RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- For mye vitamin A er skadelig

Foto: Stockbyte (Getty Images)
Sist oppdatert:
Mange kosmetiske produkter øker vitamin A-inntaket blant voksne og tenåringer. Resultatet kan bli alvorlig.

(SIDE2:) Det mener Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som har leverte en risikovurdering av vitamin A (retinol og retinylestere) i kosmetiske produkter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Her kommer det fram at nordmenn får i seg for mye vitamin A.

- Bruk av kosmetiske produkter som inneholder vitamin A bidrar til dette. Opptak av vitamin A fra disse produkter kan øke dersom huden er svekket eller skadet. Dette gjelder spesielt for personer som har atopisk eksem (dermatitt) eller tørr hud og for små barn med irritert/sår hud i bleieområdet, sier seniorforsker Ragna Bogen Hetland fra Fhi.

Vi trenger vitamin A, og det er nyttig for mange funksjoner i kroppen. Hovedkilden kommer fra kosten, og animalske matvarer som kjøtt, fet fisk, kosttilskudd og melkeprodukter. Men i for store doser kan vitaminet være skadelig. I senere tid har det kommet mange kosmetiske produkter som inneholder vitamin A.

- De mest kritiske effektene for vitamin A-forgiftning er medfødte skader hos barn (for eksempel kløvd leppe, åpen gane og hjerteforstyrrelser). Hos voksne kan det ha effekter på beinbygningen - for eksempel benskjørhet, sier Hetland.

Her er et utdrag av hovedpunktene i risikovurderingen:

- Bruk av kosmetiske produkter som inneholder retinol og retinylestere vil øke den totale mengden av vitamin A i kroppen for alle aldersgrupper. Høyere konsentrasjoner av retinol og retinylestere i produktene vil gi en ytterligere økning av den totale eksponeringen for vitamin A.

- Bidraget fra kosmetikk er størst hos 13-åringer og voksne. Grunnen er at disse aldersgruppene antas å benytte flere typer kosmetiske produkter med vitamin A.

- Det er beregnet at bidraget fra kosmetikk er av spesiell bekymring for kvinner i fertil alder, hvor for mye vitamin A før og under graviditet vil kunne øke risikoen for medfødte skader hos barnet.

- Beregningene i risikovurderingen viser at for rundt 10 prosent av voksne kvinner vil inntak av vitamin A fra mat og kosttilskudd alene føre til en overskridelse av veiledende inntaksnivå (GL). Bidraget fra bruk av kosmetikk kan øke denne andelen til rundt 75 prosent.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere