*Nettavisen* Nyheter.

- For tidlig å si om nordmenn er rammet

Flere hundre personer er omkommet etter å ha blitt trampet i hjel ved Mekka torsdag. UD vet foreløpig ikke om nordmenn er rammet. Foto: Uncredited (Ap)

UD jobber med å finne ut om nordmenn er skadd ved Mekka, der flere hundre  er trampet i hjel.

24.09.15 17:53

Utenriksdepartementet (UD) har så langt ikke fått melding om nordmenn som er skadet eller omkommet ved Mekka.

Flere hundre personer ble torsdag trampet i hjel under den tradisjonsrike pilgrimsferden.

- Vi jobber med å undersøke saken, for å finne ut om nordmenn er rammet, men det er for tidlig å si om nordmenn har vært involvert, sier Veslemøy Salvesen, pressetalsperson i UD, til Nettavisen torsdg ettermiddag.

UD tror det kan ta noe tid før man har oversikt over situasjonen.

Les også: Over 700 trampet i hjel under pilegrimsferd

- Tenker på dem som mistet livet
Norske Omer Saddiqi og familien var i Mina på pilegrimsferd til Mekka like før tragedien da over 700 mennesker ble trampet i hjel.

- Vi tenker på dem som har mistet livet. Vi skal egentlig kaste stein i morgen også, men ingen av oss har lyst til å dra tilbake dit nå. Det er en ubehagelig situasjon, så vi gjør det ikke om det ikke blir nødvendig, sier Omer Saddiqi til NTB.

Saddiqi, kona og svigerforeldrene var torsdag formiddag ved den tre etasjer høye konstruksjonen i Mina for å kaste stein på søyler som symboliserer djevelen.

Da han og familien kom tilbake til hotellet, hørte de at flere hundre mennesker var blitt trampet i hjel. Så langt er 717 bekreftet døde mens 805 er skadd.

- Vi dro dit tidlig fordi vi visste at det kom til å bli fullt av folk senere på dagen. Vi snakket faktisk om det som hendte i 2006, og tenkte at det ikke kom til å skje denne gangen fordi de har høynet sikkerheten, sier Saddiqi og viser til en lignende situasjon hvor over 300 omkom.

Trengte sammen under ritual
Tragedien torsdag skjedde på formiddagen i byen Mina, rundt 5 kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka. Titusenvis av pilegrimer trengte seg sammen under et ritual hvor det kastes småstein på søyler som symboliserer djevelen.

Saudiarabiske myndigheter har sendt 4.000 redningsarbeidere og flere hundre ambulanser og andre kjøretøy til Mina for å hjelpe til, melder CNN.

Norske myndigheter jobber med å finne ut om nordmenn er blant de skadde eller døde. Om lag 325 nordmenn er på pilegrimsferden til Mekka og Medina i år, ifølge NRK. Den norske ambassaden i Riyadh jobber med å skaffe oversikt, opplyste Utenriksdepartementet til NTB torsdag ettermiddag.

Norske Saddiqi og familien reiser med en gruppe på rundt 50 nordmenn fra en moské i Oslo, forteller Saddiqi. Alle i gruppen skal være i god behold.

Det danske utenriksdepartementet opplyser at én danske er blant de skadde, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.