*Nettavisen* Nyheter.

- Forbud mot tigging er mest effektivt

Politiet mener et forbud mot tigging blant utenlandske borgere vil minske strømmen av romfolk.

25.05.11 20:03

HTML EMBED

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

var so_bk = new SWFObject("http://pub.tv2.no/nettavisen/gif/flars/slideshow_b.swf", "picshow_b4273", "468", "665", "8"); so_bk.addVariable("id", "4273"); so_bk.addParam('allowscriptaccess','always'); so_bk.addVariable('htmlObjectId','picshow_b4273'); so_bk.addVariable("scale", "noscale"); so_bk.write("karusell_so_body4273");

Politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen har tidligere uttalt til Nettavisen at Oslo politidistrikt har spilt inn en endring i utlendingsloven til justisdepartementet slik at det skal bli forbudt for utenlandske borgere å tigge. Han hadde liten tro på en tiggerregistrering i hovedstaden, siden mye av det omreisende romfolket ikke er i ro på en plass over lengre tid.

Hansen hevdet at registrering av en lovlig virksomhet kun ville skape en papirmølle.

Se bildene fra romfolkets leire her: Kommunens skrekkbilder.

- Hvis politikerne vil gi oss et verktøy mot tigging er nok et forbud (mot utenlandske borgere som tigger journ.anm.) det som er mest effektivt. Det visuelle inntrykket i byen er jo ikke bra, selv om ikke alle er samlet i sentrum, sa Hansen.

- Dette er et forslag jeg støtter. Vi ser at det kommer stadig flere, men vi må forholde oss til at tigging er en lovlig virksomhet, sier politioverbetjent og fungerende ordenssjef ved Sentrum politistasjon, Robert Thorsen, til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Hva skal vi gjøre med romfolket?

Skal mye til for å utvise
Politiet bøtelegger nå romfolket for både å gjøre fra seg og forsøple på offentlig sted. Likevel skal det mye til for at personer blir utvist på grunnlag av dette.

- For at man skal gjennomføre en utvisning må forholdet ha en strafferamme på minimum tre måneder. Forsøpling kan ved gjentatte tilfeller ha en strafferamme på tre måneder i fengsel. Å gjøre fra seg på offentlig sted gjentatte ganger har også den samme strafferammen. Dermed kommer denne typen forhold i et skjæringspunkt, opplyser Thorsen.

Carl I. Hagen uttalte tidligere denne uken at romfolket selv hadde ansvaret og at politiet måtte bøtelegge de som forsøplet og gjorde fra seg på offentlig sted.

Les også: - Romfolket må bøtelegges.

Nettavisen kunne forrige helg fortelle at Ruskenpatruljen i Oslo minst én gang om dagen må ut for å plukke menneskelig avføring etter romfolket.

De har et godt samarbeid med politiet, og det er også dem som varsler patruljen når noe må ryddes. Forrige fredag anholdte politiet personer fra romfolket på Grønland.

- Da måtte vi se oss om for ikke å tråkke i avføring. Det er politiet som observerer dette, og melder ifra til oss. Det er ikke det hyggeligste man treffer på i arbeidsdagen. Vi er voksne og kan se oss for, men vi tenker på unger som leker oppe i dette. Dette er grøntområder som skal brukes til lek, ikke som toalett, sa driftsleder i Ruskenpatruljen Finn Martinsen.

5000 i bot
Thorsen sier videre at han ikke kjenner til noen saker som har endt med utvisning for slike lovbrudd. De straffes som regel med bøter på inntil 5000 kroner.

- Selv om det ikke står noe i politivedtektene om straff for å gjøre fra seg på offentlig sted, står det at urinering er forbudt. Å gjøre fra seg går under denne paragrafen, fortsetter Thorsen.

I politivedtektene for Oslo kommune står det i paragraf 5-4;

«På, ut over, eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted er det forbudt å urinere utendørs i tettbebygd strøk eller på steder det kan virke sjenerende på andre.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Rud

Anniken Hauglie er byråd for sosiale tjenester og rusomsorg i Oslo kommune. Hun sa tidligere at kommunen vil ivareta nødretten til rumenerne, men understreket samtidig at de har ansvar for seg selv.

Les også: - Jeg frykter at dette vil bli verre utover sommeren.

- Enhver person som reiser til Norge som turist har selv et ansvar for å forsørge seg selv. Vi kan heller ikke akseptere forsøpling og tilgrising i det offentlige rom. Dette handler om både hygiene og miljø. Her er det er ingen unntak for enkeltgrupper.

Nettavisen har den siste tiden fokusert på romfolkets situasjon i Oslo. Ifølge Frelsesarmeen kan det være så mange som 600 av dem i hovedstaden. Kommunen sier de ikke kommer til å bygge sanitære anlegg og annen tilrettelegging for romfolket, mens blant andre Frelsesarmeen mener man burde ha et nødhjelpstilbud.

Les også: - Utedoer vil bare lokke flere til Oslo.
Les også: - Nå vandrer de gatelangs uten dusj og do.

Ønsker ikke utenlandske tiggere
Politiet har flere ganger måtte bortvise romfolket fra deres overnattingsplasser. Regelverket sier at det er forbudt å campe på offentlig sted.

- Vi behandler alle likt og forskjellsbehandler ikke romfolket verken når det gjelder camping, forsøpling, eller det å gjøre fra seg på offentlig sted, forklarer Thorsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.