RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Forberedt oss godt

Sist oppdatert:
I Tromsø rammes barnehagene hardt av storstreiken.

Omtrent 900 ansatte blir tatt ut i streik bare i Tromsø kommune, skriver Nordlys. Det skjer etter at det klokken 12.30 torsdag, ble klart at partene i kommuneoppgjøret står langt fra hverandre i forhandlingene. Dermed går 17.000 ansatte ut i streik fra fredag morgen.

Les også: - Uforståelig å si nei til én milliard

I tillegg til stengte barnehager og skoler, vil sykehjem og andre kommunale tjenester bli rammet over store deler av landet.

Her er en oversikt fra KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) over de som tas ut i første omgang.

Bruk kommunens nettsider

- Vi føler at vi har gjort gode forberedelser på forhånd i samarbeid med fagforeningene. Vi kommer til å ha daglige fellesmøter med fagforeningene, og vi har lagt ut en streikeside på nettsidene våre. Her finner folk alt de trenger av informasjon om streiken, forteller informasjonssjef i Tromsø kommune, Morgan Lillegård, til Nordlys.

Sentralbordene er blant de som er tatt ut i streik. Det vil derfor bli vanskeligere å komme i kontakt med kommunen, men informasjon om situasjonen og telefonnumre til ulike kontaktpersoner finnes på kommunen sine nettsider. De vil oppdateres fortløpende i løpet av streiken.

Barnehager rammes hardt

Åtte skoler og 19 barnehager er tatt ut i streik i Tromsø. Kommunen har informert foreldre på forhånd.

I barnehagene vil det bli et tilbud med begrenset åpningstid og tilsyn uten pedagogisk opplegg.

- Dette har vi gjennomført tidligere. Det er et tilbud noen foreldre benytter seg av, mens andre ikke ønsker, sier Lillegård.

Kommunen har også søkt dispensasjon på enkelte områder.

- Vi har fått det for noen stillinger, og ikke for andre, det har vi respekt for. Vi har fått dispensasjon på områder hvor det kan være fare for helse og sikkerhet, sier Lillegård.

Vann- og avløp og bydrift vil ha vakttelefon åpen. Det samme gjelder barnevernstjenesten.

- Det er viktig at vi har nødtelefon for barnevernstjenesten for barn som har behov, sier Lillegård.

Ingen skisse

Alle fire hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (YS Kommune, LO Kommune, Unio og Akademikerne) har tatt ut sine medlemmer i streik. Avstanden til KS er så stor at meklingsmannen ikke fant noe grunnlag for å legge fram en skisse.

Det betyr at cirka 6000 Unio-medlemmer i tariffområdet KS er i streik fra fredag morgen. Unio tar ut medlemmer i kommunene Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Ullensaker.

YS Kommune har tatt ut rundt 830 medlemmer i streik. Disse er medlemmer i kommunene og fylkeskommunene, innenfor administrasjon, tekniske tjenester, omsorg og undervisning.

Samlet har LO Kommune tatt ut nærmere 10.000 medlemmer i en første streikefase.

Akademikerne tar ut rundt 300 medlemmer i streik, hovedsakelig i kommunale administrasjoner.

Oslo kommune meklet fortsatt torsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere