RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Forbered deg på busstreik

Foto: Asle Bentzen (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert:
Partene står langt fra hverandre, og lederen i Vestnorsk Transportarbeiderforening tror de 900 Gaia-sjåførene blir hjemme i morgen.

Kommer ikke bussen i morgen tidlig, er det enkelt og greit streik. Og faren for at det skal skje er overhengende.

- Nå sitter ikke jeg i forhandlingsutvalget, men de siste signalene jeg har fått tyder ikke på at partene har kommet nærmere hverandre, sier Jan Sivertsen til iBergen.no.

40.000 blir rammet
900 sjåfører i Gaia blir tatt ut i streik, og det betyr at 40.000 kunder blir rammet.

- Vi har vel 90.000 reisende hver dag, siden mange også reiser hjem igjen med bussen. Vi synes selvsagt at det er svært beklagelig at det rammer så mange mennesker, sier Sivertsen som sammen med sine kollegaer i morgen blant annet vil stå på busstasjonen og på Flesland for å informere sine kunder om streiken.

- På busstasjonen vil vi også informere om at noen avganger med Kystbussen ikke vil gå. Gaia samarbeider her med to andre selskap, men det er bare våre avganger som ikke vil gå.

Sivertsen oppfordrer folk til å kjøre sammen i morgen og ta opp haikere for at trafikken skal flyte mest mulig normalt. Den samme oppfordringen kommer politiet med.

- Snakk med naboen i kveld - det er et begreset antall biler som kommer inn i denne byen her. Dessuten er det også et begrenset antall parkeringsplasser. Blir det streik så har du også en gylden mulighet til å få deg litt gratis mosjon på sykkel eller til fots, sier leder i trafikkseksjonen ved Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe til iBergen.no.

Blir det streik så vil politiet være synlig i trafikken i morgen for å unngå at det oppstår farlige situasjoner.

Derfor streiker de
Ifølge Sivertsen tjener i dag en gjennomsnittlig bussjåfør uten fagbrev - noe som gjelder del fleste sjåførene - 122,85 kroner timen. Det utgjør en grunnlønn på ca 240.000 kroner i året. Tall som har versert i pressen sier at en bussjåfør tjener 40.000 kroner mindre enn en industriarbeider. Men det tallet er en sannhet med modifikasjoner.

- Det tallet har bakgrunn i 260.000, som er snittlønnen til en sjåfør med tillegg. Det er ikke alle sjåførene som kjører kveld og helg og har tillegg. Dermed synes jeg det blir litt feil å operere med den summen.

- Så dere streiker ikke på et tillegg på 40.000 kroner?
- Det er visst mange som tror at vi krever 40.000 i tillegg i år. Det er feil. Det vi krever er at vår arbeidsgiver oppfyller lovnadene i meklingsprotokollen fra 2004 om at vi skulle ta innpå industrien. Det vi forhandler om nå er en opptrappingsplan for å få arbeidsgiverne til å stå ved sine ord, sier Sivertsen som ikke vil si noen om antall år de krever opptrappingsplanen gjennomført på.

Transporttjenesten av handikappede vil ikke bli berørt under streiken og gå som normalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere