedme.

- Jeg reagerer på at forskerne uten klinisk erfaring går så sterkt ut og kritiserer gode kolleger i deres arbeid, uten å ha tilstrekkelig kunnskap om tilbudet som faktisk gis. Mitt inntrykk er at fagpersoner som jobber med fedme hos barn og unge i Norge i dag har stort fokus på hele mennesket, og at utredning og behandling tar utgangspunkt i både psykisk og fysisk helse, sier Lekhal.

Må se hele mennesket

NIH-forsker Rugseth mener også at det er et problem når samfunnet er preget av fordommer og moralisme.

Rugseth mener at man må nærme oss barn, unge og voksne med fedme på en mer anstendig måte. Hun mener fokuset på at kroppen må forandres lett fører til at de overvektige barna oppfatter seg selv som feil.

- Vi må begynne å se disse for alt det andre de også er. Å bli sett bare fordi du er tykk er lite konstruktivt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere